Хто нами хоче керувати з Буковини? Федорук Микола Трохимович

Хто нами хоче керувати з Буковини? Федорук Микола Трохимович Ні сіло, ні впало з\”явився Федорук в об\”єднаній опозиції. І вже став кандидатом у народні депутати по м. Чернівці.

Представник віртуальної «Партії Чернівчан» Микола Федорук не є корінним чернівчанином – він народився 20 березня 1954 року в селі Пісочне Ковельського району Волинської області. У Чернівці потрапив у другій половині 70-х, після закінчення Львівського політехнічного інституту за спеціальністю «Напівпровідникові і електронні прилади». Другу освіту здобув у 1991 році в Київському інституті політології і соціального управління за спеціальністю «Теорія соціально-політичних відносин».

Переважно працював у комсомольських та партійних органах, по владній драбині дійшовши до голови Першотравневої районної ради. У 1994 був обраний на посаду Чернівецького міського голови, де й пропрацював до усунення в 2011 році.

Вдруге одружений, дітей не має. Полковник СБУ у відставці.

Політична діяльність

При заявленій позапартійності Федоруку аж до останнього часу вдавалося маневрувати між усіма правлячими елітами. Завдяки цьому вмінню йому вдавалося п’ять разів вигравати вибори зі значним розривом.

У 2004 він не приховував своєї лояльності до тодішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича, і лише коли на вулиці вийшли понад десять тисяч чернівчан, визнав президентом Віктора Ющенка. У 2006 позиції Федорука похитнулися, однак «Наша Україна», не дійшовши згоди, виставила дві кандидатури на вибори мера. І в результаті він став людиною більш ніж лояльною до БЮТ.

На останніх виборах він без проблем переміг вибори мера, але сам себе переграв, не провівши до міськради свою фракцію. Реально, його підтримували лише представники «Фронту змін». Якби він, як йому радили провів свою фракцію під знаменами будь-якої партії, його неможливо було б зняти.

Бізнес

Опоненти приписували Федоруку різноманітний бізнес – від підприємств з виробництва тротуарної плитки до торгівлі алмазами з екс-директором Калинівського ринку. Так само в Інтернеті час від часу ширяться чутки про нерухомість колишнього мера у Москві, Лондоні, Швейцарії, Болгарії. На закиди Микола Федорук не раз говорив, що віддасть усе, що ніби то належить йому тому, хто це знайде. Начальник УМВС в області Микола Харабара рік тому, після затримання директора Калинівського ринку Івана Ринжука теж натякав, що затриманий директор «Калинки» тісно пов\’язаний з Федоруком. Однак, обіцяних доказів досі не представлено.

Скандали

Найгучніший пов\’язаний з відставкою міського голови. Федорук, якого за його вміння бути над ситуацією, називали «хитрим лисом», опинився беззахисним проти схеми, розіграної у міській раді за безпосередньої участі здавалося б відданих меру людей. Ряд депутатів, якиі вважалися «федоруківськими», увійшли в змову з провладною більшістю, керованою ПР і усунули Миколу Федорука з посади. Прикриваючись судовою тяганиною, підконтрольна більшість ВР вже більше року не дає можливості провести в Чернівцях нові вибори міського голови.

Цитати

Про свою партійність:

«Я член єдиної партії – «Партії чернівчан».

Про депутатів-перебіжчиків та чиновників, які «переступили» через особисті стосунки з Федоруком і продовжують працювати при нових господарях ратуші:

«Зрадників ніхто не поважає і у них всіх – один фінал».

Далі буде…

Джерело – Коментарі

peredplata