Постоли для Фищука (продовження)

Продовжуємо публікувати «Звіт комісії Кабміну про результати перевірки виконавчої дисципліни Чернівецької обласної адміністрації.

Нагадуємо, що було виявлено у ході перевірки 69 порушень та 34 недоліки.

Комісія звертала увагу на те, що замість використання коштів за призначенням, ОДА і  її керівник Олександр Фищук зберігали їх на депутатських рахунках у ПАТ «ПриватБанк». Таким чином вони одержували відсотки, котрі переправляли на виплати зарплат, винагороду та виконання програм. Натомість не виконувалися роботи. Зокрема, не проводилися ремонти доріг, не будували мости, автошляхи та ін.. Окрім коштів, яка виділяла держава, на депозити ставилися й гроші, які надходили до ОДА від «митного експерименту». Таким чином у банках лежали сотні мільйонів гривень. Зараз уже клопоти правоохоронців, котрі повинні знайти куди, коли і кому видавалися відсотки від грошей, котрі робили гроші. А не дороги.

Злочинна бездіяльність влади і керівника ОДА змусила реагувати Кабінет Міністрів України. На засіданні уряду від Чернівецької області забрали 68 млн. гривень, які чимало часу лежали без діла тому, що влада не могла дати їм раду і використати для ремонту доріг.

Ці гроші розподілили між областями, де керують ґазди, а не фулеї*. Буковина залишилася без доріг, без грошей але з фулеями. Так діяти могли тільки відверті негідники, лінюхи або бездарі, котрі  не знають, що і як робити.

Аграрна сфера та водні ресурси

У 2017 році не здійснені запропоновані заходи, передбачені комплексною програмою розвитку земельних відносин до 2021 року на загальну суму 526,7 тис. грн. Нібито не було звернень від суб’єктів господарювання. Уявляєте собі, півмільярда нікому не треба було на селі.

Ще більше коштів не виділено для заходів, передбачених комплексною програмою підтримки розвитку сільського господарства області на 2017-2022 рр. Там сума зазначається дуже велика – 1083,2 тис. грн..

А минулого року та у першій половині нинішнього зовсім не працювали програми з охорони навколишнього середовища: охорона і раціональне використання земель та мінеральних ресурсів.

Договори, які укладали РДА за дорученням ОДА щодо оренди земель водного фонду, не відповідають типовій формі та включають тільки плату за земельну ділянку. І це призводить до колосальних втрат надходжень до обласного бюджету.

Соціальний захист та праця

В області відсутні патронатні сім’ї. І нема навіть спроб пошуку та навчання кандидатів у патронатні вихователі.

На Буковині зареєстровано 4766 учасників бойових дій, 233 інваліди війни, 48 учасників війни та 2608 зовнішньо переміщених осіб.

Послуги з психологічної підтримки, соціального забезпечення, адаптації та реабілітації їм надають 11 практичних психологів. Цього явно замало. Кошти, витрачені на санаторно-курортні путівки учасникам АТО, не забезпечили потреби. Їх явно не вистачає.

В області значний рівень нелегальної зайнятості. Майже 36 300 осіб. Але нема інформації та роботи щодо легалізації їх.

А заборгованість із зарплати тільки на одному підприємстві-банкруті ТОВ «Рязань» на 30 липня склала 70,3 тис. грн..

Також  встановлено недотримання вимог щодо визначення середнього заробітку особам, які були мобілізовані у військові підрозділи.

В облдержадміністрації навіть відсутній структурний підрозділ з охорони праці. І його обов’язки не виконує жодна структура .

Регіональний розвиток, будівництво та ЖКГ

Більше чверті (26,3%) висновків не відповідають Конституції та законам України про добровільне об’єднання громад.

Також порушено 10-денний термін, протягом якого ОДА звертається до ЦВК для прийняття рішень щодо призначень виборів. А для призначення виборів у Заставнівську міську ОТГ ОДА звернулася до ЦВК тільки на 20-й робочий день після відповідного рішення міськради.

Культура, охорона спадщини, релігійна та етнонаціональна політика

На території області перебувають на обліку 1698 пам’яток місцевого значення. І тільки для 84 із них розроблена та затверджена відповідна науково-проектна документація з визначення меж їх території та охоронних зон. Було виявлено факт проведення ремонтно-реставраційних робіт пам’ятки архітектури «Покровська церква» 1868р у Хотині. Без узгоджень та проектів, передбачених законом України.

Чимало недоліків та порушень виявлено у сферах державної служби, юстиції, регуляторної діяльності, санітарії та безпечності продуктів харчування, цивільного захисту, контролю та надання адміністративних послуг.

За ці недоліки і порушення несе персональну відповідальність голова ОДА Олександр Фищук.

Зараз він дає пояснення… і покази відповідним службам та органам. Відповідно до них будуть вживатися заходи щодо покарання того, хто допустив цей безлад у Чернівецькій області.

(далі буде)

Петро Кобевко

Р.S.З надійних джерел нам стало відомо, що більшість  перевіряючих зійшлися на думці про винесення догани голові ОДА. А на засіданні Кабінету Міністрів України буде порушуватися питання про відповідність Фищука займаній посаді.

*фулей (буковинська народна мудрість). Так на Буковині, Закарпатті та в Галичині називають людей, котрі не вміють нічого робити, є лінивими та нездатними на якісь раціональні дії.

Читайте також Постоли для Фищука

peredplata