Регіональний феодалізм на Буковині – спосіб мислення Януковича, Папієва, Галиця та Сулими

  Регіональний феодалізм на Буковині  – спосіб мислення Януковича, Папієва, Галиця та Сулими16 листопада виявився лакмусовим днем для регіоналів Чернівецької області. В цей день політична піраміда Папієва захиталася та… почала розвалюватися. Відчуваючи це, регіональні феодали на сесії облради боронили як могли залишки тієї ще недавно незворушної фортеці, яку Михайлу Папієву вдалося створити, забравши від Романюка, Ходоровського, Харабари, Семенюка, Федоровича, покійного Ватаманюка керування обласними «регіонами» у 2010 році, одразу після президентських виборів.

Регіонали на цих виборах в Чернівецькій області навіть застосовуючи масові фальсифікації отримали від місцевих мешканців менше 20% підтримки. Даючи цьому оцінку від імені «нареченої буковинської громади» свободівські депутати на обласній сесії 16 листопада вручили Папієву та партії регіонів гарбуза. Цього ж дня на прямому ефірі по наслідках чергової сесії облради депутат від Партії регіонів Георгій Галиць цілком відкрито заявив, що лише представники провладної сили у ВР взмозі вибивати гроші з кабміну і через те, що до Верховної Ради від Чернівецької області пройшли лише 3 регіонали, а не 5, то й коштів область отримає суттєво менше. І, нібито Папієву в ноги треба кланятися, що він має можливість ефективно вибивати кошти на область на відміну від інших губернаторів-вибивальників, котрим це вдається менше. Що це за механізм вибивання? Від фракції ВО «Свобода» на прямому ефірі я, характеризуючи процес вибивання Папієвим коштів з кабміну назвав це справжнім регіональним феодалізмом. Адже в такому випадку про засади законності, державного планування, перспектив розвитку інфраструктури областей та формування ефективних пріоритетів для загального розвитку держави в принципі не може йти мова. Принцип вибивання коштів – тупий дерибан економіки, пряме розграбування народних ресурсів та хаотичне латання економічних дірок в одних областях за рахунок ще більшого погіршення життя в інших областях.

Михайло Папієв, поспішаючи до Києва на Шустер-лайв, не мав можливості на сесії особисто прокоментувати свої обіцянки жодним чином не допустити підняття тарифів на воду у Новодністровську, які він давав під час виборів в агітаційних поїздках до Новодністровська. Тому, напевне, так некомфортно відчував себе Михайло Миколайович в студії Шустера. Його коментар стосовно необхідності вирівнювання тарифів на воду по всіх населених пунктах України лунав як пряме збиткування над здоровим глуздом, адже ще вранці цього ж дня на сесії обласної ради він не спромігся зробити жодних кроків для розв’язання питання скасування підняття в 2 рази плати за воду у місті енергетиків. Регіонали в переважній своїй більшості не голосували за мій депутатський запит і його сесія відхилила.

Пригадую в березні 2010 року довелося бути на прес-конференції, яку проводили довірені особи Януковича Ватаманюк, Харабара, Семенюк та Федорович в офісі Партії регіонів на Головній, навпроти парку Шевченка. Регіонали – засновники обласної організації говорили, та напевне вірили, що їхній Янукович буде справді Президентом всієї України і вони в Чернівецькій області доведуть на практиці те, що влада є інструментом реального покращення життя людей, про що перед виборами говорив їхній кандидат. Вони говорили це так, що видавалося – вони справді щиро в це вірять. Але…регіональний феодалізм, який через своїх перевірених емісарів Президент Янукович почав вводити в Україні швидко поширювався, як метастази раку по всій державі. Через це, можливо й цілком позитивні плани чернівецьких регіоналів ранньої доби не мали шансів здійснитися. На підспівуванні в Партії регіонів на той момент бігали всюдисущі невмирущі, як колорадські жуки «есдеки», які після провального фіаско на парламентських виборах 2006 року розчинилися ложкою дьогтю в «медовій» бочці тодішньої влади. Особисто Медведчук, нібито відійшов від політичних справ та полинув у відновні психологічні процеси, Плужніков та Зінченко померли, так і не довівши світові свою правду, а невмируща ідея соціал-демократії – пролізти в політику крізь вушко голки – руками Михайла Папієва вже почала робити і в Чернівецькій області свою чорну справу.

Для регіоналів ранньої доби, засновників цієї партії в Чернівецькій області, як грім серед ясного неба було призначення Головою облдержадміністрації Михайла Папієва, який прийшовши зі своїми есдеківськими кадрами впродовж квітня-червня 2010 року зумів майже повністю витіснити засновників Партії регіонів в Чернівецькій області та вгніздив своїх перевірених роботою служак, які працювали ще у міністерстві праці та соц. захисту, яке Папієв очолював при прем’єрі Януковичу.

«З’їв і не облизнувся» – говорили місцеві регіонали про наслідки приходу міністерського гостя в будинок з левами в Чернівцях. Разом з есдеківською командою у Чернівцях активізувався одіозний журналіст Сергій Сулима, який відомий на Буковині обслуговуванням влади та журналістськими підкопами під своїх колег. Газета «Свобода слова» в часи правління «помаранчевих», позиціонувала себе, як опозиційна газета Буковини і повсюди шукала негатив. З черговою активізацією свого головного редактора, газета отримала нове провладне «дихання». Редактор Сулима своє журналістське жало, як і раніше спрямовував у напрямку потрібному новій владній есдеківській команді.

Впродовж 2010 року Папієв з притаманною йому енергією займався не лише реорганізацією місцевої партійної структури під себе, але й організацією підготовки до місцевих виборів, поставивши перед собою мету всіма правдами та неправдами отримати більшість в обласній, міській, районних та міських по області радах. Через відсутність людської гідності та слабкість характеру вагомої частини чиновників, бюджетників, підприємців, пенсіонерів, студентів та завдяки таємничим змовинам з тоді ще очільником обласної «Батьківщини» нардепом Петром Гасюком, Михайлу Папієву вдалося закрутити такі політичні танці, що «наречена громада Буковини та Бесарабії» неждано-негадано отримала у переважній кількості рад Чернівецької області зухвалого «нареченого» у вигляді прорегіональної більшості.

У Києві, напевне, досвід Чернівецького губернатора оцінили на 12 за 10-бальною шкалою та гарантували, що дотаційна Чернівецька область матиме в особі саме цього голови облдержадміністрації особливий пріоритет при виділенні коштів.

Саме можливістю пріоритетного отримання коштів з кабміну на одній з перших сесій Чернівецької обласної ради похвалився екс-нардеп, екс-міністр – депутат облради Михайло Папієв і цю інформацію підтвердив авторитетний та поважний для більшості депутатів голова облради, тепер вже покійний Василь Ватаманюк. Тоді це сприймалося більшістю депутатів як благо для області.

Вдавана відкритість в діяльності голови облдержадміністрації Михайла Папієва після першого року його роботи зникла і регулярні зустрічі з журналістами в 2011 році вже переросли у нерегулярні, а далі лише у підготовлені брифінги та поодинокі тематичні прес-конференції з обмеженим колом журналістів.

Впродовж 2011 року та початку 2012 року тісне спілкування Папієва з оточенням олігарха Фірташа та неодноразові особисті зустрічі з Головою федерації роботодавців України, яким нещодавно став Дмитро Фірташ, додали «пір’я» у крила, які виросли за спиною голови облдержадміністрації. Тепер Михайло Миколайович вже був готовий до над-завдань, і одразу після завершення місцевих виборів, напевне отримав завдання перевернути з ніг на голову механізми місцевого самоврядування в області. Для експерименту вирішили запустити кілька пілотних проектів по відпрацюванню екстреного зняття голів міських рад «підготовленими» провладними більшостями. Впродовж грудня 2010 – березня 2011 року це вдалося команді Папієва зробити в Чернівцях. Далі завдяки рейдерським захопленням влади в містах та районних центрах області майже скрізь вдалося запустити керування життям громад в ручному режимі. Остаточно вбрався в пір’я Папієв, коли в особливо зухвалий спосіб провладній більшості при безпосередній участі представників облдержадміністрації губернатора та його заступників вдалося незаконно зняти міського голову Новодністровська Руслана Панчишина, підтримка якого міськими мешканцями на виборах сягала 60%.

Зґвалтувавши таким чином місцеве самоврядування Папієв і К* розігралися не на жарт і напередодні парламентських виборів 2012 року вони забажали, як це було у казці про старого та золоту рибку керувати «Володаркою морською», всіма навколо та мати все. Обмовилися регіонали перед виборами що будуть мати не лише найкращий результат в області по списку, але й проведуть у Верховну Раду всіх 4 депутатів мажоритарників по виборчих округах області. Папієвська команда маючи майже 2.5 річний досвід керування, неконтрольований адмінресурс, необмежені обсяги бюджетних коштів і фінансовий та газорозподільний ресурс олігарха Фірташа вирішила, що зробить з гонорових буковинських та бессарабських газдів – повністю кероване безмовне населення, яке за ломаний п’ятак, буде на все закривати очі та підтримувати тих, хто не лише напряму бреше, але й втягує насильницьким способом у цю брехню бюджетників, соціальних працівників, держслужбовців, підприємців, пенсіонерів, студентську молодь, солдат строкової служби, та інших. Крім того, Папієв у агітаційних поїздках з есдеківською хитрістю жодним чином не говорив про свою приналежність до Партії регіонів і відкрито агітуючи у свій робочий час за свого пасинка Артема Семенюка, ледве не залучив до агітації за регіонала-кандидата по 204 округу аж Президента Януковича, поїздка якого до Новодністровська вже була запланована на кінець жовтня та відмінена в останній момент через невідомі причини.

Результати виборів показали, що нажаль є цілі райони в Чернівецькій області де люди ще масово піддаються на політичний підкуп, втягуються в маніпуляції та під впливом передвиборчої агітації забувають про все що робилося владою за останні роки. Незважаючи на сфальсифіковану перемогу регіональних кандидатів в Новоселицькому 203 та Хотинському 204 виборчих округах майже всі райони Чернівецької області однозначно визначилися проти регіонального феодалізму та поневолення, адже більше 70% виборців підтримали опозиційні сили «Свободу», «Батьківщину» та «Удар».

Неправдою можна пройти світом лише в одну сторону, назад дороги немає! На Буковині пройшло 2.5 роки керування с-деків у регіональній шкурі. В Чернівецькій області брехнею в одну сторону панове Папієв, Галиць, Сулима та К* ви вже пройшли, назад дороги для вас немає, далі…

Голова Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»,

Депутат Чернівецької обласної ради Віталій Мельничук

peredplata