Леся Оробець в Чернівцях заявила, що серед кандидатів від опозиції відбуватимуться чистки ОНОВЛЕНО

Леся Оробець в Чернівцях заявила, що серед кандидатів від опозиції відбуватимуться чистки ОНОВЛЕНО24 липня в Чернівцях з робочим візитом перебувала народний депутат, голова підкомітету з питань базової освіти Комітету з питань науки і освіти верховної ради Леся Оробець. Вона розповіла про чистки в списках опозиції, про її ставлення до критеріїв руху \”Чесно\” та про книгарні на Буковині.

Зокерма, на запитання нашого кореспондента про формування списків кандидатів в народні депутати від об\”єднаної опозиції (ОО) та про потрапляння туди негідних кандидатур, пані Леся відповіла, що ОО дуже вдячна громадськості та журналістам за небайдужість і увагу до кандидатур, яких висуватиме ОО на вибори до парламенту.

– Ми робимо висновки і реагуємо, – каже Леся Оробець. – Я не можу все розповідати, але, повірте, чистки серед кандидатів проводять і будуть проводити. І так буває, що після реакції громадськості та журналістів на вчинки тих чи інших кандидатів, вони вже більше кандидатами не є. Але остаточний результат можна буде побачити після з\”їзду 31 липня.

Нагадаємо, що на Буковині теж є претензії до кандидатур від опозиції. Зокрема, це стосується депутата обласної ради від \”Фронту Змін\” Фищука. Він свого часу йшов на вибори від кучмівської сили \”За Єдину Україну\”.

Що ж стосується того, що пані Леся не відповідає усім шести критеріям доброчесності руху \”Чесно\” (особисте голосування та робота в пленарних засіданнях та комітетах парламенту), то депутатка зауважила, що, на жаль, у \”Чесно\” не вистачило ні часу, ні ресурсів, аби зробити більш ґрунтовні дослідження депутатів. І, переконує Леся Оробець, голосувала вона завжди особисто, нікому картки не передавала. Єдине що, могла просто письмово не зареєструватися, що зараз перевіряє. А що стосується роботи в комітетах, то, за словами пані Лесі, його очолює її особистий ворог та поплічник Табачника Луцький, а тому не відомо яку саме інформацію щодо відвідуваності та роботи в комітеті він надав.

– Хотілось би, щоб роботу парламентаріїв оцінювали не тільки за кількісними показниками, а й за якісними, – зауважила пані Леся. – Зокрема, чотири моїх законопроекти за останні шість місяців стали законами.

Що ж стосується книгарень, то Леся Оробець дуже подивована з того, що роблять з комунальними книгарнями на Буковині, зважаючи, що в рейтингу \”Фокусу\” Чернівці отримали перше місце в тому числі завдяки тому, що місто, де багато книгарень.

– Ми зробимо все і навіть більше, аби книгарні не приватизували і не віддали за безцінь. – наголосила депутатка.

Керівник ж виборчого штабу ОО Максим Бурбак зауважив також, що в п\”ятницю на сесії облради повинна звітувати депутатська комісія з реорганізації книгарень, яка ні разу не збиралась.

– Вони під літні канікули планують остаточно ліквідувати книгарні, – зауважив Максим Бурбак. – Але наголошуємо, що після виборів 2012 року ця тема нівелюється, бо ініціатори її поїдуть з Чернівців.

Пані Леся також зустрілась в книгарні \”Букініст\” з керівниками комунальних кнагрень, які планують реорганізувати-ліквідувати.

– Ми бачимо тут книги, а вони приміщення і звільнених працівників, – казала народний депутат Леся Оробець. – Це не перший раз, коли я бачу такі рейдерські захоплення. Але ж на книзі, тим паче українській, надприбутків ніколи не буде. Тому нам потрібно вистояти до 28 жовтня. А керівникам та працівникам книгарень – об\”єднуватися в асоціацію і не здаватися, бо закривають тих, хто здається.

Максим Бурбак ж порадив також, у зв\”язку з рішенням суду, не подавати ніяких документів на ліквідацію, в контролюючих органах проходити планову, а не ліквідаційну перевірку і пообіцяв, що юристи допоможуть судитися до останньої інстанції в Україні.

– Ми не повинні здаватися, – зауважила директор книгарні \”Букініст\” Марина Лібанова. – Для мене тепер це наче місія, щоб ці книгарні були.

Також керівники зауважили, що ініціатор реорганізації-ліквідації перший заступник голови ОДА Галиць ні разу не купував у них книг.

Надія ВІРНА

Світлина з мережі Фейсбук

peredplata