Буковинські КОДівці вступились за українську мову і 13 червня закликають прийти на мітинг

Буковинські КОДівці вступились за українську мову і 13 червня закликають прийти на мітинг

Заява Комітету опору диктатурі щодо недопустимості наступу на українську мову

Спроби провладної більшості у Верховній Раді фактичного запровадження в Україні другої державної мови викликають несприйняття та обурення буковинської громади. Такі провокативні дії з’являються, коли погіршується соціально-економічна ситуація в державі, аби відволікти суспільство від нагальних проблем і викликів, що перед ним постають, щоб відволікти увагу від того, що лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко вже більше 300 днів незаконно знаходиться за гратами, щоб приховати виявлені факти тотальної корупції під час підготовки до Євро-2012 та від того, що через режим Януковича Україна опинилася в міжнародній ізоляції.

Насправді проблеми другої державної мови в Україні не існує. Вона штучно створюється антиукраїнськими силами, що збурює соціальну напругу в нашому суспільстві, не сприяє політичній стабільності, порозумінню та суспільній злагоді.

Сьогодні в Україні немає перешкод чи заборон для вільного розвитку мов національних меншин, зокрема, і російської. Натомість у багатьох регіонах спостерігаємо наступ на українську мову, витіснення її з культурної, освітньої та інформаційної сфери, закриття українських шкіл, театрів, книгарень тощо. У національній державі це неприйнятно! Держава має стати насамперед на захист української мови, укріплюючи її статус у сфері офіційного та ділового спілкування, інформаційного і культурного простору, інакше Україна ризикує втратити свою національну мову, втратити свою державність. Адже \”Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову\” (Л.Костенко).

Зважаючи на це, прийняття цього зрадницького закону, який має на меті сплюндрувати статус української мови та витіснити її зі вжитку українського народу, є неприпустимим!

Про двомовність в Україні говорять насамперед ті, хто української мови не знає взагалі або ж показово зневажає її та робить усе задля її знищення. Юлія Тимошенко сказала: «Якщо у вас проблеми з мовами – вивчіть українську!» Адже українська мова – мова геніїв нашого народу Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки і багатьох інших.

З огляду на вище викладене, ми закликаємо Народних депутатів України неухильно дотримуватися Конституції та існуючих законів України, у т.ч. чинного законодавства України про мови, зупинити наступ на українську мову та не допустити антиконституційних спроб фактичного запровадження в Україні другої державної мови.

Закликаємо всіх небайдужих до факту існування своєї держави та рідної мови долучитися до боротьби та прийти на мітинг під стінами Чернівецької ОДА у середу, 13 червня, о 13:00. Маємо раз і назавжди припинити дискусії з цього питання і дати всім зрозуміти: у нас – єдина українська нація, єдина Українська держава, єдина українська державна мова!

Комітет опору диктатурі у Чернівецькій області

peredplata