Буковинська влада переконує, що відкрита. Журналісти та громадські активісти мають сумніви ОНОВЛЕНО

Буковинська влада переконує, що відкрита. Журналісти та громадські активісти мають сумніви ОНОВЛЕНО12 липня в стінах ОДА відбувся круглий стіл на тему \”Впровадження принципів прозорості та відкритості влади на Буковині: сутність, проблеми та перспективи» за участі представників Уряду штату Пенсильванія Патріка Гріла та Джастіна Клоса. Мали говорити про відкритість влади та як реалізується в області закон про доступ до публічної інформації. Відкривав засідання перший заступник голови ОДА Георгій Галиць. Поруч з ним помовчав і секретар міської ради Віталій Михайлішин. Галиць сказав кілька слів навіть англійською. І пішов. Разом з мовчазним та усміхненим секретарем міськради. Так і не почувши, власне, те, заради чого зібрались учасники круглого столу.

А питання виносились наступні:
1) Прозорість і відкритість влади як необхідна запорука демократичних перетворень.
2) Налагодження ефективної взаємодії влади та громадськості у Чернівецькій області.
3) Впровадження принципів відкритості та прозорості місцевої влади – важлива передумова боротьби з корупцією.
4) Перший рік набуття чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації»: буковинська перспектива.
5) Проблеми та реалії впровадження електронного урядування у Чернівецькій області.

Про все поговорити не вдалось, але хоч певні аспекти цих питань звучали. Зокрема ми наголосили на тому, що ні обласна, ні міська влада, ні правоохоронні органи закон про доступ до публічної інформації в повному обсязі не виконують, відповіді на запити дають неповні, не по темі або ж взагалі не дають.
Правда, тоді і Михайлішин, і Галиць вже пішли і того не чули. Залишився лишень начальник управління правління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Cергій Куренной.

Також гостро стоїть питання відкритості районних адміністрацій. Адже на виконання закону про доступ до публічної інформації всі органи держвлади і місцевого самоврядування мали б створити електронні скриньки для надсилання запитів, що не всіма РДА зроблено.

Але такий круглий стіл за участю іноземних гостей для перших осіб від місцевої влади хороший привід для піару. Так, щойно закінчились дискусії, як на сайті ОДА бачимо наступне:

ГЕОРГІЙ ГАЛИЦЬ цитата з повідомлення прес-служби ОДА

«Обласна державна адміністрація підтримує принципи відкритості та прозорості влади як запоруку демократичних перетворень і налагодження ефективної взаємодії влади та громадськості краю», – наголосив, звертаючись до учасників круглого столу, перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць. За його словами, крайовій владі близькі та зрозумілі ідеї відкритості та прозорості, а тому вона їх всіляко підтримує та поділяє, а також має практичні результати втілення на практиці».

Отож. Давайте аналізувати слова пана Галиця.

1. ОДА \”підтримує принципи відкритості та прозорості влади…крайовій владі близькі та зрозумілі ідеї відкритості та прозорості, а тому вона їх всіляко підтримує та поділяє, а також має практичні результати втілення на практиці\”. Але копії декларацій керівників надавати не хоче, голова ОДА в важливий для суспільства час висловити публічно свою думку щодо закону про мови не хоче, запитання журналістів ігнорує, на сайті ОДА в розділі \”документи\” та \”державні закупівлі\” інформація застаріла і висвітлюється з запізненням, обмежено і не в повному обсязі. В ОДА немає документу, як це зокрема є в міській раді, котрим визначено обсяг публічної інформації та відповідальних за їх оприлюднення людей по кожному структурному підрозділу. Хоча, незважаючи на існування такого рішення в міській раді, його не виконують.

2. \”налагодження ефективної взаємодії влади та громадськості краю\”. Але на протести та обурення громадськості щодо реорганізації книгарень влада чхати хотіла, інформації про аудит та план розвитку майбутньої підприємства немає.

Чекаємо тепер повідомлення сектору інформації та зв\”язків з громадськості Чернівецької міської ради. Бо і по відкритості міської ради маємо, що сказати.

Є вже реакція на сайті Чернівецької міської ради, сектор інформації котрої вже цитує слова мовчазного на засіданні Михайлішина.

«Я вважаю, що цей візит наших американських гостей є надзвичайно цікавим і важливим для нас, – зазначив, спілкуючись із пресою, секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. – Нам було дуже цікаво дізнатися, як ця робота побудована у Америці, що традиційно вважається оплотом демократії в усьому світі. Водночас, ми мали й чим похвалитися самі. Наприклад, як з’ясувалося в процесі розмови, в штаті Пенсільванія не ведуться прямі трансляції засідань місцевого уряду, як це відбувається у нас. Знайшлося і ще чимало моментів у нашій роботі, які щиро зацікавили наших гостей. Багато чому, звісно, слід і нам повчитися у них. Тож я переконаний, що наша майбутня співпраця у цій сфері під на користь обом сторонам».

Світлина gazeta.ua

Надія ВІРНА

peredplata