У Чернівцях експерти обговорили Програму об’єднаної опозиції.

У Чернівцях експерти обговорили  Програму об’єднаної опозиції.  18 червня у конференц-залі готелю «Буковина» за участю експертів було проведено круглий стіл щодо обговорення Програми об’єднаної опозиції. В обговоренні Програми… взяли участь науковці Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, політологи, представники громадських організацій, молодіжних організацій, політичних партій, експерти з питань державного будівництва, освітяни медики, підприємці, економісти, депутати місцевих рад.

В роботі круглого столу взяв участь заступник керівника центрального штабу об’єднаної опозиції «Батьківщина» Андрій Пишний. Як зазначив А. Пишний програма є результатом глибокого аналізу політичної та економічної ситуації, яка склалася в країні, Програма не є завершеним документом. Упродовж двох місяців вона проходитиме масштабне експертне обговорення по всій країні і в ній зрештою будуть враховані висловлені під час обговорення пропозиції. «Ви побачите там економічний потужний блок, який стосується усіх напрямків економічного життя, починаючи від стимулювання підприємницької ініціативи, достатньо конкретні, чіткі пропозиції, не просто гасла. Яку податкову систему ми бачимо, як ми збираємося долати корупцію в країні, як виглядатиме антикорупційна люстрація. А. Пишний також представив представника центрального виборчого штабу і керівника виборчої кампанії в області, голова обласної організації ВО «Батьківщина» І. Мунтяна, та керівника Чернівецького регіонального виборчого штабу об’єднаної опозиції «Батьківщина» Максима Бурбака. Пан Пишний наголосив, що зазначені посади є цілком рівнозначними та, що на найближчих парламентських виборах «фронтовики» йтимуть до Верховної ради єдиним списком – від «Батьківщини» і свою партійність у ФЗ призупинять
Відкрив круглий стіл І.Мунтян, який побажав його учасникам плідної праці, активного обговорення та конкретних пропозицій щодо покращення Програми. Модератором круглого столу виступив Максим Бурбак.
При обговоренні Програми з юридичного та антикорупційного напрямку виступив начальник юридичного департаменту виборчого штабу об’єднаної опозиції «Батьківщина» Тодор Гуцуляк, пропозиції щодо удосконалення медичної галузі та соціального забезпечення вніс депутат облради, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я І. Паламар, щодо освітянського напрямку свої пропозиції висловив М. Заячук,кандидат географічних наук, доцент кафедри географії і картографії ЧНУ ім.. Федьковича, цікаві та конструктивні пропозиції до розділу чесна влада внесли професор кафедри історії України Брицький П.П. та професор кафедри етнології. Античної та середньовічної історії Кожолянко Г.К. чернівецького національного університету ім.. Ю. Федьковича. Свої пропозиції та критичні зауваження до Програми висловив доцент кафедри політології та державного управління Ігор Гаврада.
В обговоренні аграрного блоку питань свої пропозиції висловив керівник виборчого штабу об’єднаної опозиції «Батьківщина», депутат обласної ради, голова профільної депутатської комісії обласної ради, наголосивши на необхідності підтримки майбутнього українського села. \”Важливим напрямком програми стало обговорення питань молодіжної тематики, пропозиції до якої вніс Олександр Бербека, відповідальний за роботу громадської організації «Батьківщина молода». Він наголосив, що молодь це не майбутнє країни – а сьогодення. Найбільша цінність, яка є – це вільна, самодостатня людина. Це найактивніший, найпродуктивніший прошарок суспільства: в бізнесі, політиці, в різних сферах життя.
В економічному блоці питань виступаючі наголошували на підтримці тези щодо спрощеної системи оподаткування та скорочення податків до семи, підтримці малого та середнього бізнесу, що надзвичайно важливо для нашого краю.
Надзвичайно важливим фактором, наголошували учасники круглого столу, є те, що до обговорення основних положень програми залучають дедалі більше людей.
Та, власне, вся програма пишеться спільно з народом не на догоду комусь. Не з огляду на політичні симпатії. Ця програма приречена на реалізацію, бо практично кожен її рядок спрямований на розвиток країни. Залучення до обговорення програми якнайбільше простих людей є паростками справжнього народовладдя.
Переконаний, що таке спілкування має спільну вигоду, тому, що політики можуть зорієнтуватися, якими мають бути перші кроки розбудови країни, а пересічні громадяни — підказати, які стратегічні й тактичні кроки їм імпонують. Сьогодні до слів \”що робити?\” неодмінно треба додавати \”як робити?\”. Але це вже — робота на перспективу, коли \”Батьківщина\” створить більшість у парламенті й зможе ухвалювати закони.
На мій погляд автори ідеї проведення \”круглих столів\” віднайшли також дуже правильний хід щодо детального вивчення громадою галузевих напрямів програми. Це, на їхнє переконання, дасть змогу сконцентрувати свої погляди до конкретного розділу, а не розпорошувати дискусійні зусилля. Один уже цей крок ламає українські політичні традиції й дозволяє зробити реальні зрушення у питанні справжнього, а не удаваного народовладдя. Тому, що головною метою програми є подолання тотальної несправедливості в країні.
Звичайно, проект програми винесений на широке обговорення, передбачає ті чи інші корективи, але при цьому, наголошують організатори круглого столу, є абсолютно принципові позиції, з яких вони не поступатимуться. А всі конструктивні доповнення чи зміни знайдуть своє місце у завершеному варіанті програми Об\’єднаної опозиції \”Батьківщина\”. До її прийняття залишається менше ніж півтора місяця.
Причому зазначається, що готується цілий пакет законопроектів на підкріплення кожної цифри в програмі. Його ухвалять відразу після того, як \”Батьківщина\” отримає більшість у новому парламенті. І безумовно ми прагнемо, щоби програма стала не тільки реальним планом дій, але щоб уперше в історії України була зреалізована.

Учасник круглого столу,
Депутат обласної ради О. Пуршага

peredplata