Невідомі «соціологи» телефоном опитують чернівчан про те, що їм відомо про кандидата Віталія Михайлішина

Невідомі «соціологи» телефоном опитують чернівчан про те, що їм відомо про кандидата Віталія МихайлішинаУ 201 виборчому застосовується технологія із застосуванням невідомої «соціологічної» служби (чи служб). На стаціонарний домашні телефони чернівчан дзвонять невідомі особи, які під приводом «соціологічного опитування» задають питання, які дуже схожі на приховану агітацію за кандидата від Партії регіонів і секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина.

Про подібні випадки раніше вже повідомлялось в чернівецьких ЗМІ (www.vidido.ua/index.php/pogliad/article/u_chernivcjah_naperedodni_viboriv_pochali_zjavljatisja_nezrozumili_organiza/), проте, це вперше, коли ОПОРІ вдалося отримати аудіозапис двох телефонних розмов із «соціологами».
Перша розмова відбулася 21 вересня 2012 року. На аудіо особа жіночої статті представляється працівником «соціологічної» служби, не називаючи при цьому її назву. Далі досить ввічливо просить дозволу задати декілька питань. Зокрема, були поставлені такі питання:
1. Скільки Вам років?
2. Чи знаєте Ви, що цієї суботи 22 вересня відбудеться загальнонаціональний конкурс МАЙДАНС на телеканалі Інтер?
3. Можливо, Ви чули, що Віталій Михайлішин поїхав у Львів і звернувся до львів’ян підтримати чернівецьку команду з МАЙДАНСу?
До речі, сюжет про візит секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина до Львова показали три з чотирьох місцевих телеканалів. Наприклад, сюжет МТРК «Чернівці» – www.chernivtsy.tv/vitaliy-mihaylishin-zaklikav-lvivyan-golosuvati-za-chernivetskih-maydanseriv.html
Друга розмова відбулася через два дні – 23 вересня. Цього разу довелося відповідати на інші питання уже іншої невідомої особи жіночої статті невідомої «соціологічної» служби:
1. Чи знаєте, що 28 жовтня відбудуться вибори депутатів Верховної ради?
2. Чи знаєте, що кандидат у депутати Верховної ради від Чернівців Віталій Михайлішин оголосив перший блок своєї програми, який присвячений проблемам міської медицини та шляхами їх вирішення?
3. Чи підтримуєте Ви його програму та дії спрямовані на вирішення проблем нашого міста?
4. Скільки Вам років?
Прослухати обидва записи можна за посиланням – http://youtu.be/W417vN9dqfI
Скоріш за все, обидва цих випадки є елементами однієї схеми. Сюди ж можна долучити і комунальну газету «Чернівці». Вона розноситься по помешканням чернівчан агітаторами кандидата Віталія Михайлішина, які в обов’язковому порядку цікавляться щодо прізвища та номера телефону чернівчан, які стали щасливими власниками безкоштовного примірника газети. Так, останній номер газети «Чернівці» від 20 вересня 2012 року, містить публікацію без відмітки, що це політична реклама, із згаданим вище «першим блоком програми кандидата Віталія Михайлішина, який присвячений проблемам міської медицини та шляхами їх вирішення» (https://www.box.com/s/8ahvh97ojs1jdkue6is9). Цей номер газети агітатори розносили по оселям чернівчан наприкінці минулого тижня, а день перед цим ті ж особи розносили агітаційну продукцію («медичний блок програми» та кольоровий календар) від кандидата Віталія Михайлішина. Тобто «соціологи» не тільки «опитують», але й перевіряють, чи відвідали ту чи іншу оселю їх колеги «агітатори».
Що цікаво, і агітаторів, і соціологів набирають оголошеннями в цій же газеті «Чернівці» (див. заставку на відео вище). Такі оголошення містяться в усіх останніх номерах комунальної газети в блоці «ТЕЛЕТИЖДЕНЬ». За номером телефону вказаним в оголошенні ще два тижні назад повідомляли, що робота передбачає «агітацію за одного із кандидатів на виборах», а не «проведення соціологічних опитувань». Раніше, при спробі «влаштуватися на таку роботу», призначали співбесіду за адресою м. Чернівці, вул. Ватутіна, 11. 24 вересня номер телефону вже «був тимчасово недоступний».
За коментарями звертайтесь:
Назар Тимощук,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
063 628 67 71, n.tymoshchuk@opora.org.ua
Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,
Григорій Сорочан
063 628 67 72, g.sorochan@opora.org.ua

peredplata