На Буковині говорили про те, що партіям не треба місцевого самоврядування

Аналіз програм політичних партій, які беруть участь у виборах до Верховної Ради, свідчить про відсутність у них серйозних намірів удосконалювати місцеве самоврядування в Україні. Про це сьогодні на засіданні круглого столу на тему «Питання розвитку місцевого самоврядування у передвиборних програмах політичних парті» сказав політолог Ігор Гаврада.
На засідання, організоване в Українському народному домі в Чернівцях облорганізацією Комітету виборців України, були запрошені представники всіх партій, які беруть участь у виборах. Однак прийшли лише від шести політичних сил.

– У більшості програм про самоврядування – лише загальні фрази або тези, – зауважив Ігор Гаврада.

Усі присутні наголошували на необхідності посилення ролі та повноважень самоврядування. Зокрема, деякі партії пропонують ліквідувати обласні та районні адміністрації, натомість владу передати відповідним радам та їхнім виконкомам. Інші пропонують посилити відповідальність депутатів перед виборцями шляхом запровадження можливості оголошення вотуму недовіри через місцевий референдум як керівникам рад, так і начальнику міліції, судді та прокурору. Усі партії говорять про необхідність зміни формування бюджетів шляхом перерозподілу на користь місцевих рад. Однак ще жодна політична сила, яка була при владі, не намагалася цього зробити.

– У владі ще не було і досі немає лоббістів місцевого самоврядування, – вважає голова громадської спілки «Буковинська Партнерська Агенція» Арсеній Анциперов. – Всі партії навпаки зацікавлені в централізації та концентрації влади.

На засіданні також пролунала думка, що реформа місцевого самоврядування неможлива доки в Україні немає громадянського суспільства, яке формується, але дуже поволі.

Голова товарства Український народний дім Володимир Старик закликав кандидатів у депутати, які потраплять до парламенту, забути про свої вузькопартійні інтереси та ухвалювати рішення, які б дозволили розвивати самоврядування.

Джерело Молодий буковинець

peredplata