ВІЙНА Запроданців з Кулявлобами*

Ця війна у Чернівецькій міській раді проходить з перемінним успіхом ще з часів другого Януковича при владі.

Тоді ще мером був Федорук, який ще не став «кулявлобом», але уже віддрейфував від «янучар». Федорука зняли з посади запроданці і посадили Михайлішина. Потім була Революція. І Федорук став «кулявлобом», а запроданці залишилися самі собою.

Мером люди обрали Олексія Каспрука, сина батька свого, мера колишнього. Він почав мерствувати. З перших днів до цього часу нічого не вдавалося Олексію. Не міг він ні домовитися, ані завоювати запроданців. Війна у мерії тривала довго. Вона була виснажливою та дороговартісною. Каспрук втрачав позиції, майно, кошти і людей. Але у Чернівцях люблять тих, кого б’ють. Люблять настільки, що не задумуються, чи битий заслуговує цього, чи ні. Тому Каспрука вибрали знову мером у 2015 році.

І все повторилося. Вміло і багато оливи у вогонь розбрату між запроданцями і кулявлобами підливала радниця мера Ірина Карімова. Вона грала роль Віри Ульянченко при президентові Ющенкові. І таки як одна, так і інша підвели своїх босів під політичний монастир. Що Ющенко втратив посаду, що й Каспрука відсторонили від посади.

Кажуть, що вже не було сили терпіти. Бо вічна війна шкодила Чернівцям і чернівчанам. Вона вигідна була тільки Каспруку і його оточенню. Бо за таких умов можна нічого не робити, а всю провину за бездіяльність списувати на війну з запроданцями. Так тривало до 26 липня. Саме у цей день 29 депутатів-запроданців на чолі зі секретарем Василем Проданом скинули з посади мера-кулявлоба Олексія Каспрука. Той не довго противився, віддав печатку і ключі від кабінету, підписав заяву на відпустку радниці і пішов додому, до дружини та дітей. На другий день він уже у ФБ хвалився, що відпочиває у парку з родиною.

А радниця разом з групою підтримки зібрала мітинг на підтримку мера. Він прийшов, виступив і поїхав… з родиною до Греції на відпочинок.

А місто вирувало. Зі стін міської ради на всі Чернівці розійшлися клички про запроданців і кулявлобів. Якщо хтось тепер скаже, що правильно вчинив Продан і депутати, пославши мера у відставку, – той «запроданець».

Якщо якийсь чернівчанин чи гість скаже, що Олексій Каспрук був хорошим мером і його несправедливо зняли з посади, – той «кулявлоб».

Отак і ходили вулицями Чернівців: запроданці та кулявлоби. А вони своє роблять.

Каспрук відпочиває від трудів праведних і вічної війни з депутатами. Продан пилить бюджет міста і роздає своїм посади, гроші і добро. І знову у несвоїй  цій війні найбільші втрати несуть Чернівці та чернівчани. Запроданці та Кулявлоби залишаються зі своїми інтересами. Жоден з них не втратив землю, кошти, майно…

Поки Продан керує, Каспрук подав позов до суду з вимогою відновити його на посаді. Перше засідання Адміністративного суду у Чернівцях відбудеться 14 вересня. Хтозна, яке буде рішення. Але яке воно б не було, нічого змінити вже неможливо. Якщо Каспрука повернуть на посаду, війна у стінах міської ради триватиме. Якщо Каспрука не повернуть на посаду, то буде те, що є.

За таких умов потрібна третя сила. І вона може з’явитися у стінах Чернівецької міської ради. Нею може стати БПП «Солідарність». Ця партія президента Петра Порошенка, і вона навіть повинна на себе взяти відповідальність за місто у подібній ситуації.

Але сталося навпаки. Фракція пропрезидентської політичної сили під час основного голосування стала в позу страуса – запхала голову у пісок. Депутати від БПП «Солідарність» не взяли участі у голосуванні. І цим тішилися. Насправді такою ніякою позицією страуса фракція створила великі незручності Каспруку.

З’ясувалося, що «за» мера не проголосував 26 липня жоден депутат. Навіть сам Каспрук за себе не голосував. Він зіпсував бюлетень.

Тоді постає питання: а навіщо місту мер, який не хоче навіть за себе голосувати? Це що за позиція? Ніби у тій казці про Івана і багача, коли розбійники хотіли топити Івана, запхали його у мішок і на якийсь час залишили його на мосту, по якому їхав багач. А Іван почав кричати: «Я не вмію ні читати, ні писати, а мене за рабина кладуть».

Багач каже: «Іване, я вмію читати і писати. То нехай мене за рабина кладуть».

  • То лізь у мішок…

Багач розв’язав мішок та випустив Івана. Сам туди заліз. Повернулися розбійники і кинули мішок з багачем у воду…

Отак і Каспрук поводиться з чернівчанами. Мовляв, ви мене підтримуйте, а я себе не буду. Ви ходіть за мене на мітинги, а я поїду в Грецію на відпочинок…

Тому у місті потрібна третя сила.

Голова фракції БПП «Солідарність» Василь Максимюк через місяць після скидання мера дав прес-конференцію. Журналісти сподівалися побачити і почути саме про народження «третьої сили». Натомість послухали, що Василь і його фракція будуть спостерігати за тим, що діється, і критикувати тих, хто діє.

А самі діяти будуть?

  • У нас нема влади, – сказав Василь Максимюк.

Владу ще ніхто нікому не давав. Владу беруть. І на те вона політична партія президента, аби взяти владу у свої руки та відповідати за те, що діється у державі, місті та області.

Якщо Василь Максимюк і надалі чекатиме влади, яку хтось йому дасть, то сподівання на «третю силу» у місті від БПП «Солідарність» зникнуть, як катран з плоту. І ця сила виникне на базі іншої партії.

Наприклад, ВО «Батьківщина».

Цього хоче Максимюк і його фракція?

А тим часом, Олексій Каспрук приїхав з відпустки з Греції. Добре відпочив, засмаг і не схуд.

Ніяких активних рухів колишній мер не робить. Навпаки, робить вигляд, що все це його не стосується. Замість нього знову ж таки радниця Ірина Карімова у соціальних мережах критикує Продана і «запроданців». Вона аналізує, скільки коштів і куди спрямовують депутати, як ведуть тепер кадрову політику у міській раді і т. д. і т. п. Знову ж, радниця робить роботу мера Каспрука.

Якщо так триватиме і надалі, то навіщо нам Каспрук? Досить однієї Карімової!

Петро Кобевко

Р.S. Навздогін Василеві Максимюку ще дві прес-конференції  відбулися у Чернівцях. Одну дав в. о. мера секретар Чернівецької міської ради Василь Продан. Іншу прес-конференцію провів  звергнутий міський голова Олексій Каспрук. Вони наперебій один одного хаяли опонента і говорили про те, які вони хороші, білі та пухнасті. Складається враження, що вони один одного вартують – обоє рябоє, як говорять буковинські люди.

Вони поділили місто і людей на дві категорії: “запроданців та кулявлобів”. Кого перед виборами буде більше, той переможе у Чернівцях.

Каспрук подав до суду на незаконне на його думку голосування 29 депутатів. Але це нічого йому не дасть. Бо, по-перше, суд триватиме довго (не менше півроку), по-друге, якщо Каспрука відновлять на посаді, то у той же день ці 29 депутатів знову його звільнять. Кажуть, що такого рішення уже досягнуть на столичному рівні. І Фищук нині є гарантом того, що воно вирішується. Пам’ятаєте, як Максим Бурбак обурювався, що Фищук не захистив Каспрука. А як він міг захищати, коли йому чітко вказали з Києва, що робити і як діяти.

Тому Чернівці не мають правдивого виходу з ситуації, яка склалася. Найкращий вихід з цього становища – це повне перезавантаження влади у місті. Разом з вигнанням Каспрука потрібно прогнати всю міську раду, всіх депутатів, всіх членів міськвиконкому, всіх заступників і керівників підрозділів та департаментів. Тільки повна заміна всіх може дати нам вихід із того стану, у яке загнали місто дрібні та амбітні містечкові політики.

Геть усіх!

* «Запроданці» –  так називають у Чернівцях тих, хто нині підтримує депутатів, котрі висловили недовіру міському голові Олексію Каспруку. Назва походить від прізвища лідера «Рідного міста», секретаря Чернівецької міської ради Василя Продана.

* «Кулявлоби» – так називають у Чернівцях тих, хто нині підтримує звергнутого мера Олексія Каспрука, котрий обирався міським головою будучи прихильником партії «Народний Фронт». Назва походить від репліки, сказаної на Майдані зимою 2014 року Арсенієм Яценюком: «Я піду першим. І якщо куля в лоб, то куля в лоб».

 

peredplata

1 thought on “ВІЙНА Запроданців з Кулявлобами*

  1. Гарно, лиш би другий абзац трохи розширити про Миколу-тирана і як він на змову з Янучами пішов, а потім їх здурив, та як кулявлоби Яника на трон посадили за допомогою противсіхів лиш би Юлю відсунути. Як кулявлоб проповідував євразійський союз напротивагу ЄС, тоді картина стає повнішою:)

Comments are closed.