Проблеми з виборчими округами у Чернівецькій області спричинені недосконалим законодавством

Проблеми з виборчими округами у Чернівецькій області спричинені недосконалим законодавствомЧернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА провело аналіз одномандатних виборчих округів в Чернівецькій області утворених Центральною виборчою комісією. Так, половина виборців Садгірського району міста Чернівців через законодавчу норму голосуватиме у «сільському» виборчому окрузі. Румунські села Сторожинецького району опинилися в складі українського округу, а 43 населених пункти Чернівецької області взагалі не мають виборчих дільниць, а якщо і мають, то частина мешканців змушена буде голосувати в іншому населеному пункті.

У порівнянні із 2002 роком не змінилися межі лише одного одномандатного виборчого округу № 204, із центром в м. Хотин (Хотинський, Заставнівський, Сокирянський, Кельменецький райони, місто Новодністровськ).

З меж одномандатного виборчого округу № 201 вилучено частину Садгірського району міста Чернівці, яку приєднано до одномандатного виборчого округу № 203, м. Новоселиця. Це пов’язано з тим, що загальна кількість виборців міста Чернівці (Першотравневий, Шевченківський, Садгірський райони) перевищує граничну норму відхилення кількості виборців (12 %) від середнього значення по Україні. Межі округу № 201, м. Чернівці зараз включають Шевченківський, Першотравневий та частину Садгірського району. З точки зору максимального врахування адміністративно-територіального устрою такий поділ частини міського району обласного центру між двома округами видається не зовсім вдалим, проте, з іншої сторони таке рішення дозволило більш рівномірно розподілити кількість мешканців серед 4 утворених в Чернівецькій області округів.

Найбільше зауважень у громадських спостерігачів виникло до формування одномандатного виборчого округу № 202 із центром в м. Сторожинець (Вижницький, Кіцманський, Путильський райони, частина Сторожинецького району). Зокрема, в окремих селах гірського, важкодоступного Путильського району виборчі дільниці взагалі не утворені, тому для голосування виборцям потрібно буде проїхати подекуди до 20 км в інший населений пункт. Загалом таких сіл в Путильському районі нараховується 23. Для прикладу наведемо маршрути таких пересувань: Нижній Яловець – Сарата, Великий Липовець – Самакова, Плита – Довгопілля, Шпетки – Усть-Путила. Різним виборцям таких сіл, як Замогила, Бисків та Соколів, прийдеться голосувати в двох інших населених пунктах. У деяких селах виборчі дільниці утворені, проте, частині виборців з цих сіл теж прийдеться їхати в інший населений пункт, а іноді навіть в два (наприклад, села Нижній Яловець, Паркулина, Рижа, Дихтинець). Загалом по 202 округу є 30 сіл (біля 5600 виборців), мешканцям яких потрібно їхати в інший населений пункт для свого волевиявлення, що становить 3,1% від загальної кількості виборців в окрузі.

Схожий розподіл виборців серед дільниць в різних населених пунктах поодиноко спостерігається і в інших округах, проте, він стосується переважно українських сіл. Така тенденція не торкнулася румуномовних сіл Чернівецької області навіть із меншою кількістю виборців в порівнянні із «поділеними» українськими селами. Наприклад, «неподілені» румуномовні села із меншою кількістю мешканців та «поділені» українські села із більшою кількістю мешканців (приведено загальну кількість населення, а не кількість виборців, у зв’язку з відсутністю даних по кількості виборців у даних населених пунктах):

Новий Вовчинець – 330, Кут – 439, Радгоспівка-436;
Рижа – 682, Паркулина – 716, Галицівка – 677.

В одномандатному виборчому окрузі № 204 з центром в місті Хотин, також є 10 сіл, які не мають власних дільниць із загальною кількістю виборців близько 1200 осіб, що становить 0,7% від загальної кількості виборців округу.

Слід згадати, що до одномандатного виборчого округу № 202 приєднано румуномовні села Сторожинецького району, такі як Красноїльськ, Їжівці, Чудей, Верхні Петрівці, Нижні Петрівці та інші, загальною кількістю виборців біля 23 000, що становить близько 13% від загальної кількості виборців округу. Водночас, до виборчого округу № 203 із центром в місті Новоселиця, приєднали одні з найбільших українських сіл Сторожинецького району: Михальча – 1785 виборців, Кам’яна – 2585 виборців, Годилів та Великий Кучурів – 6213 виборців, Снячів – 1272 виборців. Знаковим є те, що село Годилів із населенням 1255 мешканців не має виборчої дільниці і його «приєднали» до с. Великий Кучурів.

Село Глибочок із населенням 249 осіб внаслідок такого розподілу округів, опинилось поділеним між двома округами. Справа в тому, що різні його частини підпорядковані трьом різним сільським радам Снячівській, Кам’янецькій (203 округ) та Старобросківській (202 округ). Відповідно на території села буде дві виборчі дільниці, які належать до різних округів: 730380 (203 округ) та 730383 (202 округ), а третя частина мешканців буде їхати в село Кам’яна, на дільницю 730362 (203 округ).

Висновки:

1. Кількість виборців у всіх округах Чернівецької області збалансована і відповідає кількості та варіації відповідно до Закону (№ 201, м. Чернівці – 175930; № 202, м. Сторожинець – 177406; № 203, м. Новоселиця – 175110; № 204, м. Хотин – 175867). Відокремлення частини Садгірського району м. Чернівці очікувана і обумовлена обмеженнями закону, за яким максимальна кількість виборців в одному виборчому окрузі не може перевищувати «161 140»+12%.

2. Нарізка одномандатних виборчих округів № 202 і № 203 не відповідає принципам «Кодексу належної практики у виборчих справах» Венеціанської комісії в статті «2.2 Рівноправність голосів», в пункті «не завдавати шкоди інтересам національних меншин», за яким частину румуномовних населених пунктів Сторожинецького району (Верхні Петрівці, Нижні Петрівці, Аршиця, Їжівці, Чудей, Красноїльськ, Буденець, Череш, Стара Красношора та Нова Красношора) можна було б віднести до округу № 203, а частину українських сіл цього ж району (Михальча, Кам’яна, Великий Кучурів, Годилів, Снячів, Глибочок, Тисовець) до округу № 202.

3. Загалом по області є 43 населених пункти, які не мають виборчих дільниць, а якщо і мають, то частина мешканців змушена буде голосувати в іншому населеному пункті. Це створює перешкоди для вільного волевиявлення, може викликати непорозуміння серед виборців та створює передумови для маніпуляцій.

4. Через перераховані особливості утворених одномандатних виборчих округів № 202 і № 203 у громадських спостерігачів є підстави вважати такий поділ спробою використати його на користь одного з кандидатів.

Про це йдеться на сайті Чернівецької обласної організації \”Опори\”

peredplata