На Буковині нарізали виборчі округи

28 квітня Центральна виборча комісія прийняла постанову про утворення 225 одномандатних виборчих округів на постійній основі у межах Автономної Республіки Крим, областей, міст Київ та Севастополь.

Отож Чернівецька область отримала свої звичні чотири одномандатних округи (див. таблицю). Але межі їх змінені. І, за оцінкою політолога Михайла Шморгуна, в «потрібний» для провладної партії та її кандидатів бік.

Зокрема, він наголосив, що ЦВК проігнорувала резолюцію ПАРЕ. У ній асамблея рекомендувала ЦВК при формуванні виборчих округів на виборах 2012 року забезпечити включення національних груп, що компактно проживають на певних територіях, до одних і тих же округів. Та саме у частині утворення одномандатних виборчих округів по Чернівецькій області цієї рекомендації не дотримано.

Зокрема, по Сторожинецькому району україномовні села Великий Кучурів, Тисовець, Михальчу, Камяну, Снячів, що переважно голосували за опозиційні нині сили, перенесли до Новоселицького округу. Від Сторожинецького району приєднали до румуномовного округу ще одне румунське село Ропча, що посилює можливість обрання провладного кандидата. А в 202 окрузі з центром у Сторожинці залишили румуномовні села Їжівці, Красноїльськ, Верхні та Нижні Петрівці, Чудей – до 10 тисяч румуномовного населення загалом. А там, як відомо, теж голосують за провладних кандидатів.

Цим самим, на переконання пана Михайла, у Чернівецькій області застосовано технологію «нарізки» округів, що покликана забезпечити концентрацію в одних округах виборців, які підтримують певну політичну партію чи кандидата, а також розпорошення електорату, що підтримує політичних конкурентів, між декількома виборчими округами з тим, щоб у жодному з таких округів вони не мали підтримки більшості виборців.

Також, згідно з аналізом, здійсненим ГМ «ОПОРА», окремі новоутворені округи по Україні є значно більшими за протяжністю та площею порівняно з округами зразка 2002 року. Також округи формувались без врахування географічних чи адміністративних особливостей регіону і це призвело до нетипової виборчої географії окремих округів. Загалом порушено логіку при формуванні округів, у яких безпідставно змінено межі, адміністративні центри та розірвано неподільні раніше населені пункти (як, до прикладу, розділено Садгірський район Чернівців, – авт.). В «ОПОРІ» висловили своє занепокоєння й тим, що в утворенні певних виборчих округів прослідковуються політичні мотиви.

Надія ВІРНА

На Буковині нарізали виборчі округи

peredplata