Арсеній Яценюк: «Об\’єднана опозиція відновить баланс влади в державі»

Арсеній Яценюк: «Об'єднана опозиція відновить баланс влади в державі»Об\’єднана опозиція має створити в парламенті більшість у 300 голосів, відновити баланс влади в Україні та усунути «монархію» Януковича, – заявив лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк в інтерв\’ю газеті «Комммерсантъ. Украина».

«Сьогодні в країні не існує інститутів влади крім Януковича, який дає прямі вказівки судам, генеральному прокурору, прем\’єр-міністру, спікеру парламенту і більшості. Всі вони не «інститути влади», а маленькі гвинтики у великому паровозі радянського типу, ім\’я якому – Янукович», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що в будь-якій демократичній державі дотримується принцип розподілу влади. «Парламент, конгрес або сейм є потужним інструментом народовладдя. У таких країнах їх вплив полягає в тому, що вони мають право оголосити імпічмент президенту – у нас ця процедура зараз відсутня; парламент затверджує чиновників – наприклад, в США конгрес затверджує 2,5 тис. чиновників різного рівня, починаючи від незалежних регуляторів і закінчуючи керівниками спецслужб; фінансування як влади, так і держпрограм неможливо провести без парламенту», – сказав він.

Тому метою Об\’єднаної опозиції, заявив лідер «Фронту Змін» є створення парламенту нової якості, «який здатний відновити баланс влади і забрати собі повноваження, делеговані йому народом України».

Арсеній Яценюк підкреслив, що першочерговим завданням нового парламенту стане прийняття закону про порядок імпічменту президента і оголошення імпічменту президенту Януковичу. Для цього демократичні сили повинні створити в ВР більшість у 300 голосів «Така більшість відразу збалансує Януковича, адже якщо з-під його контролю вийде парламент, відразу ж за ним піде судова влада (депутати призначають і можуть знімати з посади суддів. – ред.) , а потім і уряд. І це навіть незважаючи на те, що він призначає членів Кабінету міністрів. Уряд, який не зможе затвердити бюджет, не буде мати підтримки в Раді, перестане бути ручним для Януковича, він почне розмовляти з парламентом», – наголосив він

«Саме ця більшість візьме закон про порядок імпічменту президента. Я чудово розумію, що наступного дня Янукович його ветує, але я також розумію, що в нас набереться 300 голосів для подолання його вето», – підкреслив Арсеній Яценюк.

peredplata