Георгій Галиць пояснив Геннадію Москалю як користуватися статзбірником

Георгій Галиць пояснив Геннадію Москалю як користуватися статзбірникомЯ сподівався, що народний депутат України Геннадій Москаль («Фронт змін»), – автор свіжої «сенсації» про стрімкий буковинський занепад у дзеркалі статистики – ознайомившись з моїм коментарем про відсутність заборгованості із виплати зарплати перед працівниками освіти області, знайде в собі мужність визнати допущену помилку і вибачитися перед педагогами краю, яким він приписав майже 40 млн. гривень заборгованої платні.

Георгій Галиць пояснив Геннадію Москалю як користуватися статзбірником

Лукавить пан Москаль коли стверджує про «подальше поглиблення економічної та соціальної кризи в Чернівецькій області». Статистика засвідчує прямо протилежне: кожного місяця з початку року індекс промислового виробництва демонструє стійке зростання. Ми почали рік з показника 69,8% до відповідного періоду минулого року. Причина такого стану називалася неодноразово, але для пана Москаля нагадує ще раз – через зневоднення Дністра значно скоротилося виробництво електроенергії тамтешнім енергокомплексом, а питома вага електроенергії в промисловості області – 18,3%.

Як відомо, управлінські рішення обласної державної адміністрації на збільшення кількості води в річках не впливають. Однак ми вжили заходів для активізації інших галузей промисловості і вже за січень-лютий домоглися зростання індексу промислового виробництва до 75,4%, за січень-березень – до 79,7%, а за січень-квітень – до 86,2%. За п’ять місяців цього року область за всіма розрахунками має збільшити промвиробництво до 94%, а за підсумками півріччя досягне минулорічного рівня. Не стану розписувати тут за рахунок яких зусиль вдається досягати 30-ти відсоткового збільшення випуску промислової продукції до кожного попереднього місяця, але правда полягає в тому, що стратегія подолання спаду, зумовленого природніми чинниками, була вибрана правильно. Всі ці цифри відкриті і піддаються нескладному аналізу за наявності елементарної освіти і бажання розібратися в цьому. Проте пан Москаль, на жаль, належить до іншої категорії людей. Небажання визнати власні помилки штовхає його до фальсифікації статистичних даних.

Наведена нардепом у місцевих електронних засобах масової інформації начебто засканована сторінка зі статзбірника про економічне і соціальне становище Чернівецької області за січень-квітень 2012 року насправді відредагована Москалем під озвучені ним напередодні цифри. Щоб виправдати висловлену дурницю про борг перед освітянами в 39,2 млн. гривень Геннадій Геннадійович видаляє зі 137-ї сторінки збірника значення для цифр, наведених у цій таблиці, і детермінує їх ідентифікацію.

А в ній йдеться про структуру заборгованості із виплати зарплати в області станом на 1 квітня 2012 року. Цифра 39,2 навпроти графи «освіта» означає, що на той час статистика зафіксувала заборгованість з виплати зарплати в сумі 39,2 тис. гривень перед 5 майстрами виробничого навчання у Чернівецькому регіональному навчально-консультативному центрі кадрів АПК, який являє собою відомчу установу Міністерства аграрної політики і продовольства України з 11-ти працюючих, що безпосередньо фінансується з бюджету цього відомства і немає жодного відношення до мережі освітніх установ Буковини, які утримуються з місцевих бюджетів. Наявність у цієї установи ліцензії Міносвіти на підвищення кваліфікації 120 трактористів та електрозварників на рік, на мій погляд, не може слугувати достатньою підставою зараховувати її до освітянської мережі.

До слова, на моє звернення до МінАПК про прискорення розрахунків з людьми цього центру надійшла відповідь, що довідкою про зміни до кошторису центру на 2012 рік передбачено збільшення видатків на заробітну плату, де враховано виплату зазначеної заборгованості у травні поточного року.

Одна неправда тягне за собою іншу, тож Геннадій Москаль, намагаючись дезавуювати свою попередню дурницю, робить іншу – спотворює статистичну звітність, щоб ввести в оману виборців. Але ж надміром жовчі та скепсису соціально-економічну ситуацію на Буковині не покращити ні відставному генералові, ні його підручним з місцевого «Фронту змін»!

Я далекий від думки, щоб лакувати реальний стан справ одними лише позитивними реляціями, але, заради справедливості, хочу нагадати, що за проведеним нещодавно соціологічним опитуванням авторитетної «Research & Branding Group» 45% чернівчан позитивно оцінюють своє соціальне благополуччя. І це найголовніше, воно підтверджує наше гасло «Буковина – край, де варто жити!», незалежно від самовихвалянь влади чи виття опозиції.

Я розумію, що Геннадій Геннадійович звик мати справу з десятками мільйонів гривень і меншими цифровими категоріями оперувати не хочеться. Однак для пересічних буковинців 39,2 тис. гривень – це також немалі гроші. І якщо пан нардеп хоче хоч один раз не словом, а ділом допомогти своїм землякам, пропоную йому сходити з цією проблемою до Міністерства аграрної політики і продовольства України, якому належить Чернівецький регіональний навчально-консультативний центр кадрів АПК і проконтролювати перерахування зазначеної суми в область.

Остаточно завершуючи цю дискусію, хочу ще раз наголосити на тому, що жодна публічна заява народного депутата України Геннадія Москаля, зроблена протягом нинішнього року, не мала нічого спільного з дійсністю, тож можна спрогнозувати, що будь-які його наступні «месиджі» буковинцям матимуть таку ж вагу.

Георгій Галиць,

перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністраці

Світлина

peredplata