Рух Чесно готує апеляційну скаргу на рішення суду щодо затриманого активіста

Рух Чесно готує апеляційну скаргу на рішення суду щодо затриманого активістаЗа два дні до виборів міліція взялася за Громадянський рух ЧЕСНО в Чернівцях. Волонтера Руху Петра ГАЙДАЩУКА, який роздавав інформаційні матеріали неправомірно затримали і вже наступного дня провели суд. В свою чергу, представники ЧЕСНО, журналісти та кілька депутатів рад різних рівнів написали скарги та депутатські звернення до прокуратури. Також, рішення суду буде оскаржене в апеляційному суді у встановлений законом 10-денний термін.

В ЧЕСНО наголошують, що рух ЧЕСНО є незаангажованим, не підтримує і не спонукає голосувати «за» чи «проти» будь-якої партії чи кандидата. Ми проаналізувати понад 2300 кандидатів різної політичної належності, що йдуть по всім одномандатним мажоритарним округам України, а також за партійними списками.

Інформаційні матеріали руху ЧЕСНО не є засобом передвиборної агітації у значенні положень ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Громадянський рух ЧЕСНО не спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію. Діяльність Руху спрямована на забезпечення виборцям можливості доступу до різнобічної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору (ст. 63 ЗУ “Про вибори народних депутатів України”).

25 жовтня працівниками спецпідрозділу МВС \”Беркут\” був затриманий 18-річний волонтер Громадянського руху ЧЕСНО Петро ГАЙДАЩУК. Затримання було неправомірним і по суті (не агітаційний характер листівок), і по формі (затримання не в момент роздачі листівок, відсутність свідків та їх підписів у протоколі, перешкоджання роботі журналістів, неодноразові відмови міліціонерів називати свої прізвища).

Причиною затримання беркутівці назвали відсутність на інформаційних матеріалах відомостей про наклад, що не є обов’язковим для матеріалів не агітаційного характеру.

Активіста ЧЕСНО було доправлено у райвідділ Шевченківського УМВС Чернівців. Одразу після затримання біля райвідділу УМВС зібрались близько 20-ти громадських активістів, депутати обласної та районних рад та журналісти. Працівники райвідділу перешкоджали роботі журналістів, забороняючи їм бути присутніми в приймальні. За словами представників коордради руху ЧЕСНО в Чернівцях, журналістів виганяли з відділку \”копняками\” – порушуючи свободу слова; депутатам, журналістам та громадським активістам не давали можливості ознайомитися з журналом реєстрації, що містив записи про прибуття до відділу.

Невдовзі під тиском громадськості працівники МВС відпустили Петра ГАЙДАЩУКА.

26 жовтня учасники «битви під Шевченівським РВ» подали до Обласної прокуратури скаргу на протиправні дії працівників Шевченківського РВ УМВС, зокрема – умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст. 171 КК та ст. 5 Закону про міліцію). Суд виніс рішення про вчинення адмінпорушення та наклав штраф у розмірі 51 грн.

Того ж дня 26 жовтня відбулося засідання Шевченківського районного суду м. Чернівці щодо притягнення до адміністративної відповідальності волонтера Руху ЧЕСНО, який розповсюджував інформаційні листівки з результатами громадського аудиту кандидатів у депутати.
Навіть після кількаразового звернення уваги суду на не агітаційних характер листівок, а також на порушення законодавства під час затримання хлопця, суд прийняв рішення про накладення штрафу у розмірі 51 грн.

Правозахисні організації-учасники руху ЧЕСНО забезпечать належний юридичний супровід у цій справі, зокрема у встановлений законом 10-денний термін буде подана апеляція на рішення суду до наступної інстанції, оскільки ми вважаємо, що дії РухуЧЕСНО та Петра ГАЙДАЩУКА були правомірними, відповідно до ст. 63 ЗУ «Про вибори народних депутатів України».

На інформаційні листівках, що розповсюджувались були вказані: назва округу, 6 критеріїв доброчесності, у графічному вигляді позначені кількість та імена порушників а також критерії, які вони порушили. Так само наведена інформація про кількість порушників серед кандидатів, що йдуть за списками політичних партій.

Про це повідомляє прес-офіс Координаційної ради Громадянського руху ЧЕСНО у Чернівецькій області.

Додамо, що, як видно з листівок, за які затримали хлопця, в них порушниками є всі чотири кандидати від провладної партії. Тому можна припустити, що таке затримання і таке рішення суду не випадкове.

peredplata