Микола Федорук: «Влада в Україні – це режим, який веде країну до ізоляції»

Микола Федорук: «Влада в Україні – це режим, який веде країну до ізоляції»У вівторок сталася новина, якої чекали з нетерпінням чернівчани: Микола Федорук дав прес-конференцію. Він, як добрий актор, тримав паузу. Хтось казав, що пауза затягнулася. І якщо вона ще трохи триватиме, то вибори виграє Михайлішин, а Федорук програє. Кожен мав свою думку, а Микола Трохимович навів біблійну притчу про віслюка, батька і сина. Суть її полягає в тому, що скільки людей, стільки й думок.

Федорук, як витримане вино, смакував журналістам до часу. Тож в офісі Об’єднаної опозиції «За Батьківщину» яблуку ніде було впасти. Були всі: хто «за» і хто «проти». Навіть Віктор Довганич прийшов послухати і задати Федоруку відомі загалові питання. Випереджаючи події, наголосимо: Віктор Довганич від вівторка втратив інтерес до своєї виборчої кампанії. Федорук чітко і зрозуміло відповів на запитання, які раніше ставив Довганич. Напевне, не очікуючи позитивної відповіді, Віктор Довганич запитував Федорука: «Чому Ви, Миколо Трохимовичу, не кажете, що треба змінити злочинну владу в країні?»
Федорук відповів більше очікуваного. Він назвав владу режимом, що веде Україну до міжнародної ізоляції. А далі взагалі перевершив сам себе. І, мабуть, всю опозицію разом взяту з ВО «Свободою», з газетою «Час» та іншими противниками режиму.
— Наслідком режиму є прийняття закону про мову, — говорив Микола Федорук. – Також режим в Україні переслідує політичних опонентів. Він прийняв закон про наклеп…
І знову ж виступаючий навів яскравий образ подібних діянь влади. Наприклад, після прийняття закону про наклеп з’явився анекдот про те, що зеки запросили всіх журналістів святкувати День журналістів у тюрмах і колоніях.
Знищення місцевого самоврядування – болюча тема для мера Чернівців. Бо він особисто потрапив під прес влади і партії регіонів. Півтора року тому його незаконно позбавили повноважень міського голови.
— Вибори у Чернівцях мають свої особливості, — говорив Микола Трохимович. – І справа не у мені. Хтось каже, що я образився. Ні. На ображених воду возять. Можна ображатися тільки самому на себе. Але вибори мають показати, чи громада у нас буде вибирати тих, хто має представляти її у верховній раді, чи «смотрящі» та її прислужники…
Федорук за півтора року без влади зумів проаналізувати своє місце у громаді і свої стосунки з чернівчанами.
— Хто кому винен? – питали журналісти.
— Не чернівчани переді мною завинили, а я перед ними, — зізнався пан Федорук. – Бо багато чого не зробив за ті п’ять термінів, які мені довірили керувати Чернівцями.
Федорук дав оцінку нинішньому секретарю Чернівецької міської ради, який веде агресивну виборчу кампанію, використовує у ній адмінресурс та підлеглу йому газету.
А далі Федорук знову перевершив сам себе, коли дав відповідь на запитання про «лютих ворогів української незалежності».
— Чи можете Ви тепер назвати лютими ворогами укра-їнської незалежності Колісниченка, Ківалова, Литвина і Януковича за прийняття і підписання закону про мови?
— Можу. Так. Однозначно. Я розповім один факт зі своєї далекої молодості. У нас у 80-і роки була популярна і багатотиражна газета «Молодий Буковинець», і я запропонував тоді зробити її дубляж іншою мовою. Старші товариші мені підказали: «Миколо, не чіпай того, що добре лежить». Отож питання мови добре лежало. А вони його почали чіпати. Тому я називаю їх ворогами Укра-їнської Державності. Це моя особиста думка.
Федорук перед журналістами чи не вперше був настільки відвертим, що аж не вірилося. Він розвінчував міфи. Один із них — той, що нібито Микола Трохимович підтримував Януковича, а тепер став великим опозиціонером.
— Покажіть хоч один документ, один мій підпис, інтерв’ю, де я підтримував Януковича. Це все – брехня. Це – політтехнологія. Це – наклеп. Але я судитися не буду ні з ким.
А до міської ради мер Федорук не входив з 31 березня 2011 року. Увійде туди він тільки тоді, коли буде там законно обраний міський голова й будуть переобрані депутати міської ради.
Федорук був затребуваний у політичних партій. Йому пропонували йти до верховної ради різні політичні сили. Відмовив усім, окрім опозиції.
— Якби я хотів стати тушкою, то зробив би це ще 1,5 року тому. Але я себе поважаю. І хочу жити у комфорті зі своєю совістю. Від тушок погано пахне.
Судові справи Федорука з міською радою тривають. Суди переносяться. Напевне, чекають результатів виборів. Від них буде залежати відповідне рішення.
Про те, чи йтиме на вибори мера, Микола Трохимович не відповів ні «так», ні «ні».
Мемуарів Федорук не пише і не буде писати. Бо вважає, що пишуть мемуари ті, хто хоче себе виправдати у чомусь. А Федоруку не треба себе виправдовувати.
Журналісти також задавали конкретні питання мерові. Зокрема, чи простив він вже своїх особистих зрадників. Таких, як Володимир Бешлей, котрого пригрів на своїх грудях, а той йому цього не простив і продав. Також Любов Сорохан з Ленківців голосувала за відставку. Марина Гаєвська разом з ними…
Федорук їх простив. Бо кожен з них обрав собі шлях, яким йде. І сам буде нести відповідальність за пройдену дорогу…
— Помста – прерогатива слабких. А я — людина сильна. Кожен з них своє знайде. Але, як не дивно, минулого тижня один із тих, хто раніше продав мене, просив зустрічі й просив вибачення. Я його давно простив.
І, насамкінець, Федорук відповів на наболіле питання чернівчан: чому він дрейфує до опозиції.
— Треба бути у комфорті зі своєю совістю. А не міняються тільки генії і дурні. Я ні до тих, ні до інших не належу, — підсумував Микола Трохимович Федорук.

peredplata