«Як я хотів стати румуном…»

«Як я хотів стати румуном...»Вибори вже позаду. Зробили свій вибір до нашої Верховної Ради і громадяни Румунії, які ще не відмовились від українських паспортів. Проте, власники румунських паспортів з числа громадян України зізнаються: зробили собі червоні корочки із золотим орлом, щоб черг у посольствах не вистоювати. Та й дешевше один раз заплатити за паспорт, ніж щоразу – за візи (за експертними оцінками, в Україні живе близько 50 тис. громадян із румунськими паспортами (згідно з офіційною публічною статистикою громадяни України з 2002 по 2007 рік включно отримали: 5 (2002р.) + 7 (2003) + 264 (2004) + 1605 (2005) + 490 (2006) + 670 (2007) = 3041 паспорти).

Сотні українців ладні заплатити чималі гроші за свій румунський родовід, який старанно підтверджують чернівецькі архівісти. Їх цікавить лише одне: документальне підтвердження, що їхні предки жили під юрисдикцією Бухаресту в 1918-1940 роках. Тепер вони можуть отримати за це від Румунії «компенсацію»– стати громадянином країни Європейського Союзу.

У Чернівцях й Києві є фірмочки, які за невелику плату надають відповідні послуги, рекламують їх в інтернеті. У Чернівцях найдешевше. Фірму обирають навмання, за оголошенням, яке висить на електроопорі навпроти румунського консульства. Зустріч із торгівцями батьківщиною відбувається на нейтральній території – на Театральній площі. Чоловік, віком 60 років, з сивою борідкою, докладно розписує процедуру купівлі румунського паспорта: спочатку треба знайти предків-румунів. Чесно зізнаюся, що не маю таких зовсім. «Не переживай, намалюємо і тобі румунське коріння». Здати документи на «паспорт» можна в Чернівцях, прикордонній Сучаві або Бухаресті. «Візу тобі відкриваємо, і їдеш зі мною до Сучави, – продовжує ділок – Сам здаєш документи. Усе офіційно». Якщо в Сучаві приймуть документи, це вже ґарантія того, що румунське громадянство мені врешті нададуть. Приблизно за рік. Щоб змінити батьківщину, потрібно ? 1.5-2.5 тис.

Купуючи друге громадянство, українці навіть не замислюються над питанням, а навіщо це Румунії? З якою метою європейська країна роздає свої паспорти наліво й направо, в той час як її сусіди по ЄС навіть на разову візу погоджуються не¬охоче. Можливо, Румунія мріє про момент, коли частина населення, яка має і румунські, і українські паспорти, оголосить себе громадянами Румунії, а це – омріяна автономія. Румунcька влада досі мріє про велику Румунію включно з Буковиною та Бессарабією.

Ії стратегія – видача громадянам України румунських паспортів проходить не як набуття громадянства, а як відновлення втраченого громадянства.

Проте, Румунія замість своєї потенційної п’ятої колони та людського ресурсу впливу має визначених нею людей з радянським менталітетом, вихованих на цій культурі, ще й проросійських; які в разі отримання румунського паспорту не залишаються тут аби вести політичну, культурну та ідеологічну боротьбу за права румунської громади та сповідувати ідеологію “Романія Маре”, а користуються цим паспортом як перепусткою до кращого життя – і не більше. Хтось скаже, що не варто шукати небезпеку там, де її нема. Але абсолютно неприпустимо не помічати при цьому реальної небезпеки.

Іон НЕРУМУН, для БукІнфо (с)

Довідково:

Велика Румунія (рум. Romаnia Mare) – ідея максимального розширення кордонів Румунії. Була реалізована за часів Королівства Румунія (1881–1947). 1918 р. країна збагатилася Трансильванією, Бессарабією, Банатом та Буковиною. Під час Другої світової війни 1940-го під тиском СРСР змушена поступитися на його користь Бессарабією та Північною Буковиною. Натомість уже 1941-го як союзниця Гітлера отримала їх назад, посунувши територію на схід. У літературі, що видавалася у фашистській Румунії, стверджували, що за Дністром живуть румуни, а вся територія від Пруту до Південного Бугу має належати їхній державі. У деяких виданнях навіть лунали заклики про розширення її теренів до Дніпра.

За даними Адміністрації Державної прикордонної служби України останнім часом збільшується кількість громадян України, які під час перетинання державного кордону України використовують паспорти громадянина Румунії, тобто мають подвійне громадянство, що є порушенням вимог ст. 4 Конституції України та ст. 6 Закону України \”Про громадянство України\” і є підставами для здійснення процедури щодо припинення громадянства України внаслідок його втрати.

Зокрема, відповідно до статті 19 зазначеного Закону, підставами для втрати громадянства України є: добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття) набуття особою громадянства України на підставі статті 9 Закону внаслідок обману, свідомого подання неправдивих відомостей або фальшивих документів; добровільний вступ на військову службу іншої держави.

Джерело БукІнфо

peredplata