Напередодні Об’єднавчого собору Філарет заявив про незгоду з Константинополем

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що напередодні Об’єднавчого собору виникли питання, у яких він не погоджується з Константинополем.

За словами Філарета, його архієреї не приймуть вимог Вселенського Патріархату щодо процедури, повідомляє ТСН.

“Київський патріархат є найбільшою церквою. І від нас залежить, приймемо ми те, що нам будуть пропонувати, чи ні. Якщо це буде корисно нам, то ми приймемо, якщо буде не корисно нам – ні державі, ні українській церкві, ми просто не проголосуємо і відкинемо все”, – заявив Філарет.

ТСН зазначає, що наразі між УПЦ КП і Константинополем є дві найбільші розбіжності. Перша – Київський патріархат виступає за те, щоб Собор був виключно архієрейським, водночас у Стамбулі наполягають на участі у ньому вірян та звичайних священників.

Друга розбіжність полягає у тому, що в УПЦ КП хочуть, аби голосування під час виборів очільника єдиної помісної церкви має бути відкритим, а Константинополь виступає за таємні вибори.

6 грудня президент України Петро Порошенко повідомив, що Об’єднавчий собор, який має проголосити створення автокефальної Української православної церкви, відбудеться 15 грудня.

Собор, який затвердить статут Української церкви і обере предстоятеля, відбудеться у Святій Софії.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив, що підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і ієрархам УПЦ Московського патріархату взяти участь у цьому Соборі.

peredplata