Верховна Рада обрала аудитора НАБУ 

Аудитором НАБУ від ВР став Володимир Василенко

Депутати Верховної Ради обрали в комісію з аудиту Національного антикорупційного бюро України своїм представником доктора юридичних наук Володимира Василенка.

За відповідне рішення проголосували 289 народних депутатів.


81-річний правозахисник Володимир Василенко є доктором юридичних наук, професором. Перш за все відомий тим, що з 2006 по 2010-й працював представником України в Раді ООН із прав людини. У 2001 році обраний Генеральною Асамблеєю ООН до Міжнародного Кримінального Трибуналу з колишньої Югославії, де був суддею до січня 2005 року. У 1991-2009 роках неодноразово брав участь у Роботі Генеральної Асамблеї ООН як експерт, радник, заступник члена делегації і член делегації України, представляючи Україну у Третьому (питання прав людини) та Шостому (юридичні питання) комітетах.  У 1992 році був послом у країнах Бенілюкс, а також представником України при Європейському Союзі та НАТО. З 1998 по 2002 роки працював послом у Великій Британії і за сумісництвом в Ірландії.


Обранню Василенка передувало рейтингове голосування зі ще одним кандидатом на пост аудитора НАБУ партнером компанії Baker & McKenzie Томасом Файєрстоуном. Він набрав 208 голосів народних депутатів, тоді як Василенко – 276.

У минулому році Верховна Рада з початку року двічі провалила голосування за свого представника в комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ.

Через кандидатури аудитора депутати раніше відправили у відставку главу антикорупційного комітету Ради Єгора Соболєва.

Джерело: НВ

peredplata