Хто з ким і проти кого на Буковині йтиме у парламент

Як би комусь не хотілося, а вибори до верховної ради України таки відбудуться 21 липня 2019 року. І нема на це ради.

До 31 травня будуть сформовані окружні виборчі комісії. Дільничні – до 5 липня.

Вже стартувала кампанія подання кандидатів до ЦВК для реєстрації. Вона триватиме до 25 червня.

Виборчі програми партії оприлюднюють до 12 липня (на Петра). Результати виборів ЦВК оголосить 5 серпня.

І все. Новий президент матиме новий парламент. Тільки що він з ним буде робити? І хто може увійти до складу верховної ради  9 скликання?

Спробуймо дати відповідь тільки щодо тих потенційних кандидатів, котрі балотуватимуться на виборчих округах Буковини і входитимуть у прохідні списки партій, що подолають 5-відсотковий  бар’єр.

Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, не більше 6-7 партій зможуть пройти до парламенту. Найвищий рейтинг у президентської партії «Слуга народу». Серед тих, хто вже визначився, за кого голосуватиме – 43,8% за Зеленського і його «Слугу народу».

На другому місці – «Опозиційна платформа» «За життя» – 10,5%. Далі БПП «Солідарність» (вона вже змінила назву на «Європейську Солідарність») – 8,8%. Потім ВО «Батьківщина» – 7,3%.

«Сила честі» Ігоря Смєшка набере більше 5,1%. І на порозі парламенту стоїть уже партія Святослава Вакарчука «Голос» – 4,6%. Ця партія має перспективу збільшити свій рейтинг за рахунок БПП, ВО «Батьківщина» та «Слуга народу».

Ще три партії зараз мають рейтинг трохи вищий 3%. Це – РПУ Олега Ляшка, «Опозиційний блок» та «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

Якщо враховувати бонуси відсотків тих партій, які не пройдуть до парламенту, то «Слуга народу» може мати більшість (звичайно, якщо не трапиться якихось змін). Разом з мажоритарниками набере не менше  233 депутатських мандатів.

Опозиційна платформа «За життя» – 55 депутатів

БПП «Солідарність» – 47

ВО «Батьківщина» – 38

«Сила честі» – 25

«Голос» – 25.

Такий прогноз зробив журнал «НВ». Хоча зміни можливі. А саме ті, що «Слуга народу» не зможе одноосібно керувати. Йому потрібні будуть  і «Сила честі» та ВО «Батьківщина». А сам С. Вакарчук і його партія «Голос» набере значно більше голосів (вибачте за тавтологію) виборців.

Що на Буковині

Повний рейвах. Штаби і партії, які мають шанси, – не мають ні сил, ні знань, ні вмінь, ні людей, ні ресурсів… Тільки ВО «Батьківщина» цілком готова хоч завтра йти на вибори.

Як не дивно, але партія Петра Порошенка на місцевому рівні втрачає не тільки авторитет, а й ресурси. Зараз там хочуть на ходу переформатувати штаби. А це їм не завжди вдається. Тому у партії якийсь хаос на Буковині.

Можливо, причиною бедламу є те, що народний депутат Іван Рибак основну увагу зосередив на власних проблемах і на власному округу № 202. А штабісти розгублені та не зосереджені. Вони не вміють працювати по-новому. І вимагають тільки коштів на вибори.

Про штаб Зеленського говорити навіть не доводиться. Там досі нема ні штабу, ні навіть приміщення, якоїсь адреси та телефонів, куди б могли звертатися люди.

Хоча з джерел, яким ми довіряємо, стало відомо, що зараз за налагодження роботи у штабі взявся Олег Унгурян. Колись він керував Кіцманською РДА. Сам Унгурян заперечує свою причетність до штабу партії «Слуга народу». Хоча каже, що має симпатії до цієї політичної сили і президента. А наразі він працює у Польщі.

Партія Святослава Вакарчука досі перебуває у глибокому підпіллі. Відомо, що ставку робитиме на воїнів АТО, волонтерів та… окремих яценюківсько-бурбаківських людей.

Хоч  «Опозиційна платформа «За життя» й матиме чималий відсоток на Буковині завдяки голосам румуномовних районів, якихось визначних осіб, лідерів та політиків тут не буде. Нардеп Папієв на Буковину навідуватиметься вряди-годи.

«Сила і честь» працює вельми незрозумілими методами і людьми. І в той же час має авторитет та повагу серед виборців. Тільки у Чернівцях за цю силу голосували майже 10%, а у Новодністровську – більше 12%. На парламентських виборах вона одержить ще вищий результат.

Хто на Буковині

Від партії Володимира Зеленського «Слуга народу» захоче йти до списку Віталій Другановський. Можливий варіант, враховуючи давню дружбу його з президентом і роботу в штабі (не завжди якісну і вмілу) кандидата Зеленського.

Ще, можливо, місцевий лідер команди Зе одержить посаду голови ОДА. Тоді доведеться поступитися місцем у списку.

Чи матиме там хоч одне місце Валерій Чинуш, покаже ЧАС. Але вже відомо, що свого протеже, знаменитого олімпійця Івана Гешка буде висунуто кандидатом на 202 виборчий округ (Путильський, Вижницький, Сторожинецький та Кіцманський райони).

Саме цей округ матиме чимало знакових кандидатів.

Одним із найсильніших та прохідних стане теперішній народний депутат України Іван Рибак. Він чимало сил і коштів вкладав всю каденцію у міста і села 202 виборчого округу. Люди йому цього не забудуть. Він завжди був у центрі інформаційних приводів. Іноді навіть забагато, що набивало оскомину у виборців. Щось вони йому прощали, а щось і ні. Гуцули полюбили Івана. Навіть недавно на святі виходу на полонину привселюдно гуцули висунули Івана Рибака кандидатом у депутати. Це йому великий бонус на старті виборчої кампанії.

За Іваном Рибаком, як хвіст за кобилою, тягнеться Олександр Фищук. Він знову прагнутиме шукати депутатського щастя і мандату на 202 в. о. Цього разу зможе висуватись від Аграрної партії України або від НРУ. Хоча це не має значення  – ні партія, ні особа. Йому нічого не світить.

Також піде на вибори там і Андрій Маковій. Він очолює осередок ВО «Батьківщина» у Кіцманському районі. Але партія його не висуватиме. Бо голова обкому Іван Мунтян не терпить, коли йому хоч хтось, хоч крапельку заперечує чи має свою, а не Іванову думку. Андрій часто заперечував і стоїть на своїй думці завжди. Та ще й наостанок ходить до іншої протестантської церкви. За це на вибори піде самовисуванцем.

Від РПУ Олега Ляшка на 202 в. о. щастя шукатиме Інга Маковецька, перша заступниця голови облради. І не знайде вона там нічого.

ВО «Батьківщина» таки матиме свого правдивого висуванця на окрузі. Швидше за все, ним стане депутатка обласної ради Світлана Фочук. Вона  вибори не виграє, але Іванові Рибакові та Андрієві Маковею добре нашкодить.

Від «Самопомочі» висунуть Михайла Чернея. Він набере добре голосів у рідному селі на Вижниччині. І на тому зупиниться.

А з Києва на 202 окрузі може прийти вдруге Василь Філіпчук від «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка. Але, як вперше, так і вдруге, депутатом там не буде.

(Далі буде)

Петро КОБЕВКО

peredplata