На Буковині перше вересня розпочнуть з Папієва

На Буковині перше вересня розпочнуть з ПапієваВ суботу на сайті управління освіти Кельменецької райдержадміністрації з\’явились методичні рекомендації до проведення Першого уроку у 2012/2013 навчальному році, в котрих вчителям рекомендовано почати словами Михайла Папієва. А самі пропозиції радше нагадують передвиборні декламації кандидатів від партії влади. З повним текстом рекомендації можете ознайомитись нижче або за посиланням.

Загалом, ці рекомендації розроблені О.П.Осовською, методистом з виховної роботи НМЦ виховної роботи Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області і їх можна знайти також на сайті цієї установи. Тобто, такі рекомендації розіслані у всі райуправління області. Нагадаємо, що начальником обласного управління освіти Михайло Бауер балотуватиметься по 202-ому Сторожинецьому окрузі на виборах до парламенту в жовтні 2012 року.

Методичні рекомендації

щодо проведення Першого уроку «Буковина – край, де варто жити!» 1 вересня 2012 року

Новий 2012/2013 навчальний рік в освітніх закладах України розпочнеться з урочистостей, присвячених Дню знань. Використання розмаїття етнічних культурних надбань регіонів нашої країни: пісні, вірші, танці – прикрасить свято та надасть можливість скористатись нагодою ознайомлення з особливостями національного складу України.

Органічне поєднання національного і загальнолюдського – це необхідна передумова розвитку і збагачення кожної культури. У процесі взаємодії різних культур створюються нові культурні цінності. Подолання міжетнічних, міжконфесійних, міжособистісних суперечностей в державі, в першу чергу, має служити дотриманню прав людини на вільний вибір світоглядних переконань, вміння жити в багатонаціональному суспільстві.

Полікультурність майбутнього громадянина виховується шляхом встановлення доброзичливих, позитивних взаємовідносин між учнями різних національностей, відпрацювання навичок поведінки, які базуються на розумінні, терпимості, компромісі, самоповазі та повазі до оточуючих (лист МОНМСУ від 27.07.2012 № 1/9-530 «Щодо виховання сучасного громадянина в полікультурному середовищі засобами позакласної роботи»).

Метою першого уроку для старшокласників є узагальнення знань історії, культури свого народу, його традицій, звичаїв і обрядів; розуміння важливості української мови як основи духовної культури нації; виховання почуття патріотизму, розвиненої правосвідомості, культури міжетнічних відносин; формування толерантного ставлення до представників інших народностей, шанобливе ставлення до їх культури, релігій, традицій.

За словами голови Чернівецької обласної державної адміністрації Папієва М.М.: «Чернівецька область саме за комплексною оцінкою визнана кращою в Україні у рейтингу регіонального індексу людського розвитку. А індекс людського розвитку – це головний європейський індикатор, за яким визначається привабливість країни чи території для життя людини» Велика перевага Чернівецької області перед іншими регіонами держави у тому, що в нашому краї немає підприємств важкої чи хімічної промисловості, а у цьому контексті – краща екологічна ситуація. В регіоні зменшилась смертність населення та щорічно покращуються демографічні показники. Щомісяця в області зростають показники економічного розвитку, зменшується заборгованість із заробітної плати, і, що не менш важливо, ми маємо потужний розвиток у галузі охорони здоров’я.

Рекомендуємо на першому уроці розкрити питання розвитку економіки, освіти, охорони здоров\’я, духовної культури, туризму, надбань традицій краю.

Головним стержнем роботи Чернівецької обласної адміністрації є підняття економіки краю на наступні десятиліття.

Щоб ви краще уявили собі, наскільки великий внесок у розвиток країни робить кожне підприємство, що працює на її території, звернемося до одного з найпотужніших підприємств нашої області – Чернівецького машинобудівного заводу. Продукція підприємства експортується за кордон, широко використовується в Україні. «Машзавод» сплачує податки, які дозволяють виплачувати зарплатню вчителям, лікарям, бібліотекарям. Працівники заводу забезпечені роботою, зарплатнею, мають змогу бути поруч з родиною, не шукаючи роботи за кордоном. Керівник підприємства Віктор Сідляр дбає не тільки про добробут працівників свого підприємства, він допомагає лікарням міста, надає допомогу дитячим будинкам, сприяє розвиткові культури краю. За таку доброчинну благодійну діяльність його нагороджено орденом Миколи Чудотворця, а за заслуги у відродженні
духовності України – орденом князя Володимира Великого III ступеня. Отже, підприємство, яке потужно розвивається, сприяє розвиткові свого регіону, краю, усієї держави.

У металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів індекс промислової продукції становив 106,4%.

Індекс обсягів виробництва продукції у січні–червні п.р. порівняно з січнем–червнем 2011р. у машинобудуванні становив 130,8%. Обсяги з виробництва машин та устатковання зросли на 35,1%, електричного, електронного та оптичного устаткування – на 23,2%.

За обсягами продукції, що випускається, АТ ВТ «Трембіта» займає одне з провідних місць у промисловості Буковини. Очолює 2000-й колектив заслужений працівник промисловості України, почесний громадянин міста Чернівці Станкевич Стелла Омелянівна. Підприємство виготовляє швейні вироби, надзвичайно різноманітні за зовнішнім виглядом, конструктивними особливостями, структурою тканини, оздобленням. Продукція, що виробляється, конкурентоспроможна та відповідає міжнародним стандартам.

У концепції стратегії розвитку області піднімається і базова для Буковини сільськогосподарська галузь. Значно скоротилися площі пустуючих земель за рахунок орендних відносин, потенціалу потужних господарств, суттєвого поліпшення технології обробітку землі.

Так, наприклад, станом на 2 липня п.р. зібрано 3,4 тис.тон ранніх зернових по 34,2 ц/га, 59 т ріпаку по 19,1 ц/га, 1,7 тис.тон картоплі, 1,8 тис.тон овочів, плодоягідної продукці 9,0 тис.т, що на 0,2% більше, ніж на відповідну дату минулого року, при середній урожайності 68,3 ц/га проти 68,1 ц/га торік.

У січні–червні п.р. агропідприємствами реалізовано власно виробленої сільськогосподарської продукції на 390,4 млн.грн., що на 34,0% більше, ніж у січні–червні 2011р.

За січень–червень п.р. підприємствами виконано будівельних робіт на суму 363,2 млн.грн., що на 45,7% більше обсягів січня–червня 2011р.

У січні–червні п.р. працювали будівельні підприємства всіх районів області. У восьми районах відбулося збільшення обсягів будівельних робіт.

Чернівецька область має високу наукову репутацію. Тут працюють науково-дослідні інститути: матеріалознавства, термоелектрики. Готують фахівців високої кваліфікації Чернівецький національний університет ім..Ю.Федьковича, Буковинський медичний університет, Буковинська державна фінансова академія, торгово-економічний інститут та ін.

23-30 червня 2011 року у Парижі відбулася 35 сесія Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

28 червня, у день святкування 15-ої річниці Конституції України члени Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО прийняли доленосне для української держави рішення:

Включено архітектурний ансамбль Резиденцію митрополитів Буковини і Далмації (нині Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича) до найпрестижнішого списку світового надбання – Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

На сьогодні Чернівецька область стовідсотково виконує організований підвіз дітей сільської місцевості до місць навчання і додому.

Загалом парк шкільних автобусів нараховує 132 транспортних засоби. У минулому році придбано 33 автобуси, у цьому році – 36, з них 33 – за кошти державного бюджету (вартість 11,7 млн.грн.).

У соціальній сфері упродовж 2 років введено в дію чимало об’єктів. Це чудово впорядковані за сучасними стандартами школи, ДНЗ, поліклініки, лікарні. Багато з них – з числа довгобудів.

В минулому році здано в експлуатацію Молодійську ЗОШ в Глибоцькому районі, Кам’янську ЗОШ в Сторожинецькому районі; капітально відремонтовано корпус Мамализької ЗОШ Новоселицького району. Відреконструйовано та капітально відремонтовано 7 дошкільних навчальних закладів.

В цьому році буде здано в експлуатацію 6 новобудов освітніх закладів.

Уперше на Буковині запрацював обласний навчально-реабілітаційний центр для дітей з особливими освітніми потребами.

В області діє Буковинський ліцей-інтернат із посиленою військово-фізичною підготовкою.

З першого вересня запрацює обласний багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей. Головною метою ліцею є забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти, задоволення потреб обдарованих дітей з числа дітей соціально-незахищених категорій, а саме – талановитих та обдарованих дітей з сільської місцевості; діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, у т.ч., які перебувають під опікою; діти з малозабезпечених та багатодітних сімей.

У 2011 році відкрито Буковинську малу академію наук учнівської молоді. У цьому році 250 представників цього закладу взяли участь у 2-му етапі Всеукраїнського кункурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. З 29 юних дослідників переможцями ІІІ етапу стали 14.

За короткий час в області з’явилося кілька нових сучасних туристичних об’єктів. Помітно зріс інтерес до регіону як туристів, так і відпочиваючих.

Упродовж тисячоліть на Буковині формувалася багатогранна духовна культура. Зберігаючи свої характерні риси, свою традиційність, духовна культура як продукт певних соціально-економічних умов тісно пов’язана з ними і під їх впливом, разом з іншими факторами, в ході історичного процесу постійно видозмінювалася.

Буковина є колискою цілої низки етносів. Спочатку її населяли українці та румуни. А впродовж століть внаслідок численних міграційних процесів тут опинилися німці, євреї, поляки, вірмени, росіяни і ін. Особливістю Буковини як багатонаціонального краю було те, що тут ніколи, на відміну від інших такого типу регіонів Європи, не виникало кровопролитних міжетнічних сутичок.

Чернівецька область є прикордонним регіоном, де проживають представники близько 80 національностей, найчисельнішими є: українці (75%), румуни (12,5%), молдовани (7,3%), росіяни (4,1%), євреї (0,2%), поляки (0,3%), білоруси (0,2%) та німці (0,1%). Демократичні перетворення в державі сприяли зростанню національної самосвідомості, самоорганізації та етнічній ідентифікації, створенню національно-культурних товариств та об’єднань. У Чернівецькій області зареєстровано 25 національно-культурних товариств. Румунські, польські, німецькі, єврейські національно-культурні товариства відкрили в обласному центрі національні доми, які є культурними осередками цих національних меншин.

Буковина – це поліфонія культур, поліетнічність і багатоконфесійність його мешканців. І ця особливість, посилена переважно безконфліктним досвідом співіснування різних громад буковинського краю та його столиці, привертає увагу як науковців, так і громадськості, створює певну уяву про землю і мешканців краю.

«Чотири мови уживаються вкупі, голублять повітря», – писала Роза Ауслендер про Чернівці та«Чотиримовний збратаний спів – люди, що лагодять між собою» – про Буковину (Ауслендер Р. Час Фенікса. – Чернівці, 1998, с. 93, 107).

Для підготовки до першого уроку доцільно використати матеріали веб-проекту «Історико-краєзнавчий портрет Чернівецької області» (www.bukportret.info), мета якого викласти в мережі Інтернет всеохоплюючий історико-краєзнавчий портрет Чернівецької області, регіону, що цікавий своєю історією і сьогоденням. На сайті розміщуються численні історичні, краєзнавчі, культурні, літературні та інші матеріали, що стосуються населених пунктів Чернівецької області, зібрані учителями та учнями шкіл нашого регіону. Ідея створення цього проекту належить директору Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації М.Й.Бауеру та схвалена головою обласної державної адміністрації М.М. Папієвим.

Матеріали сайту доступні всім, хто цікавиться історією нашого краю, адже вперше буде створено цілісний образ Чернівеччини учасниками навчально-виховного процесу шкіл області. На користувачів сайту чекають також унікальні фото та відеоматеріали з культурного, мистецького, духовного та освітнього життя буковинців.

Доцільно організувати презентації проектів «Буковина в часи незалежності», «Кращі люди Буковини в праці», «Олімпійці Буковини», «Ювіляри нашого краю», «Білий Птах Буковини» (приурочено 71 річниці з Дня народження народного артиста України Івана Миколайчука), «Незабутні імена», філософський стіл, складання індивідуальних програм саморозвитку, дебати, колаж, презентації експедицій (фольклорних, краєзнавчих та інші), година поезії, пам\’яті та інші, круглий стіл, прес-конференція, фоторепортаж, інтернет-форум, вернісаж:, творчий портрет, поетична вітальня.

Метою першого уроку для учнів початкової школи є виховання почуття гордості та поваги до рідного краю, народу, мови; любові до культури свого народу, його традицій, звичаїв і обрядів; розуміння правил взаємодії людей у колективі, суспільстві та безконфліктність їх спілкування, толерантного ставлення до представників інших національностей, шанобливого ставлення до їх культури, релігій, традицій.

Метою першого уроку є формування толерантного ставлення до історії та культури інших народностей, які проживають в Україні та інших державах; шанування героїв України, виховання почуття патріотизму, почуття любові до свого рідного краю, народу, традицій та звичаїв; виховання потреби у полікультурному спілкуванні на основі взаєморозуміння та поваги, а також збереження та примноження духовного й матеріального багатства буковинців.

Змістовно провести урок допоможуть запрошені гості: учасники історичних подій, політичні діячі, письменники, знавці і шанувальники історії рідного краю, вчені.

Вчителі повинні донести учням, що Буковинська земля, – єдина в світі. Тут їхнє коріння: могили предків і чиста криниця дитинства, незабутній смак маминого хліба і батьківські пороги від яких їм стартувати у велике, конкурентне, самостійне життя.

Результатом уроку повинно стати розуміння учнями, що історія Буковини не проста, яка йдучи тернистими шляхами, через століття крізь сутінки бездержавності та колючий дріт дозволила буковинцям пронесли почуття національної ідентичності та єдності.

Підбираючи матеріал до уроку, педагоги повинні врахувати і географічний принцип: використати історію свого села, міста, відомих земляків минулого та сучасності, звернутися до джерел народної пам’яті.

Землею сизих буків, буковинським краєм, зеленою Буковиною називають цей ча­рівний куточок України. Закосичена водограєм білопінного Черемошу, бистриною Пруту і тихим плином Дністра, на смерекових вітрах карпатського синьогір\’я бринить вона срібною струною.

Кожного, хто загостить сюди, Буковина, наче дівчина-красуня у веселково гаптованій сорочці, зустріне добром і ласкою. І поведе в глибину віків, у правічно слов\’янську землю…

Вчителі початкових класів на першому уроці можуть зосередити свою увагу на поглиблення знань учнів про красу природи та її багатства, виховання бережливого ставлення та примноження її. Поповнити знання учнів легендами про рослини і тварин краю. Рекомендуємо проводити урок у шкільних краєзнавчих музеях, світлицях, знайомити їх з духовною культурою, звичаями, традиціями рідного краю. Доцільно зробити добірку загадок, прислів’їв, приказок, народних прикмет, ігор, цікавий ілюстративний матеріал.

Оскільки у молодшому віці у дітей домінує образне мислення, то варто застосувати такі форми діяльності: гра-бесіда, гра-мандрівка «Сім духовних святинь краю», екскурсія, ігрова вправа, колективне творче панно «Мій рідний край», усний журнал «Любити, оберігати і зміцнювати Батьківщину – обов’язок кожного свідомого українця», групова справа, оформлення альбому, уявна подорож «Видатні місця краю», демонстрація, розповідь «Люди, які прославили мій край», вікторина «Яка це подія?», «Відгадай особу», виставка малюнків «Моє рідне село».

Буковинські свята – це окремий світ вражень та емоцій. Деякі із свят є типовими лише для румунської або української частин Буковини – наприклад, румунське свято молока або путильський вихід на полонину. Є й свята, які подолали кордони та стали спільними – як щорічний фестиваль фольклору «Буковинські зустрічі».

Культурні надбання краю – це також духовні святині, музеї, історичні місця. Невичерпним джерелом краси й духовності стало історичне минуле, втілене в архітектурі Буковини.

Учні повинні розширити й поповнити знання новою інформацією та відкрити для себе нові горизонти пізнання джерел історії Буковинського краю.

Шановні вчителі, учні, батьки.

Інформуємо вас, що на сайті Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області (www.cvoippo.edu.ua) у розділі ВИХОВНА РОБОТА подано інформаційно-довідковий матеріал та розробки першого уроку 2012/2013 навчального року.

Нам цікаво дізнатися, як ви провели Перший урок у 2012/2013 навчальному році.

Просимо вас надіслати до 5 вересня короткий опис (до 10 речень), як пройшов День знань у вашому навчальному закладі разом з фотографіями на нашу поштову скриньку olgango@gmail.com з поміткою «Перший урок». Надіслані Вами матеріали будуть розміщені на нашому сайті.

peredplata