Галиць заговорив врешті про мову, але каже, що дискусії недоречні

Галиць заговорив врешті про мову, але каже, що дискусії недоречніПерший заступник голови обласної державної адміністрації Георгій Галиць наголосив, що будь-які політичні спекуляції довкола прийняття Верховною Радою Закону України «Про засади державної мовної політики» недоречні. Коментуючи вимоги окремих народних депутатів України оприлюднити власну позицію з приводу мовного закону, Георгій Галиць звернув увагу на те, що самі ініціатори цих вимог під час голосування за згаданий закон як законотворці ухилилися від висловлення своєї позиції, адже ні Геннадій Москаль, ні Арсеній Яценюк проти закону не голосували, вони просто проігнорували це принципове голосування.

«Позиція крайової влади ґрунтується на статті 10 Конституції України, в якій зазначено, що державною мовою в Україні є українська мова і держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Водночас в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України, – сказав Георгій Галиць. – 27 липня позачергова сесія обласної ради має сформувати позицію представницького органу Буковини з приводу мовного закону. Але у форматі ультиматумів з цього, як і будь-якого іншого питання, ми не налаштовані спілкуватися із жодною політичною силою».

Георгій Галиць нагадав позицію Президента України, який заявив, що тільки після глибокого фахового вивчення всіх експертних висновків буде прийнято остаточне рішення щодо підписання закону «Про засади державної мовної політики».

Про це повідомляє прес-служба ОДА (їхня світлина).

peredplata