Буковинці люблять всі партії потроху+РЕЗУЛЬТАТИ

Буковинці люблять всі партії потроху+РЕЗУЛЬТАТИСпливає другий тиждень, як Україна відгуляла вибори. Вщухли політтехнологи зі своїми чорними технологіями, влада спинилась у відкриттях, закладаннях та покладаннях. Час збирати каміння. Тобто голоси. Ми теж вирішили їх порахувати, щоб з’ясувати, кого ж обирали буковинці в різних куточках «краю, де варто жити». Який ж виборчий партійний портрет районів Чернівецької області? Для аналізу взяли п’ять партій, котрі вже увійшли до парламенту: КПУ, УДАР, ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та партія регіонів. Також вирішили показати читачам, наскільки низько впала довіра буковинців до ющенківської «Нашої України», яка ще в 2007 році мала підтримку близько 20% виборців в усіх округах.

Путильщина не любить націоналістів

Нагадаємо, що перед виборами округи Буковини розділили, і румунські села Сторожинеччини голосували в 202-ому окрузі, а українські села — у Новоселицькому окрузі. Також розділили і Садгору. Розділений же Сторожинецький район не особливо контрастував результатами голосування. Однак голоси патріотичних українців розчинились в загальному результаті за 203-м округом, де з незначним відривом таки перемогла ВО «Батьківщина».
Якщо проаналізувати результати голосування, то з’ясовується, що найбільш націона-лістичними є місто Чернівці та Кіцманський район, які дали свободівцям більше 14%. Дивно, але у, здавалось би, патріо-тичній Путильщині за «Свободу» проголосувало лише 3,83% виборців. У той же час партія ре-гіонів отримала там більше 20%.

Ця політична сила перемогла тільки у двох районах області – Герцаївському (більше 55%) та Сокирянському (більше 33%) районах. Найменшу підтримку регіонали отримали у Вижницькому районі (8,97%). Комуністичним духом живе Новодністровськ та Бессарабія, що є звичним для цього округу. Найменше ж ностальгії за комуністами спостерігається на Кіцманщині та в частині Сторожинецького району, що відійшли до 203-го округу. Саме мешканці цих районів найбільше підтримують ВО «Батьківщину» — більше 50% виборців проголосували за цю політичну силу. Глибоччина ж є лідером у підтримці УДАРу на Буковині.

Провалом у всіх районах краю завершились вибори для «Нашої України», яка ніде не набрала більше 3% голосів виборців. Так само погані результати і у надто розрекламованої замріяної політичної партії Наталії Королевської «Україна — Вперед» та у радикала Ляшка. Тільки в Кельменецькому ра-йоні вони змогли подолати 2- та 1-відсотковий бар’єр.

Буковинці люблять всі партії потроху+РЕЗУЛЬТАТИ

Партія регіонів програла Буковину

За цими даними можна зробити висновок, що опозиційні сили програли тільки в одному районі – Герцаївському, що Путильщина дедалі більше нагадує район бессарабського округу, що Вижниччина та Кіцманщина, звично, незважаючи на тиск та адмінресурс, є найбільшим симпатиком опозиційних сил. Там живуть вільні люди.

Та якщо порівняти ці результати з тим, як голосували буковинці на виборах до парламенту в 2007 році, то можна сказати, що опозиція таки втратила, а партія регіонів набрала. Адже порівняно з минулими виборами вона набрала на 4% голосів більше у Чернівецькій області (зокрема, за 202-м округом у партії влади підтримка зросла з 9,07% в 2007 році до 13,18% (!) у 2012 році). Хоча, якщо врахувати, який адмінресурс був задіяний на просування провладних мажоритарників (котрі завзято приховували свою партійну орієнтацію), штаб мав би очікувати на кращий результат, аніж той, котрий був отриманий ними в якості опозиційної партії (в порівнянні з результатами мажоритарників, які набрали більше 50%).
ВО «Батьківщина» як об’єд-нання у 2012 році набрала менше, ніж тодішній Блок Юлії Тимошенко. Правда, тоді в області «Наша Україна» набрала більше 20% (у 2012 році підтримка цієї партії впала до 1,59%). «Свобода» ж з колишніх 0,76% цьогоріч вистрілила з результатом у 8,71%.
Надія ВІРНА

peredplata