Юлію Тимошенко нагородили премією Боніфація VIII в Італії

Юлію Тимошенко нагородили премією Боніфація VIII в Італії Громадська культурна асоціація \”Боніфаціанска академія\” у Ананьї (Італія) відзначила екс-прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко міжнародною премією Боніфація VIII. Відзнаку було вручено її доньці Євгенії Тимошенко.

Вручення ювілейної премії Боніфація VIII стала великою подією в італійському містечку Ананьї, що поблизу Риму. В цей день, 20 жовтня, воно приймало чотирьох кардиналів Ватикану та делегацію українських парламентарів у складі Миколи Томенка, Володимир Філенка, Володимира Філіпенка, Михайла Лівінського, та Арсена Авакова який в цей час проживає в Італії з політичних мотивів.

Святкування почалися відвіданням учасниками заходу кафедрального собору та прес-конференцією у папському палаці. Символічності зустрічі із українськими та італійськими ЗМІ надала зала де, за легендою, Папа Боніфацій VIII отримав ляпас через опір владі французького трону.

У супроводі оркестру кортеж пройшов вулицями історичної частини міста до палацу мерії. Церемонія почалася виконанням українського та італійського національних гімнів. У вітанні учасників мер міста та подякував Євгенії Тимошенко за те, що її матір зробила для встановлення демократії в Україні.

У цьому році Академія відзначає 10-річчя від заснування. У рамках відзначення достойників, почесну грамоту “Veritas in Caritae” було надано Миколі Томенко.

Кульмінацією вечора, стало вручення Євгенії Тимошенко премії Боніфація VIII, присуджену її матері – Юлії Тимошенко.

Організатори обґрунтували своє рішення особистим внеском екс-прем\’єр-міністра України у глибокі демократичні зміни своєї країни в час Помаранчевої революції. Та високою оцінкою початих нею реформ у політиці, економіці та соціальному житті, базованих на демократичних принципах рівності справедливості та солідарності.

«Сьогодні ця жінка, які й інші її співвітчизники, є жертвою вибіркового правосуддя з метою репресії політичного інакомислення. – Задекларував президент Академії, кавалер доктор Санте де Анжеліс. – Це засуджується багатьма світовими і європейськими політичними лідерами, національними та інтернаціональними організаціями».

“Я приймаю цю нагороду, якою в особі моєї матері відзначено мій народ, не тільки з сильними почуттями та глибокою вдячністю, але й із особливою надією. – Сказала Євгенія Тимошенко українською, під час отримання нагороди. – Ця премія наповнена особливим символізмом: вона уособлює силу тих, кого намагаються позбавити сили, незламність тих, кого прагнуть зламати і нескорену силу духу тих, кого хочуть зробити безсилим. \”Ця \”сила безсилих\”, про яку так добре сказав великий Вацлав Гавел, зносить імперії, руйнує диктатури й утверджує справедливість.» – Заявила вона.

Не маючи змоги бути присутньою на церемонії через ув’язнення, Юлія Тимошенко надіслала листа президентові Академії, кавалерові докторові Санте де Анжелісу, президентові наукового комітету Його Преосвященству Франко Крочі, титулярному єпископові Потенца Пічена у якому написала, що присудження їй премії Боніфаціанської академії є підтвердженням вірності обраного шляху служіння своєму народові.

Маріанна Сороневич

peredplata