Галиць versus керівники книгарень

Галиць versus керівники книгареньСьогодні був день книгарень. Або день проти книгарень. Як з якої сторони дивитися. Але все відбувалось в один час, в одному місті. В Чернівцях в приміщенні ОДА перший заступник губернатора Георгій Галиць казав, що реорганізація книгарень – це благо. В приміщенні ж власне книгарні \”Букініст\”, яку разом з рештою сімома книгарнями, засновником котрих є Чернівецька обласна рада, збираються реорганізувати та об\”єднати, керівники тих книгарень говорили про те, яке це зло.

Галиць казав про неефективний менеджмент, керівники ж казали, що 20 років опісля того, як реорганізували об\”єднання \”Чернівцікниготорг\” справляються без жодної допомоги обласної ради, самотужки переживаючи і складні, і хороші часи, роблячи ремонти, сплачуючи всі податки, відрахування та орендну плату.

Галиць казав, що погані показники фінансово-господарської діяльності книгарень, їх керівники це категорично заперечують (окрім хіба книгарні \”Українська книга\”, котра має більше 100 тисяч грн. боргів).

Галиць казав, що забагато людей зараз там працює (у восьми магазинах 25 людей, з них 7 бухгалтерів, керівників тощо), а після реорганізації буде 1 керівник, один-два бухгалтери і продавці. В книгарів ж інша думка – все одно треба буде наймати працівників на кожну книгарню. Адже наразі керівники книгарень почасти і менеджери, і продавці, і прибиральники, і вантажники.

Галиць казав, що видавництва не хочуть працювати з окремими книгарнями. А так, після об\”єднання, буде мережа книгарень \”Українська книга\” і все буде набагато краще з замовленнями. Керівники ж друкарень запевняють, що ніяких подібних проблем не виникає. Видавці самі зацікавлені з реалізації своїх книг, а тому привозять будь-яке замовлення (і дві, і п\”ять книг).

Галиць казав, що приміщення нікуди не віддадуть, але у директорів книгарень інша думка. І далеко ходити не треба – от книгарня \”Кобзар\” в центрі міста перетворилась на магазин взуття. І теж нікуди приміщення не віддавали ніби. І приміщення ж книгарні орендують у міської ради. А тому, переконані в книгарнях, міська влада вже домовилась і розділила приміщення в ласих місцинах міста. І станеться так, кажуть книгарі, за півроку після об\”єднання владники скажуть, що утримання такої мережі збиткове. Працівників позвільняють, приміщення віддадуть під інші призначення. Галиць ж навпаки переконаний, що якраз за цих півроку станеться прорив у галузі книгорозповсюдження. За умови ефективного менеджменту (полюбив ж він це слово!, – Авт.). Навіть на посаду керівника об\”єднання кличе народного депутата Геннадія Москаля (в своїх колах, що, немає ефективних менеджерів?, – Авт.).

Галиць казав, що як мінімум двічі (у вересні та листопаді 2011 року) спілкувався з директорам книгарень і казав, аби ті пропонували свої альтернативні варіанти об\”єднанню. Та, за його словами, ніхто з пропозиціями до нього не звернувся. На що керівники книгарень заявили, що ніяких документів по наміри реорганізації тощо їм не надавались. І вони задумали таки об\”єдантися, створивши громадську організацію, об\”єднання. Та, на жаль, засновником є обласна рада, а отже не можна створювати громадську організацію. Раніше пропонували владі, раз та не допомагає нічим, вийти з числа засновників. Але та відмовилась. Пропонували 50% на 50% – теж ні.

Галиць казав, що ніхто не звертався з представників книгарень за допомогою (фінансовою чи іншою), керівники ж книгарень заперечують.

Але по суті.
Перший заступник голови ОДА Георгій Галиць не відповів на наступні важливі запитання:

1. Яка допомога з боку обласної влади надавалась за останні 20 років книгарням, засновником котрих є облрада?

2. Яким чином в проекті рішення щодо реорганізації книгарень з\”явився висновок постійної комісії обласної ради з питань приватизації та управління об\’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, коли члени комісії про нього ні слухом, ні духом?

3. Які перспективи такого об\”єднання і чи новий \”менеджмент\” не впливатиме на політику діяльності книгарень (закупівля книг, проведення презентацій, заходів тощо)

4. Чи відповідно до п. 6.3. Регламенту Чернівецької обласної ради 6 скликання “У разі якщо проект рішення обласної ради може вплинути на конкуренцію, зокрема щодо створення суб\’єктів господарювання, встановлення і зміни правил їх поведінки на ринку, або є таким, що може призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції на відповідних ринках, він обов’язково погоджується з відповідним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України”, було погоджено даний проект рішення з відповідною структурою.

5. Що насправді дасть таке злиття і навіщо по суті воно потрібне? Бо ж прибутку, за словами пана Галиця, вони не очікують.

6. Що буде з боргами \”Чернівцікнига\” та \”Українська книга\”? За законом, вони перейдуть новоутвореному об\”єднанню.

Загалом ж це вже третя спроба реорганізувати книгарні шляхом злиття. Раніше такі спроби вдавалось знешкодити. Як буде цього разу, побачимо.

Наразі депутат облради від Фронту змін Максим Бурбак звернувся до голови облради Гайничеру щодо створення тимчасової депутатської комісії по вивченню цього питання та проведення спільного засідання всіх депутатських комісій.

Надія Вірна

ВІДЕО з прес-конференції керівників книгарень (на відео – директор книгарні \”Здоров\”я\” Ростислава Вергун)

ДОДАТОК:

Проект рішення

Відповідно до пункту 20 частини 1 статті 43, частини 4 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 104-107 Цивільного кодексу України, статті 59 Господарського кодексу України, враховуючи висновок постійної комісії обласної ради з питань приватизації та управління об\’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, обласна рада

ВИРІШИЛА:

1. Реорганізувати комунальне торговельне підприємство «Українська книга», обласне комунальне торговельне підприємство «Технічна книга», Чернівецьке обласне комунальне оптово-роздрібне торговельне підприємство «Чернівцікнига», державне комунальне торговельне підприємство книжковий комісійний магазин «Букініст», обласне комунальне торговельне підприємство «Наука», обласне комунальне торговельне підприємство «Художня книга», обласне комунальне торговельне підприємство «Лучаферул», державне комунальне торговельне підприємство «Здоров’я», державне комунальне торговельне підприємство «Каменяр», комунальне підприємство «Магазин навчально-наочного приладдя» шляхом злиття в обласне комунальне підприємство «Буковинська книга».

2. Уповноважити управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю (Мальона Г.В.) та Головне управління освіти і науки обласної державної адміністрації (Бауер М.Й.):

2.1. Створити комісії з припинення діяльності підприємств, зазначених у пункті 1 цього рішення, та вирішити всі організаційні, кадрові питання відповідно до Цивільного кодексу України та Кодексу законів про працю України.

2.2. Подати на затвердження обласній раді передавальні акти (баланси) підприємств, зазначених в пункті 1 цього рішення.

2.3. В порядку, визначеному Положенням про порядок призначення та звільнення з посади керівників об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженим рішенням обласної ради від 23.10.2003 №136-11/03 (із змінами), внести пропозиції щодо керівника обласного комунального підприємства «Буковинська книга».

Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника голови обласної державної адміністрації Галиця Г.К., постійну комісію обласної ради з питань приватизації та управління об\’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (Смотр О.А.).

Голова обласної ради М.Гайничеру

Витяги зі звернення керівників книгарень:

\”В 1992 році відбулася реорганізація «Облкниготоргу», в результаті якої всі книгарні міста набули статусу самостійних юридичних підприємств на принципах самоокупності, засновниками яких стала Чернівецька обласна рада. Протягом 20 років від засновника ми не отримували фінансової підтримки в господарській діяльності підприємств, дял розвитку чи покращень умов праці. Таким чином, кошти на ремонт, зарплату, орендну плату за приміщення, податки та комунальні платежі книгарні заробляли та заробляють самостійно. Керівники книгарень – це високваліфіковані фахівці з галузевою освітою і стажем не менше 20-30 років в книжковій торгівлі. Комунальні книгарні не мають заборгованостей перед бюджетом та державою.
Керівники книгарень з інтернету дізналися про засідання комісії, яка вже прийняла проект рішення про реорганізацію. Ніхто з керівників не був запрошений (хоча Мальона нам сказала, що проведено було дві комісії з цього питання і тому більших роз’яснень воно не потребує) на засідання комісії, не була врахована думка та досвіді фахівців книго розповсюдження та книжкової галузі, щодо доцільності та ефективності запланованої реорганізації. Окрім того в проекті рішення нічого не сказано щодо розвитку такого об’єднання та його фінансування.
Реорганізація не тільки не допоможе книгарням в їх діяльності, а й може суттєво її погіршити, оскільки об’єднання планується включити вже практично припинивши свою діяльність, і маючи величезні борги перед державою та постачальниками, об’єднання «Черінвцікнига» та об’єднання «Українська книга».
Ми впевнені в тому, що в Черінвцях не буде збережена мережа книгарень, а також їх колективи. Взагалі складається враження дуже неприємне зневажання, нехтування людьми, які фактично служили і служать народу України і розуміють значення слова і діла «служіння», а також значення слів «порядність» та «чесність».\”

ВИТЯГ З ВІДПОВІДІ ОДА НА НАШ ЗАПИТ З ЦЬОГО ПИТАННЯ

\”Аналізуючи фінансово – господарську діяльність обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі за останні 10 років, у тому числі результати роботи за 2011 рік, слід констатувати, що із року в рік спостерігається зменшення обсягів продажу книг і зниження рентабельності книжкових магазинів до збитковості.

Зокрема, товарообіг комунальних книгарень у 2011 році знизився в порівнянні з 2010 роком на 48,8 тис.грн., зокрема: у книгарні «Художня книга» – на 16,3 тис.грн., у книгарні «Здоровя» – на 8,5 тис.грн., в книжковому магазині «Каменяр» – на 17,8 тис.грн.

Магазин «Букініст» закінчив 2011 рік зі збитками в сумі 10,1тис.грн.

Керівники деяких комунальних книгарень постійно скаржаться на зниження попиту на книгу і, як наслідок, неспроможність розрахуватися за спожитий газ, електроенергію і т.п.

Про стан фінансово-господарської діяльності книжкових підприємств їх керівники неодноразово заслуховувались на нарадах за участю керівництва обласної державної адміністрації та обласної ради, на засіданнях постійної комісії обласної ради з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Директорам книгарень надавались рекомендації щодо організації роботи з урахуванням сучасних економічних умов задля отримання прибутку, однак підвищення ефективності роботи комунальних книгарень не відбулося і вони не витримують конкуренції з аналогічними підприємствами регіону.

Очевидно, що такий стан справ вимагає зміни системи книго розповсюдження. У зв’язку з цим власник книгарень – обласна рада та галузеве управління обласної державної адміністрації спільно прийняли рішення для виправлення становища. Попередньо шляхи оптимізації підприємств книжкової торгівлі двічі обговорювались на нарадах за участю керівників обласних комунальних книгарень і було прийнято рішення про створення об’єднання.
Вивільнені ж в результаті реорганізації працівники будуть працевлаштовані відповідно до діючого законодавства.

В процесі реорганізації планується збереження мережі та профілю реорганізованих підприємств книгорозповсюдження. Крім того, згідно з Положенням про порядок розрахунку плати за оренду майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м. Чернівців, затвердженим рішенням ХVІІ сесії V скликання Чернівецької міської ради від 31.05.2007 № 332, для підприємств книгорозповсюдження зберігається пільгова ставка орендної плати за оренду нерухомого майна.\”

Світлина

peredplata