Посиденьки з губернатором

Посиденьки з губернаторомМихайло Папієв спробував оживити своє спілкування з журналістами області. І зустрівся з «акулами пера» не в казенних стінах облдержадміністрації, а на літньому майданчику паб-ресторану «Квінто» у післяробочий час.

Зустріч проходила у такій атмосфері, що, окрім журналістів, губернатора могли послухати й відвідувачі пабу та перехожі. Один навіть зацікавився форматом:

— А у нас такого нема, — сказав чоловік середнього віку з галицьким прононсом.
— Де це — у вас? – запитують його.
— Та у Львові. Наш губернатор так просто не сяде говорити з людьми, як у вас.
— Так він же бреше.
— І наш бреше. Але мовчки…

Михайло Папієв таки стояв на своєму, що книгарні треба реорганізовувати. Йому журналісти діло говорили:

— Вони у вас їсти не просять, грошей не хочуть, виживають, як можуть. Ще й податки платять вчасно. І так уже майже 20 років. То потерпіть ще 5 місяців, до виборів. За цей час світ не завалиться, книги не випаруються. Чим викликана така поспішність — реорганізовувати негайно? Невже боїться партія регіонів, що програє вибори і їй доведеться з області йти?..

— Партія регіонів не програє, — впевнено переконував чи то журналістів, чи то себе Михайло Папієв. – Більше того, вона отримає в області перше місце. Якщо опозиція продовжуватиме припускатися нинішніх помилок, то опиниться лише на третьому місці після УДАРу. Вона вже зараз втрачає електорат. Рейтинги показують, що УДАР вже їх випереджує.

Голова ОДА так захопився аналізом «помилок» опозиції, що здавалося, наче він сам представляє цю опозицію. І дуже засмучений зниженням рейтингів. І всіма силами хоче допомогти опозиції піднятися та виграти вибори на Буковині.

Далі Михайло Папієв через журналістів викликав на передвиборчу дуель лідера опозиції, нашого земляка Арсенія Яценюка. Почав з біографії Арсенія Петровича, який зростав на очах губернатора, робив перші кроки у бізнесі та політиці під пильним оком і твердою рукою Михайла Миколайовича, котрий направляв Яценюка на вірну дорогу ще з пріснопам’ятних часів панування СДПУ(о). Сьогодні Папієв каже, що піде на вибори тільки на тому окрузі, де з’явиться Арсеній Яценюк. Інакше йому депутатського мандата не бачити, як начальнику від екології своїх вух без дзеркальних озер Буковинських Карпат.

Саме Бориса Баглея губернатор відзначив як приклад нібито демократизму в підборі кадрів в ОДА. Бо Папієв хотів переконати нас у тому, у чому не зміг. Він казав, що нібито серед регіоналів при владі є і представники опозиційних партій.

Ми просили його назвати прізвища. І тут вигулькнув тільки Баглей з «Пори», яку ще недавно очолював кат заставнівських рибалок Михайло Бойчук. А у Києві нею нібито ще керує ренегат Владислав Каськів. Насправді ж вони вже порозчинялися у партії регіонів і тільки ногами дригають від задоволення своїми посадами та статусами.

Поки Папієв тішився своїм «демократизмом», впритул до партії регіонів на Буковині підступила проблема з того боку, з якого її не чекали, напевне. Багаторічний лідер буковинських регіоналів Микола Романюк публічно виступив проти вторинних* регіоналів, які сьогодні керують областю. За взірцевий приклад вторинних він вибрав першого заступника голови ОДА Георгія Галиця. І заявив, що прийом його у партію – це груба помилка. Її потрібно виправити негайно. Микола Романюк не підтримував і не буде підтримувати рішення партії про прийом Галиця до її лав. Папієв озвучив обурення партійців позицією Миколи Романюка.

— Ми це питання розглядали на розширеному виконкомі партії, — говорив губернатор. — Запросили Романюка, але він не прийшов. Значить, розмову ще продовжимо.

А це означає, що всередині партії стався розкол на первинних і вторинних регіоналів. Досі вдавалося замовчувати цю проблему. Відтепер вона стає публічною і розгорається з новою силою. Хто переможе у проти- стоянні? Покаже «Час».

А ще ми покажемо, чи знайде партія регіонів гідну кандидатуру на мера Чернівців. Бо голова партії Михайло Папієв досі не озвучив прізвища того, кого вони будуть висувати на мера. Він каже, що у партії «лава запасних велика» і настільки довга, що одного й не виберуть. Отож нехай ідуть усі: Романюк, Харабара, Михай- лішин і ще зо п’ятнадцятеро.

Михайло Папієв категорично висловився за те, аби в області не було комунальних газет. Він гордиться тим, що ні обласна рада, ні ОДА не мають своїх ЗМІ. Але дуже скромно мовчав, коли журналісти йому нагадали, що за спиною губернатора начальники управлінь повідкривали собі газети і насміхаються з Папієва з кожної сторінки всяких там «Освіт», «Здоров’я», «Юстиції», «Держкомзему» і т. д.

У цих газетах перші сторінки починаються з портретів начальників управлінь. На іншій сторінці — розповіді про цих же начальників управлінь. Далі — статті цих же начальників управлінь, і під завершення – вітання підлеглих цим же начальникам управлінь. Поки Папієв бореться за свободу слова, його підлеглі глузують з цього. Нині свої газети мають начальник управління освіти і науки Михайло Бауер (газета «Освіта Буковини»), начальник головного управління охорони здоров’я Ігор Шкробанець (газета «Здоров’я Буковини»), начальники управлінь юстиції, лісового господарства, держкомзему, УМВС, ДАІ, екологічної інспекції, МНС, ветеринарної медицини та інших.

Окрім цього, з бюджетів фінансуються районні газети і їхні дубляжі. Днями цинічно і брутально плюнули на потуги губернатора зберегти свободу преси депутати Чернівецької міської ради. Вони виділили з бюджету 350 тисяч гривень на передплату газети «Чернівці». Михайло Папієв каже, що він навіть і не відав про такий безлад у сфері наступу на пресу. Тому буде усіма засобами боротися проти невігластва депутатів та чиновників. Першим кроком і реальними справами буде зроблено те, що жодне управління ОДА не матиме своєї газети. Своїм вольовим рішенням губернатор зупинить цей процес. Папієв про це сказав, а журналісти зробили вигляд, що вони повірили.

Як буде насправді, покаже «Час».

Говорив губернатор і про своїх слуг. Вірніше, про тих, хто перейшов до нього на службу від колишніх своїх господарів та партій.

— Вони — як старі чемодани без ручок. І нести важко, і кинути шкода.

Отож мусить Папієв цей мотлох за собою тягти.

І насамкінець Михайло Миколайович зробив прогноз результату матчу «Буковина» — «Металург» (Запоріжжя). Він був переконаний у перемозі нашої команди над іменитим і сильним суперником. Прогноз збувся на другий день…

Петро КОБЕВКО
(світлина з сайту ОДА)

* Первинні регіонали – члени партії регіонів з перших днів її створення. Терпіли го- ніння, перебуваючи в опозиції. Не відступали від принципів та ідей партії. До первинних регіоналів належать Микола Романюк, Ігор Шкробанець, Франц Федорович та інші.

Вторинні регіонали – керівники області, які прийшли разом з Папієвим з інших партій (СДПУ (о), НРУ). До вторинних регіоналів належать Михайло Папієв, Георгій Галиць, Василь Бурлака, Михайло Березовський та інші.

peredplata