Зустрілися двоє в ОДА. Один виходив – інший заходив

Вже відомо, що для колишнього голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука 23 листопада стало «чорною п’ятницею». Неждано-негадано для нього ввечері президент України Петро Порошенко видав указ №389/2018:

«Про звільнення О. Фищука з посади голови Чернівецької обласної державної адміністрації».

І таки його звільнив. Сараку Фищук з цієї несподіванки не зміг навіть у суботу прибути на заходи щодо вшанування жертв Голодоморів. Люди дивувалися та обурювалися. Ніби вшанування загиблих від голоду для Олександра Григоровича було тільки партійно-посадовою примусовістю. Уже не у партії і не на посаді, то й не треба вшановувати невинно убієнних голодом 1932-33 рр. в Україні та 1946-47рр. на Буковині.

Оговтався Фищук тільки у понеділок. І його прес-служба (наголошую на слові ЙОГО – П.К.) видала документ: «26 листопада в приміщенні обласної державної адміністрації (каб. 418) відбудеться прес-конференція голови ОДА Олександра Фищука”.

Отакої. Спочатку очам своїм не повірив: президент Фищука зняв з посади, а він прес-конференцію на третій день проводить. Гріх порівнювати… але ніби воскрес Фищук.

Напевне, ні він, ані ЙОГО прес-служба цим не переймаються. Вони в унісон пояснювали, що є такий закон і параграф, який дозволяє Фищуку трохи побути головою. Він і трохи ще побув.

Фищук: «На вихід!»

Ніби нічого не сталося, колишній голова ОДА почав свою розповідь про «високі досягнення» області за час його керівництва. Зупинився на придбанні медичного обладнання для кардіоцентру. І завдяки цьому –  врятовавані життя багатьох буковинців.

Аби журналісти не мали сумніву про його ще потрібність, зауважив, що після прес-конференції має чергову нараду з правоохоронними органами. Ніби маленька дитина, яка грається улюбленою іграшкою і не випускає її з рук, так Фищук не хоче випускати посаду зі своїх рук.

Журналісти питають:

– Чим будете займатися після відставки?

– У мене буде час подумати, – каже. – З політики не збираюся відходити.

– Що з позовом до суду, який обіцяли подати до газети «Час» та «Букінфо»?

– Буду мати час якраз цим зайнятися.

– Ви казали, що заяву про звільнення писали під тиском. Чому відмовилися потім?

– Я такого не казав, що я відмовився. Я говорив, що мені запропонували написати, і я написав. Зараз указ президента введений у дію. Це – політична посада. І рішення – політичне. Але вас цікавить, яка була і яка є конфліктна ситуація? Головна причина є та, що я розумію, що ніякі реформи не будуть працювати, якщо не буде працювати економіка. І один напрямок, за який я взявся, – це боротьба з контрабандою. Це стало головною причиною. І тут я вступив у конфлікт з начальником нашої митниці.

–То й заяву написали через конфлікт з начальником митниці?

– Це не означає, що начальник митниці мене просив писати заяву. То там наверху проходили певні обговорення і ні для кого не секрет, що були поставлені певні умови. Ось і все.

Зі слів Фищука виходить, що Салагор є причиною його звільнення за власним бажанням. Ні президент, ні прем’єр, навіть не Бурбак, а начальник митниці. Щось тут не ліпиться докупи. Бо ми відразу запитали Салагора, чи насправді він став причиною відставки голови ОДА?..

– Та він мені сто літ не потрібен, – каже Микола Салагор. – Це він мене «знімав» 34 рази. Саме стільки разів говорив у пресі, на радіо та ТБ цей, з дозволу сказати, керівник області. А я його не чіпав. Бо не мені з ним ціпи в’язати. Це спеціалісти від медицини, котрі голови лікують, нехай визначають, що у нього в голові там твориться. Це ж якийсь неадекват.

І ніби цвях у кримінально-політичну домовину було запитання від газети «Час»:

– Який би поганий не був Салагор і митники, але й ваша родина мала різні зв’язки на митниці, на кордонах, возили товари, порушували правила. Ви захищали родину. А хто тепер буде захищати її після вашого відходу?

– Ви бійтеся Бога за те, що писали неправду, – чомусь так відповів Фищук. – А їх Закон буде захищати.

З ким піде у світ Фищук після відставки? На яку партію він поставить свій низький рейтинг? Ми про це запитали екс-голову ОДА.

– А своє політичне майбутнє Ви бачите разом з Порошенком чи Тимошенко, чи з Козаком? З ким будете?

– Не з вами – це точно.

– Ні – це не Ви зі мною – це я з Вами нікуди не піду. Бо нема куди йти. Нехай Козак іде.

Цей короткий діалог відбувся між редактором газети «Час» та екс-головою ОДА Олександром Фищуком. Тут йдеться про те, що Фищук став ренегатом партії НФ, яка його висунула на посаду. Він дрейфує до БЮТу і АПУ, яку очолює в області Василь Козак. Саме за ці сили хоче зачепитися, аби ще на якийсь час залишитися на політичному плаву.

…Фищук зібрав речі і вийшов з облдержадміністрації.

На виході зустрів того, хто входив…

Рибак: «На вхід!»

Не встигли двері зачинитися за Фищуком, як на прес-конференцію запросив журналістів голова обласної організації БПП «Солідарність», народний депутат України Іван Рибак.

Розпочав він так, ніби оливою мастив. І що в перше в історії України бюджет прийняли у листопаді. Після цього буде розвиток чи не всіх сфер життя українців. Все було б добре, якби…

Іван Рибак йшов до облдержадміністрації. Це було у той момент, коли виходив з неї у політичне забуття екс-губернатор Олександр Фищук. Під стінами стояли ті, хто пікетував за «євробляхи». Чи проти них? Чи взагалі за тарифи? Чи проти них? Чи за заправки? Чи проти них?

Вони накинулися на народного депутата України. Спочатку словами його шпилили, а потім хтось у спину й сніжкою запустив.

– Я ще не звертався до правоохоронців, – каже Іван Рибак. – Бо не хочу накаляти ситуацію у Чернівецькій області. Вона й без мене тут має високий градус накалу. Разом з тим вважаю такі речі неприйнятні. Тим паче, що я маю свою позицію щодо «євроблях». Навіть був ініціатором одного із законопроектів, який не був прийнятий. Зараз для тих, хто має чесний, не вкрадений автомобіль на євробляхах , діє період пільг для розмитнення. Ставки вдвічі знижені. На Буковині вже є перший такий випадок.

Далі народний депутат говорив про воєнний стан в Україні та про партії, які його підтримали у верховній раді. Не обминув «особливу» позицію партій і фракцій ВО «Батьківщина» та РПУ Олега Ляшка.

– Вони чомусь прагнули заговорити важливу тему, сіючи серед суспільства зерна недовіри до роботи верховної ради, – говорив нардеп. – На це було неприємно дивитися. Бо саме на 16 годину було зібрано засідання ВР, аби наше рішення передувало засіданню ради безпеки ООН, де саме питання України розглядалося позачергово. І там було оголошено про підтримку територіальної цілісності нашої держави, не визнання анексії Криму та 12-мильної зони.

Чомусь наші депутати затягували питання рішення ВРУ. Вони виторговували якийсь особистий інтерес і самопіарилися. Говорили, що воєнний стан для того, аби зірвати вибори президента 31 березня 2019 року.

Президент сам зменшив термін воєнного стану з 60 до 30 днів та обмежив 10 областями України.

Незважаючи на шалений супротив тих, хто отримує вказівки з Москви і гроші на виборчі кампанії, незважаючи на те, що вони пишуть на білбордах про любов до України, вони змушені були під тиском суспільства і ЗМІ голосувати за воєнний стан.

Сьогодні на кордоні з Україною розміщено 700 літаків та гелікоптерів. Нам треба готувати зенітно-ракетні комплекси, навчати персонал,  укріплювати кордони та посилити контрдиверсійну діяльність міністерства внутрішніх справ.

Іван Рибак розповів, що міністерство оборони цими днями розпочало переговори про придбання нових літаків для ЗСУ.

– Я зараз буду дізнаватися, хто на Буковині займається координацією співпраці всіх структур, хто займається мобілізаційною роботою, і яка буде система управління за цих умов.

Є сподівання, що у нашій області все буде спокійно. Хоча не все так, як би хотілося. Зараз нема голови ОДА. Голова облради не служив у війську, перший заступник голови також не пробував солдатської чи офіцерської служби.

Хто зможе виконати поставлені завдання, якщо виникне така необхідність?

–Не треба лякати людей, – відповів Іван Рибак. – У нас є серйозна посада обласного комісара і офіцера, який її займає. Це полковник Чурай. Він бойовий офіцер з великим досвідом і фахом. Він у складному 2014 році не дав зірвати мобілізацію. Тож і тепер виконає поставленні завдання.

Народний депутат зауважив, що у цей час велику надію держава покладає на ЗМІ. Це вони повинні зробити все для того, аби не було паніки і проросійської пропаганди. Також відкрив інформацію про те, що т. зв. «Авто Євро Сила» зараз перетворюється у політичну партію, яка хоче спекулювати на проблемах «євро блях» і завдяки власникам їх пройти до парламенту на виборах 2019 року.

Далі журналісти питали Івана Рибака про те, що діється у Чернівецькій області. Хто прийде на посаду голови ОДА після відставки Фищука?

– Поки нема голови ОДА, Павлюк виконує обов’язки, – сказав нардеп.

– Чи БПП «Солідарність» претендує на посаду голови?

– У нас пріоритет – це введення інституту префектів, які б мали функцію контролю за діяльністю органів самоврядування. Ми до цього прийдемо пізніше. А сьогодні я б не хотів, аби представник БПП керував облдержадміністрацією. Бо не хочу, аби нас звинувачували у використанні адмінресурсу, якого тут нема. Бо за чотири роки виконавча влада в області розхитана і розбалансована. Нема контролю, якісного забезпечення функції управління. Є хаос, створений людьми, які донедавна сиділи у стінах будинку з левами.

Треба відновити вертикаль системи управління і покращити соціально-економічні показники. Ми на останніх місцях в Україні. Мені за це соромно.

– Тоді за що орден дали Фищуку, коли він створив хаос і довів область до ручки?

На це запитання Іван Рибак не зумів відповісти. А, може, не захотів. Бо що тут скажеш…

Разом з тим, нардеп звернув увагу, що сама діяльність народних депутатів від Буковини дозволила утримати ситуацію на Буковині, аби не дати розвалитися їй до кінця. Чимало зусиль для цього доклав Іван Рибак. На прикладі свого виборчого округу він довів, що має силу, можливості та вміння втримати ситуацію під контролем. Тож міг би і навіть повинен би за цих умов взяти відповідальність за область на себе  і очолити її. Хоч він скромно спробував заперечити це, все ж було відчуття, що Рибак таки не проти стати головою ОДА, якщо його призначить президент України Петро Порошенко.

Тим паче, нам вдалося дізнатися з достовірних джерел, що незабаром Іван Рибак буде призначений головою виборчого штабу Петра Порошенка.

А зазвичай головами штабів президент призначає тепер голів обласних державних адміністрацій.

 

peredplata