Особа, схожа на Папієва, агітувала за регіоналів

Особа, схожа на Папієва, агітувала за регіоналів23 серпня голова Національного агентства України з питань державної служби В’ячеслав Толкованов перебував з робочим візитом на Буковині. Ми спеціально попросили його прокоментувати ситуацію стосовно дій голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва, котрий 7 серпня під час робочого візиту агітував за партію регіонів, проти опозиції та за кандидатів від партії влади. Пан Толкованов тоді відповів, що нічого про такий випадок не знає (байдуже, що про це говорила вся Україна) і запропонував нам надіслати на адресу агентства відповідний запит. Що ми і зробили. Просили ж у запиті, аби очолюване паном В’ячеславом агенство вжило відповідних заходів та притягнуло губернатора Папієва до відповідальності. Адже пан Толкованов нас запевнив, що у агентства є всі відповідні повноваження, аби подібні порушення, у випадку підтвердження, були усунуті.

І от днями на адресу редакції надійшла відповідь за підписом начальника управління держслужби у Чернівецькій області Аркадія Мунтяну.
У ній нас запевнили, що за нашим запитом із наданим у якості доказу відео, відзнятим 7 серпня активістами Чернівецького представництва ГМ «ОПОРА», де зафіксований факт незаконної агітації головою ОДА Папієвим, управління провело відповідну перевірку.
Далі подаємо відповідь без коментарів, бо, як кажуть, з пісні слів не викинеш. Отже, «перевіркою встановлено, що 07.08.2012 голова Чернівецької облдержадміністрації М.Папієв здійснював робочу поїздку до Глибоцького та Сторожинецького районів Чернівецької області. Того ж дня на Інтернет-сервісі YouTube було розміщено низку відеозаписів, на яких особа, схожа на Михайла Папієва, проводить зустрічі з громадськістю. Управління не уповноважене встановлювати факт справжності зазначених записів. Разом з тим, їх справжність особисто під-тверджена головою Чернівецької ОДА М. Папієвим».

Далі чиновник зазначив, що управління не уповноважене, не має права, не може і не буде. І насамкінець, послав нас до адміністративного суду оскаржувати дії голови ОДА.

Та до суду послати – справа не надто складна. Але коли голова Нацагенства з питань держслужби спершу говорить одне, а потім його підопічні кажуть ну зовсім інше, то чого можна ще очікувати? І хто сказав неправду?

Отож виходить, що особа, схожа на Папієва, може й далі безкарно агітувати у робочий час, залякувати людей та просувати своїх колег по партії до парламенту? Бо правоохоронні органи мовчать, а у профільному управлінні «не уповноважені».
Тому, виборці, остерігайтесь отих усяких осіб, схожих на …, і бороніться од них самотужки, не вірте їм та не бійтеся їх.

Надія ВІРНА

ВІДПОВІДЬ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ У ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Шановна Надіє Анатоліївно!

Ваш запит щодо участі голови Чернівецької обласної державної адміністрації М.Папієва у передвиборчій агітації, який надійшов на розгляд Управління з Нацдержслужби України, розглянутий.

З метою розгляду зазначеного запиту Управлінням за дорученням Нацдержслужби України у межах наданих повноважень проведена відповідна перевірка.
Перевіркою встановлено, що 07.08.2012 голова Чернівецької облдержадміністрації М.Папієв здійснював робочу поїздку до Глибоцького та Сторожинецького районів Чернівецької області.

Того ж дня на Інтернет-сервісі YouTube було розміщено низку відеозаписів, на яких особа, схожа на М.Папієва, проводить зустрічі з громадськістю.
Управління не уповноважене встановлювати факт справжності зазначених записів. Разом з тим, їх справжність особисто підтверджена головою Чернівецької ОДА М.Папієвим.

У зв’язку з викладеним просимо взяти до відома, що Управління державної служби Головдержслужби України у Чернівецькій області не є органом, уповноваженим встановлювати факт наявності чи відсутності в діях осіб передвиборчої агітації чи притягати керівників органів виконавчої влади до юридичної відповідальності.

Згідно з пунктом 2 Порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2000 № 950 (із наступними змінами і доповненнями), рішення щодо проведення службового розслідування приймається вищими посадовими особами України, Першим віце-прем\’єр-міністром України, керівником органу державної влади (посадовою особою), що призначив на посаду особу, уповноважену на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, стосовно якої планується проводитися службове розслідування, керівником органу, в якому працює зазначена особа.

Нацдержслужба проводить службові розслідування за дорученням вищих посадових осіб України та Першого віце-прем\’єр-міністра України, а у разі безпосереднього звернення до Нацдержслужби особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, з метою зняття безпідставних, на її думку, звинувачень або підозри рішення щодо проведення службового розслідування приймається керівником Нацдержслужби.
Відповідно до статті 1 Закону України \”Про прокуратуру\” прокурорський нагляд за додержанням законів посадовими особами здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами.

Просимо також взяти до уваги, що згідно з частиною другою статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб\’єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Частиною другою статті 17 Кодексу визначено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори фізичних чи юридичних осіб із суб\’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності, а також щодо правовідносин, пов\’язаних з виборчим процесом. Відповідно до частини першої статті 6 Кодексу кожна особа має право звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб\’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси. Таким чином, у Вас є можливість оскаржити дії голови Чернівецької облдержадміністрації в судовому порядку.

З повагою
начальник Управління А.Мунтяну

peredplata