Хто нами хоче керувати з Буковини? Попеску Іван Васильович

Хто нами хоче керувати з Буковини? Попеску Іван Васильович Івану Попеску вже котрий раз фортунить. Він вміло розігрує карту свого румунства. І за це отримує депутатський мандат. Зараз Іван знову у прохідному списку партії регіонів. Він 73.

н Попеску – зручна кандидатура у ПР. Хоча б через те, що ним можна завжди козирнути, коли «регіонам» закидають проросійськість. А ні, є в рядах партії пропахлий часом депутат, який зуби з’їв на «утиску національних меншин» – румун Попеску.

Народився він 16 квітня 1964 року в селі Нижні Петрівці Сторожинецького району Чернівецької області. У 1986 році закінчив Чернівецький державний університет за спеціальністю \”російська мова і література\”. У 2004-му став магістром політології, закінчивши МАУП (Міжрегіональну академію управління персоналом).

Викладацьку кар’єру розпочав у 1986-му з Коломийського СПТУ-10, де викладав рік. Далі його взяли на кафедру російської мови Чернівецького держуніверситету, де він аж до свого першого депутатства був аспірантом.

Одружений. Має доньку.

Політична діяльність

Карту «борця за права румун» Іон Попеску виграв ще у 1994 році, коли вперше увійшов у парламент. З тих пір професійно виконував функції «національної меншості» через що мав ціну і авторитет при всіх президентах і урядах.

Був Народним депутатом України II і III скликань. У цей час очолював підкомітет Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. У 2005-му зробив «депутатську перерву» працюючи в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової.

2006-го знову зайшов у парламент і не має наміру покидати його.

Професійний депутат від Партії регіонів і далі тягнув на собі у відповідній комісії функції захисника прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, згодом ставши Головою постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи.

Бізнес

Помітного бізнесу на Буковині Попеску не має.

Скандали

Попеску виступав за зняття пільг для української музики та скасування 50% квоти трансляції української музики в теле-та радіоефірах. На його переконання, скасування мовних квот для української музики продемонструє Європі «чітку орієнтацію нинішньої влади на демократичні перетворення».

Депутат упевнений, що таке нововведення сприятиме розвитку української культури. «Закон \”підстьобне\” українських продюсерів до створення якісного українського музичного продукту,» – заявив політик.

Підписи за відставку Попеску з посади голови делегації України в ПАРЄ були зібрані. Однак після активних консультацій двоє з членів української парламентської делегації – представник блоку Литвина Микола Шершун і комуніст Євген Мармазов відкликали свої підписи. А сам Попеску і тут використав «національну карту», заявивши, що «пов\’язує скандал зі своєю партійністю та національністю».

Інший конфлікт пов\’язаний з прийняттям моніторинговим комітетом ПАРЄ санкції проти України. Тоді саме Попеску з усіх сил намагався повпливати на думку членів комітету: «Збуджений Іван Попеску чекав всіх членів комітету біля входу і, відтягуючи буквально за рукав, показував один і той же аркуш паперу, – пише «Українська правда». При цьому в кінці короткої бесіди на всіх відомих йому мовах – російською, румунською та французькою – депутат виголошував одну й ту ж фразу англійською: «It\’s not progressive». Іноді ця фраза перетворювалася в короткий nonconstructive, але суєти і переконливості не меншало.

Далі буде…

Джерело – Коментарі

peredplata