15 вересня 2012 року – Міжнарожний день демократії

15 вересня 2012 року - Міжнарожний день демократії Шановні пані та панове,

15 вересня 2012 року в усьому світі відзначатиметься Міжнародний день демократії.

Демократія відноситься до основних загальнолюдських цінностей і принципів Організації Об\’єднаних Націй. Демократія заснована на вільному волевиявленні народу і тісно пов\’язана із забезпеченням правопорядку та здійсненням прав і основних свобод людини.

Хоча у демократій є спільні риси, не існує єдиної моделі демократії. Діяльність Організації Об\’єднаних Націй в підтримку зусиль урядів щодо заохочення та зміцнення демократії здійснюється відповідно до Статуту і лише за конкретними проханнями відповідних держав-членів.

8 листопада 2007 Генеральна Асамблея ООН оголосила 15 вересня Міжнародним днем демократії і запропонувала державам-членам, системі Організації Об\’єднаних Націй та іншим регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям відзначати цей день.

Демократична освіта, яка є темою Дня цього року, має ключове значення для довгострокового успіху демократії. Громадяни всіх країн повинні чітко і в повному обсязі розуміти свої права та обов\’язки, особливо це стосується тих країн, які лише недавно перейшли до побудови більш демократичного суспільного ладу. Такі питання, як «Чому я повинен голосувати?», «Як я можу вплинути на моїх лідерів?», «Чого я можу очікувати від обраних мною посадових осіб?» або «Які мої конституційні права?» необхідно вирішувати через громадянські інститути; відповіді на них потрібно шукати в вільній пресі і в навчальних класах. Стійка культура демократії може виникнути тільки в країні освіченого цивільного населення.

З повагою,

Інформаційний відділ Представництва ООН в Україні

peredplata