СИНОД РПЦ ПРОВЕДЕ ПОЗАЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ В МОСКВІ ЧЕРЕЗ УКРАЇНУ

асідання відбудеться у Свято-Даниловому монастирі під головуванням патріарха Кирила.

Позачергове засідання Священного Синоду Руської православної церкви відбудеться в п’ятницю в Москві.

Про це повідомляє офіційний сайт РПЦ.

Засідання відбудеться у Свято-Даниловому монастирі під головуванням патріарха Кирила.

Темою позачергової синодальної сесії, як очікується, стане “українське питання”.

В результаті зустрічі Вселенського патріарха Варфоломія з посланцем Москви – очільником Російської церкви – рішення про автокефалію Української православної церкви прийнято. Але сам документ про неї – так званий Томос – ще треба чекати. У храмі Святої трійці у Стамбулі триває Архієрейський собор Константинопольської церкви. Туди прибули понад сто єпископів з усього світу. Після консультацій з ними Вселенський патріарх може остаточно визначити терміни надання Томосу Києву. Нагадаємо, раніше Вселенський патріархат призначив своїх екзархів (представників), які будуть представляти Константинополь у Києві – архієпископа Даніеля Памфилона зі Сполучених Штатів і єпископа Іларіона з Едмонтону, Канада.

Днями у Стамбулі завершився великий архієрейський Собор. Українське питання на ньому було головним. Ієрархи були проінформовані про рішення Патріарха Варфоломія надати автокефалію української церкви і не висловили принципових заперечень. Далі – остаточне прийняття документів на Священом синоді. Ймовірно, це відбудеться вже в жовтні.

Питання надання автокефалії можуть розглядати одночасно з питанням зняття анафеми з нинішнього глави Української православної церкви Київського патріархату Патріарха Філарета. Від церкви Філарета відлучила Москва ще 20 років тому за те, що створив Київський патріархат.

Пізніше в Москві розцінили призначення екзархів як “безпрецедентний і грубе вторгнення на свою територію” і заявили, що не залишать це без відповіді”. “Призначення Константинопольським патріархом своїх представників-єпископів в Україні – без погодження з патріархом Московським і всієї Русі і блаженнішим митрополитом Київським і всієї України – є не що інше, як безпрецедентно грубе вторгнення на канонічну територію Московського патріархату”, – заявив глава синодального відділу із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда.

Більше читайте тут: https://tsn.ua/svit/sinod-rpc-provede-pozachergove-zasidannya-v-moskvi-cherez-ukrayinu-1216827.html

peredplata