Член ОВК-201 м.Чернівці Юрій Івашин: «Михайлішин фактично визнав рішення ОВК, знявши за ніч свої біл-борди в місті»

Член ОВК-201 м.Чернівці Юрій Івашин: «Михайлішин фактично визнав рішення ОВК, знявши за ніч свої біл-борди в місті»У неділю, 2 вересня, Чернівецький окружний адміністративний суд визнав протиправною і скасував постанову окружної виборчої комісії по одномандатному виборчому округу №201 від 29 серпня 2012 року №3

Також Чернівецький окружний адміністративний суд дійшов до висновку, що \”розміщення білбордів із написом \”Вітаємо у комфортному місті Чернівці\” та інших подібних білбордів, вручення іменних соціальних проїзних квитків не є передвиборчою агітацією, а є виконанням покладених на позивача повноважень секретаря Чернівецької міської ради, який виконує повноваження міського голови, … \”

Як повідомлялося раніше, під час свого першого засідання 29 серпня окружна виборча комісія 201 округу одностайно визнала дії кандидата у народні депутати від Партії регіонів Віталія Михайлішина щодо окремих методів проведення ним передвиборчої агітації такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори народних депутатів. Окружна виборча комісія зобов’язала Віталія Михайлішина утриматись від використання об’єктів та ресурсів Чернівецької міської ради у своїй передвиборчій агітації. Таке рішення ОВК прийняла за результатом розгляду скарги уповноваженої особи від політичної партії ВО «Батьківщина» Олексія Каспрука.

Зазначене судове рішення мають намір оскаржувати уповноважені представники політичної партії ВО «Батьківщина». Рішення суду коментує член окружної виборчої комісії по одномандатному виборчому округу №201 Юрій Івашин, який представляв у суді ОВК і поставив представникам позивача безліч запитань:

«Перебіг судового засідання, виступи сторін, відповіді та запитання, уточнення, дебати та інші процесуальні дії яскраво показали значно більше граней цієї справи, ніж виписано у рішенні суду, – ділиться враженнями пан Івашин. – Особливо багато було опущено з наших доказів від ОВК-201. Суд, приймаючи рішення, на мою думку, керувався не лише буквою і духом закону, доказами, даними, отриманими під час самого процесу розгляду справ, а більше, очевидно, виконував чиюсь вказівку. Саме тому рішення прийнято не відповідно до закону, а на догоду однієї зі сторін з використанням далеко недосконалого закону про вибори, норми якого, на жаль, ще можна трактувати по-різному.

Зокрема, якщо позиція позивача в ухвалі суду висвітлена повністю, то бачення сторони відповідача (ОВК) висвітлена частково і далеко не так, як об’єктивно було на засіданні ОВК.
Суд не визнав очевидні речі, які демонструють безпідставність окремих звинувачень позивача. Зокрема, безпідставними є твердження, що окружна виборча комісія не є легітимною; що ОВК приймала рішення стосовно скарги до прийняття членами комісії присяги; також суд засумнівався щодо права ОВК здійснювати контроль за передвиборчою діяльністю кандидата.
Своїм рішенням суд фактично схвалив незаконну передвиборчу агітацію, представником влади, в тому числі – розміщення білбордів, друк газет не з виборчого фонду кандидата, чим створив прецедент для інших кандидатів в області.

Тим, що суд прийняв ухвалу повністю задовольнити безпідставні звинувачення на адресу ОВК з боку п. Михайлішина, він тим самим насміявся з закону і з самого себе.

Таке рішення суду ще більше дивує через те, що навіть сам кандидат п. Михайлішин у відповідь на рішення ОВК про зобов’язання його припинити протиправні дії, протягом ночі зняв свої біг-борди і на ранок не було жодного. Цим самим він визнав рішення ОВК.

Те, що судом «кермували», підтверджує, наприклад, той факт, що спочатку суд хотів не допустити мене, як члена комісії від Об’єднаноої опозиції “ВО Батьківщина», до засідання суду представником сторони ОВК. Хоча ст. 31 п. 1 Закону України «Про вибори народних депутатів» гласить, що комісія є колегіальним органом, і жоден член комісії не має в ній переважаючого права.

Фактично рішення суду суперечить чинному законодавству, оскільки з цього рішення випливає, що ОВК не може розглядати подібні скарги на протиправні дії кандидата в народні депутати, а кандидат нібито має право такі дії чинити.

Надалі, при отриманні більш яскравих підтверджень, я зможу назвати закулісних дійових осіб, які «керують» ОВК».

Прес-центр регіонального виборчого штабу Об’єднаної опозиції “ВО Батьківщина»

peredplata