Яценюк про те, як ліквідує монархію Януковича

Яценюк про те, як ліквідує монархію Януковича

Виступ лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка

Уперше за 20 років української незалежності українські демократичні сили знайшли відвагу і мужність та об’єдналися. Об’єдналися за для того, щоб змінити країну. Об’єднались за для того, щоб показати – ми хочемо привнести в Україну нову якість політики, ми хочемо привнести в Україну нову якість життя, ми хочемо змінити нашу Україну, і ми хочемо сказати, що Україна – європейська держава. Мені прикро, що не всі сьогодні з нами. Але я знаю, що Юлія Тимошенко нас чує і вона буде з нами, я вас запевняю в цьому.

Перед нами дуже складні історичні завдання, але на цьому майдані у нас є історичний шанс і перед нами історична відповідальність. Історична відповідальність за долю нашої країни, історична відповідальність за майбутнє кожного українця, історична відповідальність за те, якою буде країна. Я знаю, що ми здатні зробити цю країну найкращою на теренах Європи. Я знаю, що це країна-переможець, що це країна успіху, що це та країна, в якій хочеться жити. Але нам треба дуже багато зробити.

Погляньте, що відбувається. Кожен 10 українець сьогодні не має роботи, кожен 4 молодий українець отримує диплом і одразу отримує свідоцтво про безробіття. 80% українських сімей знаходяться за межею бідності. У нас країна бідних людей і дуже багатих чиновників. У нас країна бідної нації, але розкішних апартаментів президента, уряду і тих, хто знаходиться біля нього. Зовнішній борг країни сягнув 126 млрд доларів. Кожен, хто нас чує, вже винен більше 20 тис грн. Це не наші борги, але вони поставили віддавати ці борги нам і нашим дітям. Це країна повної і тотальної корупції та бідності, але це країна розкоші для президента, для його оточення. Це країна мільярдних статків для членів кабінету міністрів України. Це те, з чим ми будемо боротись, і це те, що ми змінимо. Ми зробимо країну процвітаючою, ми зробимо країну справедливою і чесною, ми зробимо країну такою, де хочеться жити і гордитися своєю державою. Гідність для кожного, справедливість для всіх, чесність для влади – це те, з чим йдемо на вибори 2012 року. Це те, за що ми будемо боротися, і те, що ми привнесемо народу України.

Дорога громадо, сьогодні ми внесли на ваш розгляд проект програми. Проект програми Об’єднаної опозиції. З чим ми йдемо, для чого ми йдемо і чого досягнемо. У нас є всього 2 місяці для того, щоб обговорити і остаточно затвердити цю програму. Але ця програма – це не просто документ. Ця програма – це те, як ми бачимо свою країну. Ця програма – це те, що ми хочемо зробити, для чого і для кого ми хочемо це зробити. А ми хочемо зробити для кожного з 46 млн українців. Ця програма передбачає всеосяжні і глибокі зміни в цілому в країні і в житті кожного українця. Для того, щоб розпочати зміни в країні, ми зобов’язані докорінно змінити систему державної влади і державного управління. Тому що ця система – це система корупції, це система збагачення і це система знущання над людьми.

Хочу розпочати з першого, що зробити новий демократичний парламент з новою демократичною більшістю. Ми ліквідуємо монархію Януковича. Новий парламент прийме закон про порядок імпічменту і першим під імпічмент піде Янукович. Ми проведемо широкі й всеосяжні реформи державного управління. Я хочу окремо зупинитися на ролі й місці парламенту. Не того парламенту, який сьогодні є відділом АП, а нового – народного українського парламенту, нової якості українських депутатів, які знають, що таке відповідальність перед народом України. Новий демократичний парламент введе процедуру особистого голосування кожного народного депутата України. Новий демократичний парламент введе кримінальну відповідальність за порушення процедури особистого голосування. Якщо вони віддають картки, то нехай віддають депутатські мандати, пільги та привілеї. Ми покінчимо з ганебною практикою невиконання Конституції. Кожен член парламенту буде знати свою відповідальність перед народом України, який голосував за нього. Ми введемо інститут відкликання народного депутата України. Він повинен знати, що його не обрали на 5 років для того, щоб він за державний кошт жив і користувався пільгами. Він повинен знати, що він кожен день буде під оком і відповідальністю українця, який за нього проголосував. Новий парламент введе інститут відкликання народних депутатів.

Окремо хочу зупинитися на питаннях пільг і привілеїв. Тільки в нашій країні може бути таке, що чим бідніший народ – тим багатше влада, чим бідніший кожен українець – тим багатше президент, його оточення і члени парламенту. Ми гарантуємо, що ми скоротимо витрати на кожного народного депутата вдвічі. Ми гарантуємо, що приймемо спеціальні закони, які внесені до парламенту і які блокуються провладною більшістю. А саме: ліквідація пільг і привілеїв, продаж всіх державних резиденцій, заборона президенту і його когорті користуватися державними коштами на свій розсуд, літати чартерними літаками, жити на широку ногу. Ми продамо заповідник колишніх і чинних чиновників, який називається Конча-Заспа. Ми змусимо, щоб лікарня Феофанія обслуговувала народ України, а не народних депутатів і членів уряду.

Окремо зупинюся на виборчій системі. Ми повинні змінити виборчу систему. Не так, як її змінює Янукович під кожні вибори, і ми боролися за те, щоб на цих виборах не дати їм можливості сфальшувати результати виборів, дати Україні шанс перемогти, захистити результат і оновити парламент. Ми вбачаємо за необхідне прийняти закон про вибори, який не буде змінюватися і який передбачає голосування за відкритими партійними списками, коли народний обранець – це той, хто представляє відповідну партію, хто несе ідеологію, хто несе зміни в країну, і той, кого кожен окремий українець вважає гідним для того, щоб представляти його інтереси в стінах парламенту. Тому зміна виборчого закону – це є одне з завдань політичної реформи Об’єднаної опозиції.

Окремо хочу зупинитися на реформі місцевої влади. Все, що сьогодні зроблено режимом, – це концентрація, узурпування влади в своїх руках. Їх і диктаторами не можна назвати. Тому що диктатори часто-густо бувають освіченими людьми. Ці люди – не мають ні освіти, ні розуміння, ні цінностей, ні бачення країни. Дрібні злодії. Але ми зобов\’язані змінити систему державного управління на місцях і в центрі. Вважаю за необхідне ліквідувати інститут оплічників президента у вигляді голів обласних державних адміністрацій, яких називають губернаторами. Губернії в Росії, у нас – області. Місцева влада і народ в кожній області повинні отримати право самостійно розпоряджатися своїми ресурсами, своїми коштами, самостійно управляти своєю областю. Ми введемо інститут виконавчих комітетів, які обираються безпосередньо радами, а ради обираються людьми. Ми хочемо, щоб місцевий чиновник знав, що він підзвітний перед кожним громадянином, перед кожною людиною, яка голосувала за нього, і його так само можуть відкликати, як і можуть відкликати і членів українського парламенту.

Це перший блок великої політичної реформи, яку пропонує Об\’єднана опозиція. Для кого ми змінюємо владу? Звичайно, що владу ми змінюємо для того, щоб якісно змінити життя України і українців, для того, щоб ми не жевріли, щоб 7 млн українців, які виїхали з України за останніх декілька років, подумав про те, що все-таки це їхня країна, що Україна – це рідна держава. Що краще, ніж працювати на хлібах в інших країнах, повернутися до нашої держави. Для нас найважливіше завдання – це якість життя людей. Нещодавно читав так звані «соціальні ініціативи» людини, яка виконує обов\’язки президента, і звертаюся до президента Януковича – перестаньте грабувати країну і тоді на всі соціальні ініціативи вистачить коштів, а не на Ваші резиденції і не на Ваше життя.

Ми хочемо якісно змінити соціальне життя, рівень заробітної плати, зайнятості в країні. Розпочну в першу чергу з робочих місць для України і українців. Мова йде про те, що сьогодні кожен 10-ий українець не має роботи. Об\’єднана опозиція пропонує внесення змін до законодавства про створення робочих місць. А саме: за кожне створене робоче місце той суб\’єкт підприємницької діяльності, який створив таке робоче місце, буде отримувати податкові пільги. Друге – об\’єднана опозиція прийме закон про гарантування першого робочого місця для української молоді. Українська молодь отримає освіту, українська молодь отримає роботу, українська молодь отримає гідну заробітну плату. Це наші завдання Об\’єднаної опозиції.

Не можу не зупинитися на тому, що називається «стандарт життя українця». Погляньте на жахливу статистику: 25% сімей, кожна 4-та сім\’я, де всі працюють, де люди працездатного віку мають роботу, де вони отримують заробітну плату, кожна така сім\’я є бідною. Є бідною за стандартами ООН, є бідною за стандартами українськими і є просто бідною, яка виживає. Заробітна плата на стільки мізерна, що вона не дає можливості людині вижити. Робота перестала давати гарантії виживання для українців. Саме тому ми докорінно реформуємо систему соціального забезпечення і нарахування заробітної плати.

Окремо зупинюся на прожитковому мінімумі та на мінімальній заробітній платі. На нашу думку мінімальна заробітна плата відповідає мінімальному прожитковому мінімуму, який повинен складати 2 400 грн. Україна має найнижчі параметри середньої заробітної плати серед всіх країн Європи. Україна має найнижчі параметри соціального забезпечення на європейському континенті. Проте Україна має найвищі параметри забезпечення Януковича, Азарова і всієї цієї провладної зграї. Ми відновимо справедливість в державі. Чиновник буде бідним, а українець буде багатим. Це наше завдання.

Перед нами стоїть низка завдань по розвитку економіки. По розвитку тієї економіки, яка сьогодні знищена, по розвитку тієї економіки, яка повинна дати серйозний поштовх для того, щоб ми забезпечили соціальні стандарти, для того, щоб ті гарантії, які ми виголошуємо з цієї високої трибуни, були виконані. В економічному плані: перше – Об\’єднана опозиція скасує Податковий Кодекс і в Україні буде прийнятий кодекс економічного стимулювання. В Україні не буде сотні податків. Ми запровадимо 7 податків. В Україні буде сама проста податкова система на теренах Європи. В Україну будуть приїжджати робити бізнес, в Україну будуть приїжджати створювати робочі місця та інвестувати. Це завдання в економічному плані.

Крім відновлення економічного зростання, мушу окремо зупинитися і на пенсійному кодексі та пенсійні реформі. Ми скасуємо пенсійний кодекс. Ми відновимо пенсійну справедливість. Хочу чітко визначити наші базові параметри в пенсійній реформі. Перше – всі будуть переведені на загальну систему пенсійного забезпечення. Чиновники не будуть окремо отримувати пенсію від громадян України, вони не будуть в привілейованому стані. Скільки заробив – стільки і отримуй, а не в якому кріслі ти сидів. Друге – ми відновимо поправку №40, яка була проголосована опозицією і яку дана провладна більшість скасувала, яка передбачала осучаснення пенсій та їх перерахунок для 10 млн українців. А саме – 334 грн повинен отримати додатково кожен український пенсіонер як плату держави за підвищення цін, підвищення тарифів і відновлення справедливості в пенсійній системі. Ми забезпечимо справедливість в пенсіях – це наше завдання.

Економіка України має 2 найбільші проблеми – це монополія і корупція. І економіка України, і українська держава мають тотальну проблему – це беззаконня. У нас є закони, у нас дуже багато кодексів, у нас є приміщення суду, у нас навіть є люди в мантіях. Але це не судді. У нас немає судової системи. Найвища цінність для судді – це справедливість і закон. А для сьогоднішнього судді цінностей немає – у них є ціна. Ми знищимо те, що називається беззаконням і несправедливістю в судовій системі. Це та судова система, яка засуджує мільйони українців, це та судова система, яка незаконно посадила Тимошенко і Луценко. Це та судова система, яка знищує поняття закону взагалі в Україні. Є багато дискусій про те, як вона повинна бути реформована. Я не думаю, що ми будемо займатися перевихованням. Там немає кого перевиховувати. Це корумпована і прогнивша система. В цілому в Україні 9 тис суддів. А кожен рік українські вищі навчальні заклади випускають 12 тис юристів. Хіба ми не знайдемо 12 тис. чесних, фахових, інтелігентних, розумних і відповідальних суддів для того, щоб показати, що в Україні є насправді судова система, щоб українець звертався до судді і казав «Ваша честь», а щоб фраза «Ваша нечисть» в судовій системі залишилася в минулому. І ми це зробимо. Ми оновимо весь склад судів в Україні.

Окремо зупинюсь на ролі й місці так званого Конституційного Суду України. Це той суд, який без волі народу Україні тихо вночі змінив Конституцію України, за якою Янукович отримав повноваження, для яких його ніхто не обирав. Це той суд, який так само за одну ніч відмовив мільйонам українців в їхніх правах на отримування гідної пенсії. Це той суд, який відмовився скасувати неконституційну і незаконну пенсійну реформу. Це той суд, який відібрав в мільйонів українців, афганців, чорнобильців, пенсіонерів право на гідне життя через рішення, яке заборонило виплачувати гарантовані державою пільги і привілеї. Такий суд Україні не потрібен. Конституційний Суд в Україні, або так званий Конституційний Суд України буде ліквідовано, повноваження по конституційній юрисдикції будуть передані до Верховного Суду України. Верховний Суд України стане найвищою судовою інстанцією, яка буде боронити українця, яка буде боронити громадянські права і свободи, яка буде боронити справедливість і закон, а не буде стояти на захисті президента Януковича. Ми докорінно змінимо судову систему, вона буде працювати на українця. Ті судді, які виносили недержавні, неконституційні рішення, ті судді, які запроторили Тимошенко і Луценка за грати, будуть нести відповідальність. Відповідальність перед законом і відповідальність перед народом.

Наша програма складна, всеосяжна, але важлива. Важлива в тому, що нам треба відновити країну. Нам треба збудувати нову якість держави, нам треба збудувати нову економіку. Нову економіку, яка не стоїть на корупції. Тому що саме корупція – це те, що сьогодні лежить в основі правлячого режиму Януковича. Вони тільки вміють одне – грабувати власну країну. Чому ми їх назвали окупантами. Тому що тільки окупанти грабують країну і вивозять все за кордон. Вони грабують країну і вивозять в офшори на Кіпрі, будують неймовірні статки, активи, будинки. Ми повернемо все народу України.

Я хочу окремо презентувати національну антикорупційну програму. Перше – ми створимо незалежний національний антикорупційний комітет, національне антикорупційне бюро, яке проведе люстрацію всіх вищих державних посадових осіб і всіх чиновників. Ми перевіримо статики та маєтки всіх, починаючи з президента і закінчуючи керівником районної чи обласної адміністрації. Ми перевіримо статки і маєтки їх родини. Їм не вдасться нічого сховати. І вони будуть нести відповідальність за те, що вони розграбували країну. Ми проведемо всеосяжну люстрацію. Ми покажемо, що чиновник як державний службовець повинен бути чесним і відкритим. Ми заставимо продати всі активи тих, хто хоче займати вищі посади в країні. Коли він сидить в кріслі міністра і володіє статками на сотні мільйонів доларів, підприємствами, компаніями та всім іншим, він не думає про народ України. Він думає про те, як збагатитись і як заробити. Таких чиновників Україні не потрібно. Таких чиновників ми виженемо. Наше завдання відновити справедливість, побороти реально корупцію в країні. З незалежною судовою владою, з всеосяжною реформою правоохоронної прокурорської системи, зі створенням нових незалежних органів, з політичною відповідальністю, з декларуванням всіх доходів і витрат та перевіркою політичною люстраціє і корупційною люстрацією ми зможемо змінити життя.

Я вчора подивився, скільки складають статки президента Януковича і членів кабінету міністрів України. Це тільки офіційні статки. Це тільки те, що можна побачити на папері, я вже не кажу про десятки й сотні мільйонів доларів, які вони сховали. Загальна сума, яку награбували ці можновладці, складає 26 мрд доларів. Стільки коштують сьогодні члени кабінету міністрів Януковича. Це та сума, яка рівна загальній сумі державного бюджету України. Таких чиновників в нашій країні не буде. Так чиновники будуть за гратами, а не на посадах і кабінеті міністрів.

Окремо хочу зупинитися на системі освіти і медицини. Розпочну з освіти, з нашої молоді, з нашого майбутнього, з того, що складає найбільший потенціал та інтелект нашої держави. Нам потрібна здорова, освічена, інтелектуальна і розумна людина. Це те, що дасть можливість привнести зміни в нашу країні. Ми приймемо новий закон про вищу освіту і про освіту в цілому. Об\’єднана опозиція запровадить грантову систему для кожного талановитого студента. Якщо ви хочете вчитися, якщо у вас є бажання, якщо у вас є знання, держава дасть вам грант, а ви як людина, яка творить майбутнє України, самі приймете рішення, який вуз для вас кращий, яка система освіти для вас краща, де ви хочете навчатися і потім прикласти свої зусилля. Це наша програма, яка передбачає реформування системи вищої освіти. Міністерство освіти перестане бути міністерством по управлінню майном закладів освіти, а стане міністерством, яке пише стратегію, яке думає про те, як нам обігнати європейські, західні та східні країни в інтелекті, як нам стати кращими, як нам стати розумнішими, як нам виграти боротьбу в цьому важкому та складному глобалізованому світі.

Окремо хочу зупинитися на програмі для наших дітей. Окремо хочу сказати про мову, але не в стандартному форматі. Об\’єднана опозиція започаткує в середній школі програму «Знай англійську, як українську». Ми європейська країна, і кожна наша дитина буде розмовляти англійською мовою так само, як вона розмовляє своєю рідною мовою.

Питання медицини. Це просто питання життя і здоров\’я нації. На жаль, ми хворіємо, ми старіємо і вимираємо. Але ми покладемо цьому край. Ми збережемо первинну медицину. Ми запровадимо профілактику як основу медичного обслуговування населення. І ми нарешті введемо державний гарантований рівень медичних послуг. Це тоді, коли ви приїжджаєте в лікарню і вас не заставляють купувати всі медичні препарати, хоча ваша дитина вже знаходиться на операційному столі, а там немає ні наркозу, ні бинтів – а це тоді, коли ви приїжджаєте і будь-яка операція, будь-яка перша допомога гарантовано надається державою. Ви платите за це податки, ви маєте право отримувати належну медичну допомогу.

На шляху розвитку економіки лежить 2 проблеми. Перша – корупція, про яку я сказав. А друга – це монополія і, власне кажучи, політична корупція створила монополію в нашій країні, монополію на все. Монополію на підприємства, монополію на природні ресурси, монополію на гроші, монополію на доступ до державного бюджету, монополію на те, кому працювати, а кому не працювати. Скоро вони введуть монополію на повітря, кому жити, а кому не жити. Але ми їм не дамо це зробити. Наше завдання – розрушити цю монополію.

Окремо хочу зупинитися на одному з найважливіших завдань зі знищення монополії та відновленні економічної і соціальної справедливості в Україні. Об\’єднана опозиція прийме закон про одержавлення стратегічних об\’єктів, які президент Янукович за час свого перебування на посаді подарував своїй родині та своїм наближеним опричникам. Вся власність буде повернута державі. Я кажу про енергетику, про транспорт і комунікації. Закон про одержавлення власності прийме новий український демократичний парламент. Ми відновимо справедливість і ми покажемо, що ми політики нової якості. Ми доведемо, що ми боремося за нашу країну. Ми доведемо, що для нас найвища цінність – кожен українець. Кожен, який сидить тут; кожен, який нас чує; кожен, який сподівається на краще життя в нашій країні. Ми забезпечимо краще життя. У нас на порядку денному європейська перспектива України. Я дуже чітко хочу всіх запевнити – Україна все рівно стане членом ЄС. Україна буде одним з найважливіших гравців об\’єднаної Європи. Ми підпишемо з ЄС угоду, тому що ми – Європа. Ми – європейська держава.

У нас так склалось, що є сусіди. Ми поважаємо наших сусідів, і ми хочемо рівноправних і партнерських стосунків з нашими партнерами з Росії, рівноправних і партнерських. І ми забезпечимо, щоб Україну поважали. Ми забезпечимо, щоб Україну не ізольовували, ми забезпечимо, щоб до України прислухалися, ми забезпечимо, щоб коли ви приїдете з паспортом громадянина України до Берлину, Брюсселю, Вашингтону чи Москви, гордились тим, що ви – громадянин великої держави, яка знаходиться в Європі, до якої всі прислухаються, яку ви любите і яка любить вас, тому що це наша країна. Ми будемо за неї боротися, боротися за майбутнє кожного українця.

На останок звернусь до так званої сьогоднішньої влади і до України і українців: ми не дамо можливості сьогоднішньому режиму змінити Конституцію і обирати нового старого президента в стінах так званого сьогоднішнього чи будь-якого іншого парламенту. В Україні як в європейській державі буде забезпечено прямі президентські вибори і те, що вони бояться прямих президентських виборів, тільки свідчить про одне – Янукович – це людина, яка може бути президентом лише один раз. У нас в Україні буде новий демократичний український президент, який вболіває за свою державу, який вболіває за долю українців. І ми виборемо це. Ми доб\’ємося того, щоб Україна пишалася своїм президентом і своєю державою.

Дорогі українці, з цієї високої трибуни, з цієї історичної площі візьму на себе сміливість звернутися до великих українців. До Тараса Шевченка та Івана Франка. Візьму на себе відповідальність вперше за історію України оголосити від імені всіх нас, від імені Об\’єднаної опозиції, що ми встанемо, ми розірвемо кайдани, ми будемо боротися – і тому ми поборемо! Перемога за нами! Ми змінимо країну! Ця країна буде належати народу України! Цією країною буде гордитися кожен українець! Перемога в наших руках! Слава Україні! Слава нашій рідній державі! Я вірю в те, що в нас все вийде. Ми сильні, ми разом, ми розумні, ми йдемо до нашої перемоги. Вперед!

Відео можна переглянути тут

peredplata