У Брюсселі стартував саміт глав держав і урядів 29 країн НАТО

Наш власний кореспондент у Брюсселі Ростислав Демчук передає:

-Відкриттю саміту передувала закрита двостороння зустріч президента США Дональда Трампа і Генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга. Як поідомив пізніше пан Столтенберг, сторони обговорили порядок денний саміту і окремі питання щодо сплати караїнами НАТО членських внесків у казну Альянсу, боротьби з тероризмом, кіберзлочинністю та іншими викликами безпеці НАТО. Як зазначив Йенс Столтенберг: “Платити більше, користатись краще”. Проблема в тому,що значна частина країн членів Альянсу ще не спроможна сплачувати в казну НАТО 2% від свого ВВП.

З усього переліченого мене цікавило лише одне питання – ставлення країн НАТО до проекту “Північний потік – 2”. Тому я працював у пулі журналістів на головному ганку штаб-картири НАТО, куди підїзджали кортежі з лідерами країн Пінічно-Атлантичного союзу.

Дональд Трамп висловився категорично проти цього проекту і назвав його таким, що суперечить принципам енергетичної безпеки європейських країн НАТО.

Далі сталось так, що канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Литви Даля Грібаускайте прибули до ганку НАТО майже одночасно. Мені випала можливість поставити їй запитання щодо проекту “Північний потік – 2”. Президент Литви Даля Грібаускайте категорично заявила, що це не є жодним комерційним, чи економічним проектом, а це є геополітичний проект, мета якого – узалежнити Європу від енергоносіїв з Росії і послабити економічне становище України та Європи в цілому.

Ангела Меркель знайшла дуже дипломатичну і завуальовану форму, відповідаючи на це запитання. Вона відсторонено так сказала, що пам’ятає часи коли частину Німеччини контролюав Радянський Союз. Німці більше не бажають повернення тих часів, сказала канцлер, і додала, що німці будуть самі приймати рішення. Тому, як трактуати слова Ангели Меркель у цьому питанні мені не дуже зрозуміло. Щодо членських внесків Німеччини у казну НАТО, Ангела Меркель зазначила, що Німеччина багато робить для зміцнення НАТО і буде намагатися зробити все, щоб сплачувати не менше 2% ВВП Німеччини.

А от прем’єр Нідерландів Марк Рютте відкритим текстом заявив, що вважає проект побудови газопроводу “Нордстрім – 2” комерційним і економічно обгрунтованим проектом. Інша справа, що його будівництво слід добре узгодити з Україною, оскільки саме через Україну пролягає головна газова магістраль з Росії в Європу.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг вгамував мою зацікавленість. Він пояснив, що в рамках саміту НАТО питання “Північного потоку – 2” не буде обговорюватись. Це питання національних компетенцій.

На разі все! Саміт НАТО продовжується. Буде щосьцікаве інезвичайне – розповім 

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata