Список \”Нашої України\”, або Прогулянка по кладовищу

Список "Нашої України", або Прогулянка по кладовищуСумнівів у черговому провалі \”Нашої України\” на виборах не виникає ні в кого. Напевно, їх немає навіть у тих, хто йде на вибори за списком так званої \”правиці\”, що об\’єднала в собі партію Ющенка, Конгрес Українських Націоналістів і Українську Народну партію.

Проте, незважаючи на провальний характер проекту, не обійшлося і без інтриг навколо формування списку.

Список блоку, окрім представників УНП та КУНу, – це переважно штабісти, люди голови політради Сергія Бондарчука, секретаріатські, представники родини, земляки і особисті симпатії Ющенка.

Інтрига починається з першої трійки. Очолює список, зрозуміло, Віктор Андрійович, на другому місці – голова УНП Юрій Костенко, а от третє – у екс-голови \”Нафтогазу\” Олексія Івченка.

Нинішній керманич КУНу Степан Брацюнь опинився аж на 7 місці після прес-секретаря Ющенка Ірини Ванникової, голови політради партії Сергія Бонадрчука та друга дитинства В.А.Ю. Михайло Дорошенка.

Відомо, що голова КУНу до останнього моменту вів \”торги\” за місця у списку та мажоритарні округи з ВО \”Свобода\”. Не виключено, що сьомий номер і став своєрідним \”покаранням\” за невірність.

Ведення переговорів підтвердив як і представник \”Свободи\” Андрій Мохник, так і сам Брацюнь. За інформацією \”УП\”, голова КУНу мав отримати 7 місце у партійному списку \”Свободи\” і ще пару місць у буферній зоні для своїх партійців.

Але домовитися не вийшло. Андрій Мохник пояснює це непомірними апетитами КУНівців. Зокрема, вони наполягали на надто високому місці для Івченка, сам же Брацюнь мав йти після нього.

Як стало відомо \”Українській правді\”, торги велися і за 125 мажоритарний округ з центром у Старому Самборі Львівської області, який \”Свобода\” отримала від опозиції і який наразі закріплений за братом Олега Тягнибока Андрієм. Брацюнь хотів, щоб єдиним кандидатом від опозиції там був перший заступник голови правління \”Нафтогазу\” Андрій Лопушанський.

Втім, прес-секретар Ющенка Ірина Ванникова у коментарі \”УП\” не підтвердила версію \”покарання Брацюня\” за намагання співпрацювати з \”Свободою\”. У коментарі УП вона повідомила, що \”Брацюнь сам ініціював участь Івченка у першій п\’ятірці, а 3 номер для нього – це ініціатива КУНу\”.

За її словами Івченко – головний спонсор КУНу, і лідером його вважають самі ж однопартійці. Своїм заступником його зробила ще засновниця партії Слава Стецько.

Що стосується самої кандидатури Ванникової, то вона зізналася, що її долю вирішив сам Ющенко.

\”Він вписав мене своє рукою. І так, до речі, іще двох людей – без жодних дискусій та погоджень – Валентину Руденко (№13) та Михайла Дорошенка (№6). Це була політична воля Ющенка щодо нас трьох\”, -– зазначила Ванникова у коментарі УП.

До списку \”НУ\” також потрапив Ярослав Джоджик з УНП, який відомий тим, що голосував \”за\” новий закон про вибори до парламенту. 9 місце отримав Зіновій Шкутяк, колишній мер Івано-Франківська.

11 місце у Олександра Клименка. Остання з його \”заслуг\” – це внесення змін до деяких законодавчих актів \”щодо сприяння іпотечному кредитуванню\”. Саме завдяки йому Гостинний двір у Києві тепер можна приватизувати.

12 номер – племінник Ющенка Ярослав, 13 номер – людина з секретаріату Валентина Руденко.

За словами Ванникової, \”Шкутяк, Ярослав Ющенко та Григорій Омельченко були рекомендовані Ющенку Політрадою\”.

Джоджик та Клименко у прохідній частині – це квота УПН, а Івченко та Брацюнь, відповідно, квота КУНу.

Старожил \”Нашої України\” Ліля Григорович отримала аж 19 місце. Як повідомили джерела \”УП\”, наближені до керівництва партії, таке віддалення Григорович пояснюється тим, що в період, коли політрадою партії керував Наливайченко, \”жінка-факел\” здебільшого трималася його позиції, а не позиції В.А.Ю. Звідси і номер 19.

Сама Григорович публічно свого незадоволення не показує, але дивується, за які заслуги Ванникова отримала аж 4 місце. Хіба що \”за погані прес-релізи чи за чашку кави\”.

Далі по списку йдуть прес-секретарі КУНу та УНП, члени цих партій, представники сумської та харківської організацій НУ.

Цікавою виявилася людина під 43 номером у списку – Ольга Бігус. Зараз вона очолює молодіжку \”Нашої України\”. Відноситься до категорії особисті симпатії В.А.Ю.
My Webpage
За інформацією джерел УП, Бігус була довіреною особою в ЦВК Михайла Поплавського.

Характерним також є той факт, що з усіх більш-менш \”живих\” обласних організацій \”НУ\” Західної України, до списку потрапив тільки Ігор Стефанишин, який донедавна очолював виконком львівської обласної організації партії.

У нього 20 номер у виборчому списку \”правиці\”. У самій партії говорять про те, що таке місце йому дісталося лише тому, що він погодився очолити львівський обласний штаб. В партії плекають надію, що Львівщина підтримає \”правицю\”.

Решта організацій, які представлені в списку – це фактично неіснуючі стурктури, які навіть не брали участь у виборах до місцевих рад у 2010. Та натомість вони лояльні до Ющенка. Йдеться про представників низки обласних осередків \”Нашої України\” – Сумського, Харківського, Вінницького та Київського.

Варто звернути також на те, що зі старої команди Ющенка зразка 2002 року залишилася тільки Ліля Григорович. Решта опинилася в Об\’єднаній опозиції, в \”Ударі\”, ПР чи, як Віра Ульянченко, – ніде.

Не менш цікава ситуація і з мажоритарниками. Попри те, що \”правиця\” висунула доволі обмежену кількість кандидатів на мажоритані округи, все одно не обійшлося без непорозумінь. У багатьох округах будуть висуватися по кілька мажоритарників від \”правиці\”, особливо по Західній Україні.

Наприклад 165 виборчий округ з центром у Зборові. Одночасно по ньому балотуватимуться Болєщук Володимир від УНП і Ткач Володимир від КУНу.

Чи 124 виборчий округ з центром у Сокалі Львівської області. Там від КУНу йде Дідусь Роман і член \”Нашої України\” В’язівський Володимир, який, щоправда, йде як самовисуванець.

Схожа ситуація в деяких інших окргух. В самій партії це визнають і сподіваються. Сподіваються, що якимсь дивним чином ситуація виправиться.

Та наразі найзапекліші інтриги тривають навколо впливу на штаби. Адже там мають розподілятися фінансові потоки виборчої кампанії.

Утім, як стверджують джерела УП, гроші йтимуть не через штаби. Виборчий проект \”правиці\” фінансує Банкова, тож основні статті витрат кампанії – ефіри, рекламу в ЗМІ, бігборди тощо – оплачуватимуть напряму, без штабних посередників.

Так це чи ні, а також, на що власне розраховує \”Наша Україна\” разом із колегами по об\’єднанню, з\’ясувати наразі не вдалося. Кандидати у період літніх відпусток здебільшого утримуються від спілкування з пресою.

Катерина Аврамчук, для УП

Джерело

peredplata