цей день 27 травня

147-й день року за Григоріанським календарем – до закінчення року залишилось 218 днів. Іменинники – Ісидір (Сидір), Леонтій, Максим, Микита. В Україні — День працівників хімічної галузі, в Нігерії — День дітей.

Головні події

 

Всі події

927 – Відбулась вирішальна битва хорватсько-болгарської війни — у Битві на боснійських пагорбах 160-тисячна армія короля Томіслава розбила 70-тисячне військо болгарського царя Симеона Великого, практично повністю його винищивши.
1199 – По короля смерті Річарда Левове Серце на престол Англії зійшов його молодший брат Джон Безземельний.
1498 – У Реймському соборі Нотр-Дам на престол Франції урочисто короновано Людовика XII з Орлеанської гілки династії Валуа. Розпочаті ним війни в Італії задля перетворення країни на гегемона в Європі і Середземномор’ї хоча і обернулися крахом, він не втратив авторитету та підтримки своїх підлеглих, і завдяки своїм вдалим реформам отримав прізвисько «Батько народу»..
1525 – У Мюльгаузені (Тюрингія) обезголовлений вождь плебейської Реформації Томас Мюнцер.
1606 – У Москві боярами, очолюваними Василем Шуйським, вбито царя (з 1605 року) Лжедмитрія I, котрий видавав себе за сина Івана Грозного. Тіло Лжедмитрія притягли кіньми на Красну площу, роздягли і три дні натовп глумився над убитим — посипали піском, мазали дьогтем, після чого поховали на кладовищі для бездомних.

НОВА ІСТОРІЯ

1679 – В Англії прийнято Habeas Corpus Act — «Акт про краще забезпечення свободи підданого і про попередження ув’язнень за морями», який став складовою частиною конституції. Він визначав правила арешту і притягнення до суду обвинуваченого в злочині, надавав право суду контролювати законність затримання та арешту громадян, а громадянам — вимагати початку такої процедури.
1703 – За наказом російського царя Петра I на Заячому острові в дельті ріки Нева на щойно завойованих у шведів територіях почато будівництво Петропавлівської фортеці. Цей день вважають днем заснування Петербурга.
1753 – У Києві завершено будівництво Андріївської церкви на Андріївській горі, зведеної за проектом архітектора Бартоломео Растреллі в пам’ять відвідин Києва імператрицею Росії Єлизаветою Петрівною.
1795 – У Санкт-Петербурзі відкрито першу державну загальнодоступну бібліотеку — Імператорську публічну бібліотеку.
1821 – У Миколаєві засновано Обсерваторія Чорноморського флоту, призначену для навчання морських офіцерів астрономічним методам орієнтування. Це був перший подібний заклад в Україні. З 1912 року Миколаївська астрономічна обсерваторія стала південним відділенням Пулковської, а з 1992 року є самостійним науково-дослідним інститутом.
1873 – Під час розкопок пагорба Гісарлик, за 7 кілометрів від входу в протоку Дарданелли в османській провінції Чанаккале, німецький археолог-самоучка Генріх Шліман виявив скарб, названий ним «Скарбом Пріама». ПІзніші дослідження дозволили встановити, що датується 2400–2300 роками до н. е. і не має відношення до царя Трої, що жив тисячу років пізніше.
1900 – На парламентських виборах у Бельгії вперше в світі застосовано систему пропорційного представництва.
1905 – Почалась дводенна Цусімська битва, в ході котрої японський флот під командуванням адмірала Хейхатіро Того розгромив російську Тихоокеанську ескадру віце-адмірала Зиновія Рождественського. Це була вирішальна морська битва Російсько-японської війни 1904-05 років, яка визначила і результат всієї війни на користь Японії.
1926 – У містечку Ганнібал, штат Міссурі, встановлено бронзовий пам’ятник персонажам творів Марка Твена — Гекльберрі Фінну і Тому Сойєру.
1927 – Компанія «Ford Motor Company» припинила випуск своєї найзнаменитішої машини марки «Ford Model T», на зміну якій прийшла модель «Ford Model A». З серпня 1908 року було випущено 15 007 003 «Model T», першого автомобіля, який став доступним середньому американцю і багатьма спеціалістами вважається найкультовішим авто XX століття.
1930 – Лабораторний технік компанії Minnesota Mining and Manufacturing Річард Дрю отримав патент на винайдену ним клейку прозору стрічку, яку компанія (відома нині як 3M) назвала «Scotch». Сьогодні у США, Канаді, Італії та Україні скотчем у просторіччі називають будь-яку клейку стрічку на полімерній основі, змотану в рулон.
1930 – В Нью-Йорку на Манхеттені відбулось офіційне відкриття 319-метрового хмарочосу «Крайслер Білдінг», збудованого у стилі арт-деко. Протягом наступних 11 місяців це була найвища будівля світу, допоки не було офіційно відкрито «Емпайр Стейт Білдінг».
1931 – Швейцарці Огюст Пікар і Пауль Кіпфер здійснили перший у світі політ на стратостаті — стартувавши у місті Аугсбург (Німеччина), вони досягли рекордної висоти 15 785 метрів і через 17 годин 28 хвилин приземлились в австрійському селищі Обергургль за 233 кілометри від місця старту.
1933 – Компанія «Walt Disney Studios» випустила короткометражний мультфільм «Три поросяти», який цього ж року отримав «Оскар». Сьогодні він на думку авторитетного історика анімації Джеррі Бека займає 11 сходинку в списку найкращих мульфільмів світу.

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ

1941 – Поблизу берегів Франції масова атака трьох англійських кораблів дала змогу затопити німецький лінкор «Бісмарк»; загинули всі 2300 чоловік, що перебували на його борту.
1942 – За рішенням чехословацького емігрантського уряду, що перебував у Лондоні, двома бійцями Руху Опору Яном Кубішем і Йозефом Габчиком в Празі убито фашистського “протектора Чехії та Моравії” Рейнгарда Гайндріха. У відповідь в червні німцями було повністю знищено чеське село Лідіце поблизу Праги.
1950 – На каналі NBC відбувся теледебют співака Френка Сінатри, котрий виступив у програмі Боба Хоупа.
1960 – В Туреччині відбувся перший військовий переворот — хунта усунула від влади президента Джелала Баяра і його уряд, заарештувавши президента, прем’єр-міністра і начальника Генерального штабу. Невдовзі у відставу були відправлені 235 генералів, понад 3 тисячі офіцерів, більше 500 прокурорів та суддів і більше 1400 викладачів університетів. Військовий трибунал засудив прем’єр-міністра, міністра закордонних справ та міністра фінансів до страти за державну зраду і порушення конституції (міністр внутрішнів справ покінчив життя самогубством). 16 вересня 1961 року влада в країні була передана цивільній адміністрації.
1973 – СРСР приєднався до Всесвітньої конвенції з авторського права, ухваленої в Женеві 1952 році.
1977 – Британська студія грамзапису Virgin випустила сингл панк-групи «Sex Pistols» «God Save the Queen», приурочений до 25-річчя правління королеви Єлизавети II. Незважаючи на заборону трансляції по радіо, ряд цензурних обмежень і відмови великих торгових мереж продавати платівку, сингл за тиждень сягнув рекордних продажів і зійшов на другий рядок британського чарту.
1985 – У Пекіні представники Британії та Китаю підписали угоду про повернення в 1997 році Гонконгу під юрисдикцію Китаю.

НАШ ЧАС

1992 – У Харкові відбувся скликаний під тиском РПЦ архієрейський Собор Української православної церкви, який звільнив ініціатора проголошення її автокефалії митрополита Київського і всієї України Філарета з посади її предстоятеля. УПЦ, що залишилася у єдності з Московським патріархатом, очолив митрополит Ростовський і Новочеркаський Володимир. Не визнавши це рішення, через місяць на Всеукраїнському православному соборі частина ієрархів УПЦ та УАПЦ об’єдналися в УПЦ Київського патріархату.
1994 – Після двадцяти років вимушеної еміграції до Росії повернувся Нобелівський лауреат письменник Олександр Солженіцин.
1999 – Міжнародний військовий трибунал в Гаазі оголосив про порушення справи проти президента Югославії Мілошевича і ще чотирьох вищих югославських посадовців, звинувачених у масових депортаціях людей і злочинах проти людяності.
2006 – У результаті землетрусу магнітудою 4,8 балів за шкалою Ріхтера, який відбувся поблизу індонезійського сотрова Ява, загинуло 5782, було поранено 36 299 особи і півтора мільйони чоловік втратило житло.
2009 – У Римі іспанська «Барселона» переграла «Манчестер Юнайтед» в фіналі Ліги чемпіонів з рахунком 2:0 і втретє в своїй історії здобула головний клубний трофей Європи. Це був перший програш «Манчестер Юнайтед» у фіналі Ліги чемпіонів УЄФА — до цього дня вона тричі виходила у фінал цього турніру і тричі перемагала.
2012 – Шведська співачка Лорін Тальяуї перемогла на 57-у пісенному конкурсі «Євробачення 2012», який проходив у Баку. Представниця України Гайтана посіла 15-те місце.

Народились

1332 – 17 березня 1406, Хальдун Абдурахман Абу Зейн ібн Мухаммед, арабський історик і філософ (“Книга повчальних прикладів з історії арабів, персів, берберів і народів, що жили з ними на землі”).
1626 – 6 листопада 1650, Вільгельм II (Вільгельм Оранський), штатгальтер з Об’єднаних провінцій Нідерландів (з 1647 р.).
1794 – 4 січня 1877Корнелій Вандербільт, американський індустріаліст, залізничний магнат. 225 років з дня народження.
1859 – 17 вересня 1940Панас Карпович Саксаганський (Тобілевич), український актор і режисер, театральний діяч, засновник Народного театру в Києві (1918, нині — театр ім. М. Заньковецької у Львові); брат Миколи Садовського і Івана Карпенка-Карого. 160 років з дня народження.
1867 – 19 лютого 1934, Калеб Бредхем, американський фармацевт, винахідник «Пепсі-Кола».
1878 – 14 вересня 1927Айседора Дункан, американська танцівниця, балерина, одна з основоположнць танцю модерн; дружина Сергія Єсеніна, загинула в автокатастрофі.
1894 – 10 січня 1961, Дешилл Геммет, американський письменник, автор детективів (“Мальтійський сокіл”). 125 років з дня народження.
1912 – 18 червня 1982, Джон Чивер, американський письменник (“Буллет-Парк”).
1923 – Генрі (Альфред) Кіссінджер, американський політик, державний секретар США в адміністрації президенті Річарда Ніксона і Джеральда Форда (1973-77 рр.), лауреат Нобелівської премії миру (1973). Сьогодні 96-а річниця.
1936 – Лу Госсет, американський актор, лауреат премії «Оскар» (“Офіцер і джентельмен” [1982]; “Мій ворог”, “Залізний орел”). Сьогодні 83-а річниця.
1937 – Андрій Георгійович Бітов, російський письменник (“Аптекарський острів”, “Пушкінський дім”). Сьогодні 82-а річниця.
1957 – Сюзі Сю (Сьюзен Балліон), британська панк-співачка (Siouxsie and the Banshees: “Helter Skelter”, “Lord’s Prayer”, “Happy House”). Сьогодні 62-а річниця.
1965 – Тодд Бріджес, американський актор (“Двічі мертвий”, “Мамині синки”). Сьогодні 54-а річниця.
1966 – Шон Кінні, американський рок-музикант (Alice In Chains). Сьогодні 53-а річниця.
1970 – Джозеф Файнс, британський актор театру і кіно (“Єлизавета”, “Закоханий Шекспір”). Сьогодні 49-а річниця.
1974 – Дре (Андре Бенджамін), американський реппер (Outkast), актор («Револьвер»). Сьогодні 45-а річниця.

Померли

927 – Симеон I (Симеон Великий), князь Болгарії (з 893 року), цар Болгарії (з 918 року); за часів його правління Болгарія стала наймогутнішою державою на Балканах і у всій Східній Європі. 1092 роки тому, в 63 роки (нар. 864 р.).
1508 – Людовико Марія Сфорца (Людовико іль Моро), міланський герцог, правитель міста (1494-98). 511 років тому, в 56 років (нар. 27 липня 1452 р.).
1525 – Томас Мюнцер, німецький проповідник часів Реформації. 494 роки тому, в 35 років (нар. 1490 р.).
1564 – Жан Кальвін, швецарський протестанський релігійний реформатор455 років років тому, в 55 років (нар. 10 липня 1509р.).
1797 – Гракх Бабеф (Франсуа Ноель), французький комуніст-утопіст, організатор і керівник “Змови рівних” (1797) за часів Директорії. 222 роки тому, в 37 років (нар. 23 листопада1760 р.).
1840 – Нікколо Паганіні, італійський скрипаль-віртуоз, композитор (п’ять концертів для скрипки з оркестром). 179 років тому, в 58 років (нар. 27 жовтня 1782 р.).
1910 – Роберт Кох, німецький мікробіолог, один з основоположників сучасної бактеріології та епідеміології, лауреат Нобелівської премії “за дослідження і відкриття, що стосуються лікування туберкульозу” (1905). 109 років тому, в 67 років (нар. 11 грудня 1843 р.).
1964 – Джавахарлал Неру, індійський політичний діяч, перший прем’єр-міністр Індії(1947-64 рр.); батько Індіри Ганді55 років років тому, в 75 років (нар. 14 листопада 1889 р.).
1975 – Еззард Чарльз, американський боксер, чемпіон світу серед важковаговиків [1949-51]; провів 122 бої: 96 перемог, 25 поразок, 1 нічия, 59 нокаутів. 44 роки тому, в 54 роки(нар. 7 липня 1921 р.).
2000 – Моріс Рішар, канадський хокеїст; 18 сезонів в НХЛ [1942 — 1960], восьмиразовий володар Кубка Стенлі (в складі “Монреаль Канадієнс”), першим забив 50 голів за сезон [1947], першим забив 500 шайб (всього 544) [1957]. 19 років тому, в 79 років (нар. 4 серпня 1921 р.).
2001 – Микола Миколайович Єрьоменко-молодший, білоруський кіноактор (“Любити людину”, “Пірати XX віку”, “Червоне й чорне”). 18 років тому, в 52 роки (нар. 14 лютого1949 р.).
2002 – Віталій Мефодієвич Соломін, російський актор (“Пригоди Шерлока Холмса”, “Зимова вишня”, “Сільва”, “Летюча миша”, “Зимова вишня”). 17 років тому, в 61 рік(нар. 12 грудня 1941 р.).
2004 – Микола Степанович Вінграновський, український письменник-шістдесятник, режисер, актор («Повість полум’яних літ»), сценарист і поет («Атомні прелюди»). 15 років років тому, в 68 років (нар. 7 листопада 1936 р.).

peredplata