Купували виборців чи (як) горіхи

Купували виборців чи (як) горіхи Помічник народного депутата Соболєва Олег Істратій розповсюдив відео, зняте в селі Динівці Новоселицького району, на якому чітко видно, як чоловік збирає паспортні дані мешканців, ті розписуються у відомості і він їм платить по 150 грн. Усе це відбувалось напередодні виборів. Говорять на відео румунською. Пан Істратій стверджує, що в розмовах йдеться про купівлю голосів за кандидата від партії регіонів за 203-м округом Геннадія Федоряка. Він, до речі, переміг, набравши більше 50% голосів виборців, що проголосували.

Помічник нардепа, як свідомий громадянин, отримавши такий запис, звернувся до правоохоронних органів з заявою, аби ті розібрались і покарали порушників виборчого законодавства. Адже підкуп виборців – це кримінальний злочин.

Як йдеться у зверненні пана Істратія, починаючи з 11 жовтня до нього почало надходити багато інформації про купівлю голосів майже у всіх селах Новоселиччини. За його словами, гроші від провладного кандидата (по 150 грн. за голос) взяло приблизно 15000 виборців. Тобто виходить, що тільки на один район ним було витрачено більше двох мільйонів гривень.

Згодом пан Істратій отримав відповідь за підписом прокурора Новоселицького району, в якій стверджується, що чоловік на відео розраховувався з селянами всього-на-всього за… горіхи.

У відповіді, зокрема, йдеться, що «в роздруківці розмов, зафіксованих на диску, наданому О. Істратієм, яка перекладена з румунської на українську мову, відсутні які-небудь дані, що свідчать про агітацію на користь будь-якої партії чи конкретних осіб та про підкуп виборців». Також прокурор пише, що жінка на відео отримала 150 грн. за горіхи (по 8 грн. за кілограм). І той чоловік, що давав гроші, давно вже приймає горіхи та розраховується за них з селянами в тому барі, де й було зняте відео. Одне слово, прокурор відмовив у порушенні кримінальної справи за перевіркою заяви Олега Істратія.

Ми теж звернулись до колег, котрі знають румунську. Вони кажуть, що на відео ні слова про горіхи ніхто не сказав. Чоловік питав, чи піде батько тієї жінки на вибори і чи точно знатиме, що отримав гроші.

Сам же Олег Істратій, який добре знає румунську, теж не згоден з постановою прокуратури і вже 6 листопада подав до Новоселицького районного суду скаргу на відмову прокуратури в порушенні кримінальної справи, до якої додав свою розшифровку відеозапису. І там таки йдеться про підкуп виборців.

Зокрема, чоловік на відео запитує жінку, яка передає йому три паспорти, чи її батько буде йти на вибори і чи знатиме він, що отримав гроші. Вона запевнила, що так. Опісля того, як жінка отримала кошти (не 150, а 450 гривень – за трьох, бо дала три паспорти), їй було видано посвідчення агітатора від кандидата в народні депутати Геннадія Федоряка (на світлині).

То що купувалось у барі «Оболонь», що в селі Динівці Новоселицького району? Горіхи чи виборці? Чи виборці там купувались, як горіхи? Але вартували дешевше, бо середньостатистичний новосельчанин важить приблизно 70 кілограмів. Тобто продавався він по 2 грн. за кіло?

Загалом же, якщо врахувати те, що голоси купували і в 201-ому окрузі, можна припустити, що їх купували скрізь. І по всій області набігає сума, не менша трьох десятків мільйонів гривень. Та, як би там не було, продажний виборець нічим не кращий від тих, хто його купує. І ціна в тих дві гривні за кіло якраз і є його реальною ціною. І поводитимуться з ним, як з тим горіхом, – розколють, заберуть найдорожче та викинуть.

Сам ж Олег Істратій оскаржуватиме постанову прокуратури і в районному, і, якщо доведеться, апеляційному судах.

Ми поцікавились, чи не погрожують йому. Чоловік запевнив, що наразі такого не спостерігається і тиск на нього не чиниться. Хоча він вже готовий до всього. В таких умовах можна очікувати будь-чого.

Ми ж слідкуватимемо за ходом розвитку подій і повідомимо, чи хтось отримає «на горіхи» за горіхи.

Надія ВІРНА

peredplata