Опозиція може оскаржити у суді результати жеребкування щодо формування дільничних виборчих комісій в Чернівцях

У четвер, 20 вересня, в ОВК-201 (м.Чернівці) відбулося жеребкування, яке мало відповісти на питання кандидати від яких саме партій та кандидатів у депутати зможуть стати повноправними членами дільничних виборчих комісій. Своє бажання взяти участь у процедурі жеребкування загалом висловили 64 суб\’єкти виборчого процесу. Усім їм присвоїли порядкові номери. Конкретний номер кожного учасника жеребкування залежав від черговості їх звернення з відповідними поданнями до ОВК. Хто звернувся раніше за інших, той опинився ближче до початку списку претендентів на місце в комісії.

Понервувати присутніх змусило непорозуміння, яке виявилося після того, як голова комісії зачитав список усіх 64-х претендентів, які зробили подання на членів ДВК. Представник ВО \”Свобода\” одразу зауважив, що під час реєстрації документів цій політичній силі назвали один порядковий номер, а на засіданні комісії перед жеребкуванням її голова зачитав зовсім інший. Очевидно, що це могло стати підствою для оскарження результатів жеребкування в суді. Причину помилки члени ОВК знайшли у… комп\’ютері, програма якого нібито дала збій.

Загалом процедура жеребкування тривала дуже довго. Роботу комісія закінчила після 23.00. Члени ОВК також довго зачитували склад КОЖНОЇ дільничної виборчої комісії. А їх у Чернівцях лише звичайних, нагадаємо, 107. Видно було, що кандидат у депутати від ВО \”Батьківщина\” Максим Бурбак, представники ВО \”Свобода\” незадоволені результатами жеребкування. Можливо, навіть оскаржуватимуть їх результати в суді. Адже сам порядок проведення жеребкування абсолютно, ЗОВСІМ не демократичний, складний, непрозорий. І це факт! Процедура – не демократична, результат – передбачуваний. І ЦВК мала б пояснити, чому її члени ухвалили таку складну процедуру жеребкування. Згідно з нею на результат впливає не лише сліпий жереб, який витягнули з барабану, а й те, яка з партій чи кандидатів у депутати першими встигли занести своє подання до ОВК.

Про велику кількість претендентів на місця у дільничних комісіях від технічних партій і кандидатів, які насправді працюватимуть на одну політичну силу, але також скористалися своїм правом брати участь у жеребкуванні і відтягнули частину місць, годі й казати.

peredplata