Чернівецькі депутати-\”регіонали\” увійдуть в \”групу Фірташа\”

Чернівецькі депутати-"регіонали" увійдуть в "групу Фірташа"За підрахунками експертів, до сьомого скликання Верховної Ради потрапляє приблизно 192 «регіонали». За списками Партії регіонів мандати отримають трохи більше ніж 75 осіб, по «мажоритарці» на даний момент проходить близько 116 осіб. Проте їх полку може убути в Київській області, де розгорнулася битва практично за кожен округ. Проте вже зараз можна позначити певні тенденції в тому, на які «центри сили» орієнтуватимуться «біло-сині» законодавці, що потрапили до парламенту.

ГРУПА АХМЕТОВА

Незважаючи на те, що сам Рінат Леонідович не пішов у Верховну Раду, його «могутня купка» буде однією з найпотужніших у Партії регіонів. За підрахунками, в орбіті Ахметова перебуває приблизно 38 народних депутатів. Якщо говорити конкретно про список, то тут у Ріната Леонідовича 18 людей.

По-перше, мова йде про першого заступника глави Адміністрації Президента Ірину Акімову (№6), керівника метзаводу імені Ілліча Володимира Бойка (№7), близького друга і бізнес-партнера Ахметова Бориса Колеснікова(№8). Далі йдуть люди, котрі так чи інакше працюють з Рінатом Ахметовим і захищають його інтереси в бізнесі. Це – колишній юрист СКМ Юрій Воропаєв (№26), президент Луганської «Зорі» Євген Геллер (№29), колишній водій Ріната Леонідовича Володимир Мальцев (№30), Сергій Кій (№33), що свого часу працював у структурах донецького «Шахтаря». Також до групи Ахметова відносять Андрія Селіварова (№41), котрий свого часу брав участь у «відтисканні» «Дніпроенерго», колишнього прес-секретаря Бориса Колеснікова Олену Бондаренко (№47), а також Юрія Черткова (№50), який, будучи нардепом, за все скликання не зареєстрував жодного законопроекту. Але при цьому отримав від Президента Януковича орден «За заслуги» у зв´язку з «плідною законодавчою діяльністю». Також в орбіту Ахметова включають Нуруліслама Аркаллаєва, який за освітою є «тренером самбо і дзю-до» (№52). Також варто згадати людину Бориса Колеснікова – Віталія Калюжного (№58), колишнього гендиректора фірми «Люкс» Станіслава Мельника (№61), колишнього директора департаменту СКМ з питань безпеки Володимира Малишева (№62), колишнього директора «Павлоградвугля» Павла Коржа (№66), колишнього керівника СКМ, нинішнього главу ради Нацбанку Ігоря Прасолова (№68) і ще одного адвоката Ахметова Анатолія Коржева (№70). Також під питанням потрапляння Олександра Заца (№77), який свого часу був заступником глави Донецької облради часів керівництва цим органом Борисом Колесніковим.

По мажоритарці у Ахметова теж заходить немало людей. Наприклад, у кримському окрузі №10 переміг глава правління «Крименерго», підконтрольного Ахметову, Григорій Груба. На Луганщині – керівник «Свердловантрациту» і президент свердловського «Шахтаря» Олександр Коваль (№111), у Харківській області переміг начальник Південної залізниці Віктор Остапчук (№177), що є підлеглим Колеснікова по вертикалі Мінінфраструктури.

Окремо слід проаналізувати вотчину Ахметова – Донецьку область. Людьми, підконтрольними Рінату Леонідовичу, називають переможців цілої низки округів – директора Горлівського коксохіму Олександра Бобкова (№41), Тетяну Бахтєєву, яка нібито доводиться родичкою Ахметову (№42), секретаря Донецької міськради Миколу Левченка(№44), віце-президента хокейного клубу «Донбас», а також особу, що працює в колесніковських компаніях «Київ-Конті» і «АПК-Інвест» Дениса Омельяновича (№49). До цієї ж групи входить колишній заступник генерального директора маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча Сергій Матвієнков (№57) і, зять покійного Василя Джарти, що орієнтується на Ахметова, Валерій Омельченко, котрий переміг в окрузі №55 на Донеччині.

Більшість «регіоналів», які перемогли в Дніпропетровській області, також до певної міри зав´язані на Ріната Леонідовича через колишнього топ-менеджера ахметівського «Метінвеста», а нині – губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула. Саме Вілкул проводив кастинг кандидатів у депутати від ПР. Тому переможці в округах – перший заступник мера Дніпропетровська Ігор Циркін (№25), заступник голови Дніпропетровської ОДА Іван Ступак(№26), начальник Придніпровської залізниці Олександр Момот (№27), начальник головного управління МНС областіВіктор Бутковський (№29), заступник мера Дніпродзержинська Костянтин Гузенко (№30), перший заступник мера Кривого Рогу Костянтин Павлов (№31), депутат Дніпропетровської облради Юрій Любоненко (№32), перший заступник голови Дніпропетровської ОДА В’ячеслав Задорожний (№33), народний депутат Сергій Глазунов (№34) директор «ДТЕК Павлоградвугілля» Артур Мартовицький (№36), народний депутат від ПР Дмитро Шпенов (№37) у парламенті орієнтуватимуться на Вілкула, який і сам думає про підвищення до Києва. І тому орієнтується на думку авторитетного Ріната Ахметова.

ГРУПА «ГАЗІВНИКІВ»

Друга за силою група в Партії регіонів – Фірташа-Льовочкіна-Бойка – значно поступається в чисельності своїх «багнетів» Ахметову. Їх, за скромними підрахунками, в рядах фракції Партії регіонів буде близько 20 осіб. Щоправда, вони компенсують «недостачу» самовисуванцями і «засланими козачками» в опозиційних політсилах. У списку ПР в прохідній частині від «газівників» всього п´ять осіб. Це міністр юстиції Олександр Лавринович (№12), який, до речі, зараз розглядається як одна з головних кандидатур на пост спікера парламенту. Також безпосередній стосунок до групи має представник Президента в парламенті Юрій Мірошніченко (№39), відома «юлененависниця»Інна Богословська (№60), баскетболіст Олександр Волков (№64) також входять до цієї неформальної, але потужної групи. Під питанням потрапляання до парламенту керівника охорони Дмитра Фірташа Івана Мирного(№79).

Набагато веселіша ситуація на мажоритарці: цілі регіони були віддані на відкуп цій групі. Щоправда, в Києві їх висуванці «пролетіли». Проте в Київській області «газівникам» удалося щось відвоювати у опозиції. За даними ЦВК, перемагають, зокрема, заступник голови НАК «Нафтогаз України» Сергій Кацуба (№92), президент федерації кінного спорту Олександр Онищенко (№93) і заступник губернатора Київської області Ярослав Москаленко (№96).

У Криму від «газівників» перемогли сестра глави АП Сергія Льовочкіна – Юлія Льовочкіна (№6) і гендиректор фірташівського підприємства «Титан України» Олександр Нечаєв (№9). Є свій представник і від Луганської області – Юлій Іоффе (№112), котрий має тісні контакти з міністром палива і енергетики Юрієм Бойком; від Харківської – подруга Богословської Ірина Горіна (№171), батько вже згаданого вище Сергія Кацуби, голова Дергачівської райадміністрації Володимир Кацуба (№175) і заступник Фірташа у Федерації працедавців України Анатолій Гиршфільд (№179). У Черкаській області переміг ще один представник так званої групи РУЄ – Геннадій Бобов(№196). У Одеській області партнером Фірташа є бізнесмен Іван Фурсін (№138). Ходять чутки, що відомий «тендерник» Антон Яценко нібито отримав адмінресурс для перемоги в окрузі №200 після того, як йому дали «добро» на Банковій. Двох переможців-«регіоналів» у Чернівецькій області також відносять до центру впливу Фірташа і Ко – це глава правління «Чернівцігаз» Геннадій Федоряк (№203) і близький родич губернатора області Михайла Папієва – Артем Семенюк (№204).

ЛЮДИ, ЩО ОРІЄНТУЮТЬСЯ НА ЯНУКОВИЧА

У цю групу входять як «стародонецькі» – зокрема, творці Партії регіонів, – так і ті, які в партії з´явилися не так давно, але без «сім´ї» Президента уявити себе не можуть. Їх кількість, а також вплив не можна ігнорувати. Їх у Партії регіонів, щонайменше, 41 людина. Якщо говорити про список, то мова йде, зокрема, про одного з творців партіїВолодимира Рибака (№10), помічницю Президента Ганну Герман (№13), кадровика Януковича Станіслава Скубашевського (№14), міністра ЖКГ, колишнього губернатора Донецької області Анатолія Блізнюка (№15).

Підтримує тісні зв´язки із «сім´єю» і олімпійський чемпіон з вільної боротьби Ельбрус Тадеєв (№20). Ну, і куди ж безВіктора Януковича-молодшого (№22). У свою чергу, близькою людиною до Віктора-старшого є Володимир Демидко (№28) – заступник глави Партії регіонів з ідеології. Пов´язаний із «сім´єю» і глава податкового комітету ВРВіталій Хомутинник (№23). Завгоспом Януковича часто називають Миколу Дем’янка (№34). Старий «донецький»Юхим Звягільський (він переміг в окрузі №45) і його зять Володимир Вечерко (№31) теж є тими, хто формує фундамент президентської неформальної вертикалі.

Загалом, політичних мастодонтів у лавах ПР вистачає. Щоправда, не зовсім зрозуміло, навіщо ПР потрібніОлександр Кузьмук (№43) і Анатолій Кінах (№59), які вже давно не світяться у великій політиці. Якщо ж говорити про Григорія Смітюха (№49), то його близькість до партії влади можна прослідкувати хоч би в тому, що саме йому нібито належить будинок на вулиці Липській, де розташувався штаб ПР.

У групу «довколасімейних» входять також великний олігарх Антон Пригодський (№53), колишній ГенпрокурорГеннадій Васильєв (№54), син колишнього губернатора Донецької і Сумської областей Володимира Щербаня –Артем Щербань (№57). А ось мало кому відомий Вілен Шатворян (№67) – це особистий друг Віктора Януковича-молодшого. У них одне хобі – автогонки. Без парламентського диригента нинішнього скликання Михайла Чечетоватакож було б важко уявити партію влади.

Значне представництво у цієї хоч і різношерстої, але консолідованої навколо однієї людини групи спостерігається і в мажоритарних округах. Так, у Донецькій області старожилами є Валентин Ландик (№43), президент Акціонерного товариства «Вугільна компанія «Шахта Красноармійська-Західна № 1» Леонід Байсаров (№50), нардепи Ігор Шкіря(№52) і Владислав Лук’янов (№54).

У цю групу можна зарахувати і брата вже згаданого екс-генпрокурора Геннадія Васильєва – Олександра Васильєва (№59). Також мова йде про помічника «червоного директора» Новокраматорського машинобудівного заводу Георгія Скударя – Юрія Боярського (№48). По суті, Боярський – представник сімдесятирічного Скударя в парламенті. Ще одним «червоним директором» є голова ради директорів «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв (№77). Пройшов у Раду і його помічник Ярослав Сухий (№74). Син Генпрокурора Віктора Пшонки, переможець округу №81Артем Пшонка також автоматично потрапляє в цю групу.

Слід розуміти, що губернатор Кіровоградщини Сергій Ларін практично в усьому орієнтується на «сім´ю» Президента. Тому і його кандидати – «тушка» Станіслав Березкін (№100), людина, близька до Ларіна Віталій Грушевський(№101) і заступник губернатора Сергій Кузьменко (№103) – автоматично стають членами цієї масштабної групи.

У Луганській області «старі» кадри, орієнтовані на Януковича, представляє Володимир Демішкан (№114), в Одеській – «підрахуй» Сергій Ківалов (№135) і нардеп, почесний президент одеського «Чорноморця» Леонід Клімов (№137), у Рівненській – у минулому багатолітній губернатор області Микола Сорока (№155), в Сумській – син екс-голови СБУ на рубежі століть Леоніда Деркача – Андрій Деркач (№159). У Миколаївській області (округ №127) – один із засновників ПР Володимир Наконечний. У Вінницькій області близькою людиною до «сім´ї» є губернатор області Микола Джига (№15), який у 2009 році був одним із головних фігурантів у вилученні документів відносно вартості оренди Межигір´я.

ГРУПА КЛЮЄВА І «УМОВНО КЛЮЄВСЬКІ»

Ще одна достатньо впливова, хоч і нечисленна група в ПР перебуває під рукою у нинішнього секретаря РадбезуАндрія Клюєва. Всього «клюєвців» у Партії регіонів зібралося приблизно 10 осіб. Окрім самого Андрія Петровича (№4 у списку) в групу входять ще недавно опальний Нестор Шуфрич (№27) і колишній керівник клюєвського «Актив-банку» Олександр Єгоров (№44). Також на Клюєва в парламенті, цілком можливо, орієнтуватимуться і «залітні» олігархи, що потрапили в список. В усякому разі, поки що вони не знайшли собі інших патронів. Це і Таріел Васадзе (№36), і Василь Хмельницький (№37), і Євген Сігал (№48). Говорять про тісні зв´язки Клюєва і з колишнім «б’ютівцем», засновником «Таврійських ігор» Миколою Баграєвим (№51). Якщо мова йде про мажоритарку, то тут на Клюєва орієнтуватиметься переможець округу на Закарпатті – перший заступник губернатора області Олександра Ледіди Іван Бушко (№73). У Запорізькій області близькою до Клюєва людиною є колишній заступник міністра економіки Володимир Бандуров (№79). У Одеській області до умовної групи Клюєва належить «тушка» Віталій Барвіненко (№141). У Донецькій же області в мажоритарному окрузі №46 переміг брат Андрія Клюєва – Сергій Клюєв.

«ДОБКІНО-КЕРНЕСІВЦІ», «ЛИТВИНІВЦІ», «АЗАРОВЦІ», «ЛУГАНСЬКІ» ТА ІНШІ

У списку Партії регіонів опинилася група людей, що складається з народних депутатів «Блоку Литвина». Мова йде про нардепів Ігоря Шарова (№16), Олега Зарубінського (№38), Катерину Ващук (№45). Також на межі проходження перебуває помічник Володимира Литвина Юрій Благодир (№78).

Не варто забувати і про невелику групу Сергія Тігипка (№3). У неї, зокрема, входить депутат Одеської облрадиСвітлана Фабрікант (№25), депутат Київської облради Володимир Дудка (№35) і головний київський «штабіст» партії Тігіпка «Сильна Україна» Олег Шаблатович (№55).

У Харківській області існує свій центр сили. Керівництво області в особі мера Харкова Геннадія Кернеса і губернатора Харківщини Михайла Добкіна, по суті, створили свою групку мажоритарників, яка в разі чого представлятиме їхні інтереси. Це – нардеп Дмитро Святаш ( №170), депутат Харківської міськради Володимир Місик (№172), брат губернатора Дмитро Добкін (№178) і будівельний магнат Анатолій Денисенко (№173).

Є своя невелика група у прем´єр-міністра Миколи Азарова. По-перше, він одноособово очолює список. Крім того, по мажоритарці в Донецькій області переміг його син Олексій Азаров (округ №47). Також у Миколи Яновича є непогані зав´язки на Миколаївську область: місцевий губернатор Микола Круглов працював під керівництвом Азарова в ДПАУ. І люди, яких Круглов висунув по мажоритарних округах, – глава фракції ПР в міськраді Миколаєва Артем Іллюк (№128), глава фракції ПР у Миколаївській облраді Микола Жук (№129), багатолітній (з 1987 року) мер Воскресенська Юрій Гержов (№131), заступник губернатора області Віталій Трав’янко (№132) будуть, без сумніву, прислухатися до думки Миколи Яновича, поки він ще має якусь вагу. Є у Миколи Яновича свій мажоритарник у Харківській області – це Євген Мураєв (№181), який, з чуток, перебуває в споріднених зв´язках з нинішнім прем´єром.

Ще одна невелика підгрупа зав´язана на Юрію Іванющенку (№24 у списку). До неї відносять, зокрема, переможця округу №58 у Донецькій області, народного депутата Олексія Білого.

Ще однією групою – «луганською» – заправляє нинішній глава фракції ПР Олександр Єфремов (№5 у списку). Група складається з луганських мажоритарників – нардепа Олексія Кунченка (№106), бізнесмена Сергія Горохова(№105), мера Лисичанська Сергія Дунаєва (№107), мера Алчевська Володимира Чуба (№110) і нинішнього посла України в Білорусі Віктора Тихонова (№113).

Також умовно можна визначити групу кримських мажоритарників – міністра освіти, науки, молоді і спорту АРКВіталіну Дзоз (округ №1), багатолітню помічницю покійного Василя Джарти Олену Нетецьку (№2), селищного голову Мирного Олега Парасківа (№4) і міністра регіонального розвитку і будівництва ЖКГ Криму Сергія Брайка(№7). Зараз ці політики багато в чому орієнтуються на нинішнього прем´єра Криму Анатолія Могильова, проте в разі чого (розмови про швидку відставку Анатолія Володимировича останнім часом посилюються), вся ця група швидко знайде для себе правильний орієнтир.

ГРУПА «ГОЛІВ, ЩО ГОВОРЯТЬ І СПІВАЮТЬ»

У списку Партії регіонів достатньо людей, що отримали мандат не за близькі зв´язки з кимось із верхівки партії, а просто через брак публічних людей. Зокрема, саме тому другим номером у списку ПР стала співачка Таїсія Повалій (№2). У цю ж групу можна віднести і Леоніда Кожару (№9), який не має особливого впливу, проте виконує завдання керівництва з міжнародних питань. Зміг зайняти непогану нішу і Володимир Олійник (№17), який світиться практично на всіх ток-шоу країни. Стосується це і нинішнього міністра освіти Дмитра Табачника (№11),Володимира Макеєнка (№19), який потрапляє до парламенту вже вшосте. Потрібен і Вадим Колесніченко (округ №225), який зі своїми законодавчими ініціативами виконує роль страхопуда.

«БОЛОТО»

У той самий час значна кількість «регіоналів» розбиратиметься зі своїми перевагами вже в стінах Верховної Ради. За прогнозами «Коментарів», таких потенційних «пристосуванців» наразі налічується близько 30-35 осіб.Більшість із них у Раду потрапили вперше. Тому на кого орієнтуватися, вони зрозуміють уже під час законодавчого процесу. Тому що їхнє політичне кредо, як у героя «Дванадцяти стільців»: «завжди».

Джерело фото: shutterstock

Джерело матеріалу Коментарі

peredplata