\’Нафтогаз\’ отримає 3,9 млрд грн різниці між цінами закупівлі та реалізації імпортованого газу

'Нафтогаз' отримає 3,9 млрд грн різниці між цінами закупівлі та реалізації імпортованого газу\’Нафтогазу\’ компенсують 3,9 млрд грн різниці між цінами закупівлі і реалізації імпортного газу. Відповідний проект закону № 11274 Верховна Рада ухвалила в першому читанні як закон. \’За\’ проект закону \’Про Державний бюджет України на 2012 рік\’ проголосував 261 народний депутат з мінімально необхідних 226.
Читайте також: Україна продовжує демонструвати зниження імпорту російського газу.

Таким чином, закон України \’Про Державний бюджет України на 2012 рік\’ доповнюється статтею 26, що встановлює, що фінансування в 2012 році видатків на компенсацію \’Нафтогазу\’ різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб\’єктам господарювання для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням , здійснюється за рахунок державного бюджету в порядку, встановленому Кабінетом міністрів. Розпорядником бюджетних коштів за відповідною бюджетною програмою пропонується визначити Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.

Реалізація положень цього закону потребуватиме збільшення видатків загального фонду державного бюджету на фінансування бюджетної програми в сумі 3,9 млрд. грн замість наповнення статутного капіталу \’Нафтогазу\’ облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) на ту ж суму в 2012 році.

Читайте також: Янукович схвалив виділення 2,1 млрд грн на виплати шахтарям за рахунок ОВДП \’Нафтогазу\’

Зазначимо, що згідно з оцінками фахівців НАК \’Нафтогаз України\’, в IV кварталі 2012 р. ціна на імпортований за контрактами з Російською Федерацією газ знизиться до 417 дол США за 1 тис. куб. метрів. У першому кварталі с. м. ціна газу становила 416 дол./тис. куб. м. Ціна російського газу для України в II кварталі 2012 р. виріс на 2,1% – до 425 дол./тис. куб. м. У держбюджеті на цей рік закладена ціна російського газу в розмірі 416 дол./тис. куб. м.

Україна споживає близько 55 млрд куб. м. газу в рік, половина з якого імпортується з Росії. Згідно \’Харківським угодам\’, Україні надається знижка в 100 дол./тис. куб.м. Україна в останні кілька років активно намагається ці контракти переглянути або хоча б зменшити обсяг закупівель російського газу.

Кабмін України затвердив газовий баланс країни на 2012 р., передбачивши скорочення закупівель у \’Газпрому\’ на третину, у порівнянні з контрактними обсягами – до 27 млрд куб. м. Глава Міненерговугілля Юрій Бойко заявив, що заявка з \’Газпромом\’ узгоджена, однак російська сторона досить жорстко спростувала цю заяву. У \’Газпромі\’ очікують, що \’Нафтогаз\’ викупить 40 млрд куб. м газу і запевняють, що це передбачено контрактними зобов\’язаннями української сторони перед \’Газпромом\’. \’Газпром\’ також не виключає судових розглядів з Україною у разі невиконання зобов\’язань із закупівель природного газу. У той же час, на думку прем\’єра України Миколи Азарова, Росія не буде застосовувати штрафні санкції за недобір газу Україною.

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці в Facebook

\’Газпром\’ і \’Нафтогаз України\’ 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр.. і про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр.. Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.

У 2011 р. Україна імпортувала 44 млрд 801 млн 404,2 тис. куб. м. газу, що на 22,43% більше обсягу 2010 р. У вартісному вираженні імпорт газу в 2011 р. виріс на 49,5% – до 14 млрд 046 млн 027,6 тис. дол

peredplata