70-річчя УПА – Бог, Україна, Свобода!

70-річчя УПА - Бог, Україна, Свобода!На Покрову в Києві і в Чернівцях, по багатьох містах та селах українці відзначали 70-ту річницю УПА. І майже скрізь саме з цієї нагоди націоналісти «Свободи» в першу чергу проявили найактивнішу участь в організації урочистостей, святкувань, заходів та відзначень. Чернівецькі свободівці змобілізували близько 100 своїх активістів на поїздку на Марш Слави УПА до Києва, а в Чернівцях провели Марш Слави УПА та мітинг біля пам’ятника Шевченку.

У Києві цьогоріч на Покрову «Свобода» справді зібрала неймовірну кількість людей. Вже на 13 годину біля пам’ятника Шевченка, по обидві сторони вул. Володимирської, в скверах та ближніх провулках завчасно на мітинг прийшли близько 10 тисяч людей.
Чернівецькі свободівці збиралися з 13 години на вул. Богдана Хмельницького біля верхнього виходу з метро «Театральна». Саме з цього місця останні кілька років вирушали до пам’ятника Шевченка буковинці.
«Дорога до Києва та назад до Чернівців замість звичних 8-9 годин тривала більше 12. Вперті ДАІшники у Хмельницькій, Вінницькій та Житомирській областях відробляли свій «чорний» хліб по зупинці «неблагонадійних» пасажирів, які їхали кількома мікроавтобусами. Що стосується чернівецьких міліціянтів та ДАІшників, то вони про нього напевне не здогадувались, оскільки виїзд буковинської свободівської сотні наперед не розголошувався. Незважаючи на це поза межами області кожен з водіїв за поїздку до Києва та назад отримав на Покрову «солодкі» подарунки» у вигляді штрафів, адмінпротоколів та усних «позитивних» побажань працівників міліції», – розповів про дорожні пригоди свободівців голова Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» Віталій Мельничук.
Марш, присвячений 70-річчю створення УПА, відбувся і в Чернівцях за ініціативи Чернівецької обласної організації ВО «Свобода». До вшанування пам’яті Героїв УПА приєдналися побратими з Об`єднананої опозиції ВО\”Батьківщина\”, Буковинський козацький курінь, студенти, мешканці міста. Очолювана хлопцями, які несли високо підняті портрети Бандери, Шухевича, Коновальця, під державним, червоно-чорними та свободівськими прапорами, під гучний барабанний бій, від центрального стадіону \”Буковина\” колона рушила по вул. Головній.
У цей час міська повідомила свободівців, що міськрада надала дозвіл рухатися виключно тротуарами. Чим вмотивована ця рекомендація не було зрозуміло, адже урочистий стрій з близько 200 людей, з 5-метровим транспарантом \”Наша свобода – їхня кров\”, ніяк не вписувалися в 2 метри тротуару. Тому, не зважаючи на безглузді рекомендації, колона вийшла на проїжджу частину вулиці. Під вітання мешканців міста та сигнали автівок, марш дійшов до Центральної площі, де на нього вже чекали патріоти міста.
Біля пам`ятника Т.Шевченку відбулася урочиста подія, яку освятила служба Божа, проведена о.Віталієм з храму св.Параскеви.
У продовження вшанування, до присутніх звернулася Олена Калмикова, депутат Чернівецької міськради від ВО «Свобода», наголосивши, що єдиним джерелом влади в Україні є народ, чиновники ж повинні обслуговувати його законні права а не навпаки. «Наша держава молода! Їй всього 20 років. У нас колосальний духовний, матеріальний, ресурсний потенціал. Ми маємо все для того, щоби бути направду сильними і самодостатніми, шанованими серед інших країн світу! І маємо зараз реальну можливість у законний спосіб, шляхом голосування більшістю голосів провести «Свободу», у складі Об`єднаної опозиції, до Верховної Ради! Поки є можливість діяти в рамках закону, ми повинні в законний спосіб усунути бандитів від влади! Якщо ми хочемо жити в державі, де поважають Закон, де опікуються кровними інтересами людей, ми повинні перемогти! Слава Україні!»
Учасники Буковинського куреня заспівали для присутніх на згадку про повстанців, декілька пісень, які співали в часи запеклої боротьби із окупантами різного штибу, вояки УПА. Над площею лунали ці пісні, нагадавши якою важкою, овіяною смутком за долю України, була їхня боротьба.
Наступні промовці звернулися до присутніх із закликами довести справу, розпочату Помаранчевою революцією, до кінця. Привести «Свободу» до Парламенту, значить гарантовано обрати силу, яка відстоюватиме інтереси українців, захищатиме власні інтереси держави Україна на міжнародному рівні, рішуче та безкомпромісно вигнати бандитів з Верховної Ради задля достойного, гідного людини, життя в країні, – таким був головний мотив виступаючих.
Завершив урочистий мітинг депутат Чернівецької облради від ВО\”Свобода\” Назар Горук, який згадав яким жахливим тортурам піддавалися українські патріоти в часи комуністичної окупації, як багато їх було безжально знищено і знищувалося віками іншими зайдами.
«Ми не маємо права зрадити їхню кров, їхні страждання, їхню ідею! Українці повинні звільнитися від комуно-більшовицької влади! І ми це зробимо! Слава Україні!».

Прес-служба ЧОО ВО\’Свобода\’

peredplata