Марш до ради! Небезпечні ігрища на Буковині

Марш до ради! Небезпечні ігрища на БуковиніПісля голосування 28 жовтня на Буковині нібито запанували тиша і спокій. Та це тільки нібито, бо насправді нашу область штормить, як ніколи.
А все почалося з 204 виборчого округу. Нагадаємо, це округ, де балотувався пасинок губернатора Папієва Артем Семенюк. Туди входять Сокирянський, Кельменецький, Хотинський та Заставнівський райони. Артем — молодий і недосвідчений політик. На публіці він завжди з’являвся тільки зі старшими товаришами з партії регіонів або ж з губернатором. На нього працювала владна машина на чолі з головами райдержадміністрацій, були задіяні державні чиновники, голови сільрад. Округ кишів гречкою і грошима.

І враз, як грім серед ясного неба, там з’являються листівки антисемітського змісту. Буковина – край, де не було, нема й не буде антисемітизму. Тож звідки такі брудні технології на окрузі, де Папієв мав чи не найбільшу зацікавленість та особистий контроль? У цивілізованому суспільстві з порядною владою після такої ганьби у відставку відразу йдуть губернатор Папієв та голови РДА: Сокирянської – Козак, Кельменецької – Довгань, Хотинської – Юзва та Заставнівської – Копчук.

Та з владних керівників — як з гуся вода. Натомість у всіх гріхах антисемітських звинувачують Руслана Панчишина, кандидата на цьому окрузі, який запам’ятався конструктивною і конкретною критикою Папієва та його влади. Разом з Русланом до цього «прив’язують» молодих хлопців Олексія Крикливця та Андрія Паламаря, котрі працювали у штабі кандидата. Сам Панчишин вважає, що вибори на 204 окрузі проведені з фальсифікаціями. Тому вимагає у судах не визнавати переможцем Артема Семенюка. Саме напередодні засідання Апеляційного суду за позовом Панчишина з’явилося дуже цікаве провокаційне звернення голови правління єврейської громади Чернівецької області Л. І. Клеймана до посла Ізраїлю в Україні. У цьому листі Лев Клейман наполягає на забороні в’їзду до Ізраїлю Руслана Панчишина, Андрія Паламаря та Олексія Крикливця і оголошенні їх персонами нон-ґрата. Цей лист повинен би зародити сумніви щодо причетності названих людей до листівок. Бо Клейман вирішив долю людей без суду і слідства. Він виголосив вирок, не зважаючи ні на закон, ні на мораль.

І все ж таки цьому не можна вірити. Бо з цього листа стирчать врізнобіч вуса Папієва. Клейман сам їх і засвітив. Від імені євреїв області він оцінив молодого Артема як людину достойну, маючи при цьому дуже віддалені пізнання про його вади і чесноти. Більше того, вочевидь, і не будучи взагалі з ним знайомим. А далі — більше.

Клейман високо оцінює потуги губернатора Папієва звернутися до правоохоронців. Це його безпосередній обов’язок, а не чесноти. Якби не було похвал губернатору і його пасинку, то до цього листа можна би було ставитися серйозно. Але, як говорив великий Станіславський: «Не вірю!». Єврейська громада тут підігрує владі. Для чого? Сподіваюсь, відповідь на ці питання дадуть прокурор і суди. До їхнього вердикту я б порадив Леву Клейману утриматися від розвішування ярликів, оспівувань влади та роздачі антисемітських звань. Хтозна, чиї ще вуха (чи вуса) можуть з’явитися за тими злощасними листівками…
А стосовно прокурора Коваля, то він скоро покине Буковину і піде працювати до Сумської області.

Сам губернатор Михайло Папієв буде відповідати за вибори у Чернівецькій області за всією суворістю правил і завдань, які перед ним стояли конкретно. Він не виконав обіцянки 4:0 (раніше Папієв казав, що за всіма 4-ма округами виграють представники партії регіонів. Виграли тільки двоє. – П.К.). Також обіцяв Папієв, що ВО «Батьківщина» посяде 3 місце за результатами виборів після партії регіонів і УДАРу. А насправді «Батьківщина» виграла вибори на Буковині з великим відривом — майже удвічі — від партії регіонів, яка одержала результат на рівні з УДАРом.

Замість праці на результат партії регіонів, уся владна машина була кинута на обрання народним депутатом пасинка Михайла Папієва. Там, як говорилося раніше, за ціною не стяли. Окрім президента, Михайлові Миколайовичу такої ганьби не простять і первинні регіонали, котрих він вміло відсунув від керівництва в області та в партії.

Тому нашому губернатору треба рятуватися. Рятівною соломинкою в цих умовах є посада голови Чернівецької обласної ради. Якщо, звісно, Михайло Гайничеру погодиться посунутися. А якщо ні?..

Доживемо до п’ятниці. На сесії обласної ради можуть бути різні розклади. Та, незважаючи ні на що, маємо позитивний результат на Буковині. Тут партія регіонів і її влада не мають підтримки людей. Тому вони є нелегітимними. І нехай собі йдуть туди, де їх ще обирає більшість. Гадаю, що мине не так багато часу, коли партія регіонів і її висуванці по всій Україні будуть у меншості.
І так буде!
Петро Кобевко

peredplata