«Парламентські вибори – 2012: буковинський вимір». +РЕЗУЛЬТАТИ

У період з 3-14 вересня п. р. Чернівецькою обласною організацією «Знання» України проведено опитування на території Чернівецької області. Розмір соціологічної вибірки: 1600 осіб.
Спосіб формування соціологічної вибірки: Вибірка опитування будувалася як стохастична, багатоступенева, стратифікована із РРS на першому етапі і квотним відбором респондентів на останньому етапі. Вона репрезентує населення Чернівецької області віком від 18 років за основними соціально-демографічними показниками (район проживання,тип поселення, стать і вік). Можлива статистична похибка: Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,5% з імовірністю 0,95. Метод опитування: Особисте формалізоване інтерв’ю «face to face» за місцем проживання.

«Парламентські вибори – 2012: буковинський вимір». +РЕЗУЛЬТАТИ

«Парламентські вибори – 2012: буковинський вимір». +РЕЗУЛЬТАТИ

«Парламентські вибори – 2012: буковинський вимір». +РЕЗУЛЬТАТИ

«Парламентські вибори – 2012: буковинський вимір». +РЕЗУЛЬТАТИ

«Парламентські вибори – 2012: буковинський вимір». +РЕЗУЛЬТАТИ

«Парламентські вибори – 2012: буковинський вимір». +РЕЗУЛЬТАТИ

ВИСНОВКИ

На час проведення опитування 84,7 % респондентів були готові прийняти участь у голосуванні на виборах до Верховної Ради України. Серед причин небажання приймати участь у голосуванні найчастіше вказувались такі варіанти, як «немає тих, за кого було б варто голосувати» (25%), «вибори нічого не змінять» (20,3%), «у мене не буде такої можливості» (19,2%), «не вірю, що вибори будуть проведені чесно» (17,4%).

47,8 % опитаних вважають, що результати виборів будуть сфальсифіковані; 32,2 % – що будуть окремі порушення, які не вплинуть на результат і 13,8 % респондентів стверджують, що вибори пройдуть чесно, без порушень і фальсифікацій.

64,6 % респондентів однозначно засуджують виборчу корупцію, коли людям пропонують гроші за голосування за певного кандидата чи партію; 26,5 % ставляться до цього загалом негативно, але з розумінням і лише 7,1 % опитаних мають щодо цього позитивне ставлення. При цьому 7,1 % опитаних заявили, що їм пропонували винагороду за голосування на майбутніх виборах. Сім політичних партій мають у Чернівецькій області рейтинг вище 1 %.

За партію Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» готові проголосувати 23,5 % від усіх опитаних і 27,7 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

За партію «УДАР» В. Кличка19,8 % від усіх опитаних і 23,4 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

За Партію регіонів14,2 % від усіх опитаних і 16,8 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

За партію Всеукраїнське об’єднання «Свобода»4 % від усіх опитаних і 4,7 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

За Комуністичну партію України3,6 % від усіх опитаних і 4,3 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

За партію Н. Королевської «Україна – Вперед!»3,2 % від усіх опитаних і 3,8 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

За партію «Наша Україна»2,1 % від усіх опитаних і 2,4 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

При цьому 10,4 % опитаних ще не визначилися зі своїм вибором, а 1,7 % принципово не хочуть обирати жодну партію, хоча такої альтернативи у виборчому бюлетені наразі не пропонується. Зауважимо, що існують особливості щодо партійного голосування по виборчих округах. Наприклад, у 203-му окрузі перше місце за електоральними симпатіями займає партія «УДАР» В. Кличка.

Багато людей не обізнані з тим, що від їхнього виборчого округу буде обиратися депутат-мажоритарник. Зокрема, у 203-му окрузі таких 76,7 %; у 201-му – 59,5 %; у 202-му – 43,8 % і у 204-му – 42,9 %. Щодо джерел, через які люди дізнаються про депутатів-мажоритарників існують значні відмінності по округах. Але загалом найчастіше називають телебачення та газети.

У ході опитування з’ясувалися кандидати, які є лідерами на своїх виборчих округах (на час опитування)

На 201-му окрузі (з центром у м. Чернівці) такими є Микола Федорук (ВО «Батьківщина»), Віталій Михайлішин (Партія регіонів) та Галина Марараш (партія «Удар» В. Кличка). 3а М. Федорука готові проголосувати 37 % від усіх опитаних і 46 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. За В. Михайлішина – 11,5 % від усіх опитаних і 14,3 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. За Г. Марараш – 8,5% від усіх опитаних і хто має намір взяти участь у голосуванні.

На 202-му окрузі (з центром у м. Сторожинець) лідерами перегонів є Михайло Бауер (Партія регіонів), Олександр Фищук (ВО «Батьківщина») та Клавдія Назаренко (партія «УДАР» В. Кличка). За М. Бауера готові віддати свої голоси 25,5 % від усіх опитаних і 28,7 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. За О. Фищука – 22,3 % від усіх опитаних і 25% від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. За К. Назаренко – 15,8 % від усіх опитаних і 17,7 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

На 203-му окрузі (з центром у м. Новоселиця) основна боротьба розгортається між Григорієм Тімішем (партія «Удар») та Г. Федоряком (Партія регіонів). Г. Тіміша підтримують 19,8 % від усіх опитаних і 24,8 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. За Федоряка висловились 15,5 % від усіх опитаних і 19,5 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

Особливість 204-го округу полягає в тому, що представників трьох найбільш рейтингових партій обійшов самовисуванець Леонід Каденюк. Також шанси на перемогу мають Артем Семенюк (Партія регіонів), Богдан Баласинович (партія «УДАР» В. Кличка) і Василь Мельник (ВО «Батьківщина»). Відповідно, Л. Каденюка готові підтримати на виборах 18,1 % від усіх опитаних і 20,3 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні За А. Семенюка готові голосувати 16,1 % від усіх опитаних і 18,1 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. За Б. Баласиновича – 12,9% від усіх опитаних і 14,5 % від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні. За В. Мельника – 8,9 % від усіх опитаних і 10% від тих, хто має намір взяти участь у голосуванні.

peredplata