До Дня писемності: українська мова вмирає

До Дня писемності: українська мова вмираєВ Україні вперше за роки незалежності зменшилася частка школярів, які навчаються українською мовою, а книжок українською надруковано менше половини загального тиражу. На телебаченні, радіо, пресі та в сфері послуг панує російська мова, а в кінопрокаті – українська. Такі дані аналітичного огляду \”Становище української мови в України в 2012 році\” були оприлюднені сьогодні з нагоди Дня української мови рухом \”Простір свободи.

Згідно з аналітичним оглядом за 2012 рік, котрий проводився у всіх 29 містах України з населенням понад 300 тис жителів, рідною мовою населення держави є: 67,5% – українська, 29,6 – російська та 2,9 – інша. Водночас, національний склад населення України становить 78% українців, 17% росіяни та 5% інших.

У прайм-тайм 8 найрейтинговіших телеканалів у жовтні 2012 року лише 28% ефірного часу займають програми українською мовою, 44% російськомовні і 28% двомовні програми. На 6 найрейтинговіших радіостанціях пісні українською мовою становлять лише 3,4% загальної кількості пісень у прайм-тайм, водночас пісні російською – 60% їхньої загальної кількості.

Російською мовою в Україні видається понад 60% сумарного накладу газет: 83% журналів, продається близько 87% книг (переважна частина яких – імпорт з Росії). Вперше за багато років сумарний наклад книг, що друкуються українською мовою в Україні, становить менше половини усіх книг, надрукованих в Україні.

Лише у кінопрокаті переважає українська мова. 68% фільмів у легальному кінопрокаті дубльовані або озвучені українською, решта 32% мають українські субтитри.

Автори огляду звертають увагу на те, що правове становище української мови у 2012 році катастрофічно погіршилося завдяки скандальному схваленню закону \”Про засади державної мовної політики\”, який запустив процес руйнування мовно-культурного простору України.

\”Зараз в Україні знову постає та сама проблема, що й за радянських часів, коли усьому населенню СРСР насаджувалася, що російська мова більш солідніша за інші. Вперше за роки історії з часів незалежності Україна втрачає свої позиції, що є фактором механізму русифікації\”, – прокоментував закон один з організаторів руху \”Простір свободи\” Тарас Шамайда.

Втім, фахівці Київського міжнародного інституту соціології стверджують, що суржиком спілкуються і пишуть від 11% до 18% українців, або від 5 млн до 8 млн осіб. Більшість любителів змішувати дві мови живуть в східних і центральних областях (21,7%), а найменше їх у Західній Україні (2,5%).

Проте насправді українців, що постійно перекручують мову, істотно більше, але підрахувати їх експерти не беруться. Багато респондентів не визнають своєї недорікуватості, відповідаючи соціологам, що досконало володіють двома мовами.

Нагадаємо, 10 серпня набув чинності закон \”Про засади державної мовної політики\”, що передбачає надання російській мові статусу регіональної.

Зазначимо, що України сьогодні святкує День писемності та мови. Ні влада, ні опозиція жодних заходів, присвячених цьому дню не організовувала.

За матеріалами: News.ru

Джерело та світлина baba-babi-skazala.if.ua

peredplata