Мовою роботи Чернівецької міської ради буде тільки українська

Мовою роботи Чернівецької міської ради буде тільки українська30 серпня на черговій сесії Чернівецької міської ради прийнято зміни до чинного регламенту, згідно з якими \”мовою роботи, діловодства і документації ради є державна мова – українська мова; акти ради приймаються та офіційно публікуються лише державною мовою; засідання ради, постійних та тимчасових комісій, днів депутата, погоджувальної ради ведуться державною мовою – українською мовою\”.

Окрім того, промовець (доповідач), який не володіє українською мовою, може виступати іншою мовою лише із обов’язковим забезпеченням перекладу його виступу українською мовою. Про свій намір виступати іншою мовою промовець завчасно (до початку засідання) повідомляє головуючого на засіданні.
Відділ інформації, зв’язків з громадськістю та міжнародних відносин міської ради на засіданні невідкладно забезпечує переклад виступу промовця (доповідача) українською мовою.

Нагадаємо, що в Чернівцях згідно останнього перепису населення проживає українців — близько 80 %, росіян — до 12 %, румун — до 5 %, молдован — до 2 %, поляків, євреїв, білорусів — до 1 %. Тобто, росіяни, згідно закону про мови можуть претендувати на статус російської мови як регіональної.
Варто зауважити, що закон має вищу юридичну силу од рішення міської ради.

В інших ж західних областях (Львівській, Тернопільській, Іван-Франківській) сесії місцевих рад приймають більш сміливі рішення. Вони не визнають дію закону на своїй території, вони приймають програми щодо розвитку української мови, вони звертаються до Конституційного суду України з проханням офіційного тлумачення норм закону тощо. Та на Буковині депутати, незважаючи на спроби опозиції, так і не спромоглися на сесії Чернівецької обласної ради прийняти хоча б звернення-обурення щодо цього мовного закону.

peredplata