Чи можливо розпустити Чернівецьку міську раду

Чи можливо розпустити Чернівецьку міську радуНа черговому пленарному засіданні Чернівецької міської ради опозиція всерйоз почала говорити про її розпуск. І депутати від «Фронту змін» заявили, що готові скласти свої повноваження для того, аби, врешті-решт, розпустити міську раду. Адже минулого року зробити це через референдум не вийшло – місцева влада блокувала будь-які дії громади в цьому напрямку. Також, як повідомила нам депутат від справжньої ВО «Батьківщини» позафракційна Наталія Козлова, коли буде спільне рішення опозиції, то вона теж готова скласти повноваження. Пані Козлова переконана, що таких депутатів буде більше, ніж номінально представників опозиції. Навіть зтушковані депутати (з псевдо-«Батьківщини» та «Нашої України») можуть підтримати ідею розпуску. Про стовідсоткову готовність скласти повноваження говорять і в міській організації ВО «Свобода» (у міськраді наразі троє її представників). Та чи зможуть депутати самі себе розпустити?

У статті 78 Закону про місцеве самоврядування йдеться про те, що повноваження міської ради (окрім рішення місцевого референдуму) можуть бути достроково припинені у таких випадках: 1) якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність до закону; 2) якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені цим законом (а сесія ради скликається не менше одного разу на квартал; з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності — не рідше одного разу на місяць), або рада не вирішує питань, віднесених до її відання.

Ще міський голова може підняти питання розпуску ради, але такого у нас немає, та й в.о. Віталій Михайлішин такого робити не буде.

У законі також йдеться, що у разі дострокового припинення повноважень деяких депутатів, внаслідок чого до складу ради входить менше двох третин депутатів, до обрання необхідної кількості депутатів така рада вважається повноважною за наявності більше половини депутатів від загального складу ради. І, відповідно, неповноважною вона буде, якщо депутатів буде менше половини. Існує ще одна можливість – коли повноваження складе більше половини депутатів. А це 30 з 60. Наразі ж можна нарахувати не більше 20 (15 фронтовиків, троє свободівців та двоє позафракційних від ВО «Батьківщина»). Та чи наберуть опозиціонери більше половини депутатів, готових скласти повноваження? Адже, зважаючи на рейтинг «Нашої України» після парламентських виборів та на те, що зтушковані бютівці теж не в фаворі у виборців, ті депутати навряд чи так легко розлучаться з мандатами.

Світлина chernivtsi.ws

peredplata