Андрій Пишний: Апатія та страх – ось чому акції протесту були не такі масові

Андрій Пишний: Апатія та страх - ось чому акції протесту були не такі масовіБагаторічна права рука Яценюка Андрій Пишний – людина, що в розквіті сил пережила особисту драму. В 34 роки він втратив слух.

– Я зараз цього не соромлюся. Ви знаєте, що Клінтон був протезований на обидва вуха?

Він читає по губах, а найкращим місцем для зустрічей називає свій кабінет, де вдалося створити потрібну акустику. Телефон він може використовувати тільки для смс-повідомлень та дзвінків, на які не потрібно знати відповідь. Він не чує музику, хоча в дитинстві закінчив музичну школу. \”Все, що написано після 2009 року, для мене невідоме\”, – каже він.

Пишний виграв суд у Кабміну через порушення прав людей з ураженим слухом, але мало чого домігся. Зараз, уже ставши депутатом, обіцяє іти далі:

– Перший законопроект, який я внесу до парламенту – \”Про захист прав людей з вадами слуху\”. Третя найпоширеніша мова с Америці – це мова глухонімих, – розповідає Пишний в інтерв\’ю \”Українській правді\”.

Але при цьому Пишний залишається активним політиком і товаришем Яценюка, що знає його понад 20 років.

До 2007-го Пишний був першим заступником голови Ощадбанку. Серед його підлеглих був нинішній міністр фінансів Юрій Колобов. Після того, як фінансову установу взяли під контроль брати Клюєви, Пишний перейшов у Радбез – сонне царство, де звільнені чиновники чекають на кращі часи.

Разом з президентськими виборами та відходом \”помаранчевих\” у 2010-му Пишний зосередився на партійному проекті Яценюка \”Фронті змін\”, де очолив комітет партійного контролю – тобто мав займатися пошуком потенційних \”тушок\” та зрадників. На останніх виборах він став заступником керівника штабу \”Батьківщини\”, а тепер він – один з лідерів \”групи Яценюка\” в другій за чисельністю фракції парламенту.

– Ви банкір. Який у вас в родині прогноз на курс долара? До чого ви особисто готуєтесь?

– Уже для всіх очевидно, що відбувається девальвація. Гривня знеціниться до кінця року щонайменше на 10% – буде приблизно 9 гривень за долар. Тут я погоджуся з висновками, які зробили експерти Fitch.

Хоча протягом виборчої кампанії влада звинувачувала нас в абсолютній безпідставності цих прогнозів. Але ж проблема не лише в курсі, вона більш глибока. В економіці відбуваються руйнівні процеси. Уже можна говорити про повний крах бюджетної політики. Україна занурилася в рецесію – падіння ВВП склало за дев\’ять місяців 1,5%. Вибори завершилися, і тепер Партія регіонів повинна визнати власні прорахунки.

– На жаль, тут Азарова немає. Але якби він був, то сказав: би \”Так це ж попередники винні. Ваша лідер Тимошенко залишила газовий контракт, який висмоктує всі соки\”.

– Коли вони нарешті закінчать говорити про попередників? Це смішно і гірко. Азаров шість років керував податковою. Він – батько-ідеолог найбільш корумпованої податкової системи Європи. Три роки був першим віце-прем\’єром – міністром фінансів, очолював бюджетний комітет. Вже майже три роки він – прем’єр-міністр. Всю повноту відповідальності за сьогоднішній день можна покладати в першу чергу і персонально на нього, а також на Януковича.

А якщо говорити про Тимошенко – то в неї був класичний уряд меншості, який знаходився в опозиції і до чинного президента Ющенка, і до парламенту. Чи не так?

– Але на чолі парламенту був лідер вашої партії Арсеній Яценюк. І якщо у вашого уряду не було більшості, вам треба було йти на дострокові вибори.

– Так, будь-який уряд несе відповідальність за економіку. Але попри те, що Тимошенко була прем’єр-міністром, а Арсеній Яценюк – спікером, структура парламентської більшості та позиція президента Ющенка не дозволяла реалізовувати реформи.

Але навіть попри це, я дуже добре пригадую економічні показники. Те, що відбувається у нас сьогодні з зовнішніми зобов’язаннями України – це реальна біда. Янукович за період свого президентства нарощував їх темпами в середньому по 7 мільярдів гривень щомісяця.

– Визнайте також, що причина нарощування цих зобов’язань – це газовий контракт імені Юлії Тимошенко?

– Абсолютно ні. Не можна дивитися на ці питання настільки спрощено. Причина – це структура української економіки, це наскрізна корупція, це монополізм, це неефективність бюджетної політики. Неможливо все це зводити до газових контрактів. Тим більше, що після \”харківських угод\”, вже слід говорити газові контракти Януковича, а не Тимошенко.

Янукович за ці газові контракти віддав абсолютно непомірну ціну – окрім найвищої в Європі вартості газу, Україна позбулася частини власного суверенітету та 19 тисяч гектарів абсолютно безцінної кримської землі на додачу. Чи не так? На цій території можна було побудувати ще одну галузь української економіки – туризм.

Більше того, розмінявши один із дуже вагомих наших аргументів – членство в НАТО, поставивши на цьому хрест.

– Тобто ви вважаєте, що Янукович робить неправильно? Чи він робить правильно, просто занадто дешево обмінює те, що в нього є, на якісь поступки?

– Янукович робить неправильно і діє всупереч українському інтересу. Під час цієї парламентської кампанії я провів майже під сотню зустрічей. Я півтора рази проїхав усю Україну. І кожен раз я переконуюся: Янукович реально – це біда, і політична, і економічна, і світоглядна цієї країни. Я вкотре переконався в правильності висновків, до яких дійшов протягом трьох років перебування в опозиції до президента Януковича.

– Чому тоді Яценюк в 2010 році після поразки на виборах президента вів переговори з Януковичем про отримання посади прем’єр-міністра?

– Я не підтверджую це. Яценюк вів власну президентську кампанію – вів на перемогу. Яценюк чітко заявив, що ніколи не отримає прем’єрство з рук Януковича. Тому що у Януковича уряду немає. Він вибудував монархію, забувши про відповідальність. І саме через це ми почали загальноукраїнську політичну акцію \”Україна проти Януковича\”. Більше того, підтримати цю акцію – це була наша вимога до всіх без виключення депутатів місцевих рад, які прийшли від \”Фронту змін\”. В результаті ми виключили з партії чи 150 чи 170 чоловік, яким забракло на це духу.

– Але ваші депутати в місцевих радах продовжували голосувати спільно з Партією регіонів – і зараз продовжують.

– Наприклад?

– Нещодавно депутат Сергій Міщенко, який переміг за округом в Борисполі, розповів, що від \”Фронту змін\” там балотувався ваш висуванець на прізвище Кушніков, який діє спільно з Партією регіонів у Київській обласній раді.

– Коли я прочитав це у вашому інтерв’ю, ми за цим фактом зробили відповідні запити щодо персонального голосування згаданого депутата. По кожному подібному факту комітет партійного контролю \”Фронту змін\” приймає рішення.

– Чому українці не підтримали заклик Яценюк вийти на Майдан після фальсифікації виборів?

– Я насправді вважаю, що підтримали. Під ЦВК протягом тижня відбувалися постійні мітинги. І саме люди створили моральний і політичний тиск, який дозволив зменшити кількість проблемних округів з 20 до 5. Якби не протести людей, то призначені переможцями були би люди, яких влада намагалася протягнути за вуха.

– Але чому ваш оптимізм не підтримують українці? На Фейсбуці 90% коментаторів вважають, що згода не перевибори – це поразка. Ви ж читали ці коментарі в соціальних мережах?

– Безумовно, читав. Для мене результатом цієї виборчої кампанії є 4 мільйони голосів, які опозиція отримала сукупно більше, ніж Партія регіонів. Оце і є реальна стратегічна перевага. 10 мільйонів голосів підтримки. Для того, щоб реалізувати цю справжню стратегічну перевагу опозиції, треба ефективно поєднати непарламентські форми боротьби з парламентськими. Адже якщо екстраполювати партійні результати на розподіл місць в парламенті, то це 242 мандати. Реальністю це може стати лише у разі зміни виборчого закону. Зробити ж це можна лише в парламенті, заручившись масовою підтримкою людей.

Тепер чому акції протесту були не такі масові, як хотілося би? Відчуваються наслідки апатії, яка була присутня в українському суспільстві протягом останніх трьох-п\’яти років. Явка на виборах 57% – це безпрецедентно низько.

Друга причина – це страх. Давайте говорити об’єктивно. Як ви думаєте, чому було виведено під \”Український дім\” майже 5 тисяч \”Беркуту\” в повному спорядженні – коли там стояло заледве 500 протестувальників? Аби показати людям силу. Щоб боялись! Влада культивувала свій образ – сильної та абсолютно безкомпромісної.

ВІД ОПОЗИЦІЇ БУДЕ ЄДИНИЙ КАНДИДАТ НА ВИБОРАХ ПРЕЗИДЕНТА

– Ким ви є за національністю?

– Я – українець.

– Чи готові ви, щоб національність українців записувалася в паспорті.

– Ні, не готовий.

– Чи готові ви до заборони абортів?

– Ні, не готовий.

– Але це програма ваших союзників зі \”Свободи\”, з якими ви уклали коаліційну угоду перед виборами. Чи готові ви нести відповідальність за ці програмні вимоги?

– Я готовий сьогодні працювати над реалізацією того плану дій, який було визначено як першочерговий у спільній заяві трьох опозиційних партій. Жодного з тих питань, які ви мені щойно поставили, в цьому переліку немає. Нам принципово провести розслідування фальсифікацій? Так, і лише втрьох ми можемо реалізувати цей план. Нам принципово ухвалити закон про порядок імпічменту? Так. Нам принципово поставити питання про відставку уряду та генпрокурора? Так.

Саме через серйозні ідеологічні відмінності ВО \”Свобода\” йшло на вибори не в складі Об\’єднаної опозиції, а окремою другою колоною. Але це не означає, що ми не можемо працювати разом. Коли ми закінчимо з виконанням плану-мінімум, тоді кожна політична партія матиме право ставити на порядок денний ті речі, які її ідеологічно ідентифікують.

Ми кожен зі своїм ішли на вибори. У нас є альтернативний план пенсійної реформи. Ми вимагаємо скорочення податків до семи. У нас є пакет реформування освіти. Я взагалі вважаю, це наш величезний здобуток – що в команді є така Лілія Гриневич, яка \”хворіє\” цим..

– Але погодьтеся, що ви зможете втілити це, тільки перемігши на виборах президента. Ми підходимо до теми 2015 року. Чи буде Яценюк кандидатом від \”Батьківщини\”?

– Я переконаний, що від опозиції буде єдиний кандидат. Пригадайте декларацію єдності, яку підписали Тимошенко і Яценюк. Там було чітко виписано, що ми йдемо єдиним списком на вибори 2012 року і підтверджуємо готовність до стратегічної співпраці на президентських виборах 2015 року.

– Думаєте, Тимошенко легко спостерігати через вікно колонії, як силами її партії відбувається формування штабу для Яценюка на виборах президента?

– Я думаю, через грати дуже важко дивитися на будь-що – на сонце, на небо, на своїх близьких.

Сьогодні \”Батьківщина\” працює як єдина команда. Дискусії, розмови, які відбуваються, не мають жодного деструктивного характеру. Буде створено єдину фракцію. Після розмови з Юлією Тимошенко Андрій Кожем\’якін оприлюднив її позицію, що вона підтримує заяву трьох опозиційних партій. І, власне, на цьому треба підвести риску. Жодного конфлікту, про який ви говорите, немає.

– Але я чую так само голос Віктора Уколова, який вимагає відставки Яценюка за провал на виборах.

– Не плутайте, будь ласка, з позицією партії особисту позицію людини, мотивація якої ні мені, ні вам не відома. І я не хочу навіть над цим замислюватися. Я кажу зараз про Віктора Уколова.

– Гриценко – не просто фізична особа, його партія є колективним членом об\’єднаної опозиції \”Батьківщина\”.

– Ті дискусії, які відбуваються, не мають жодного деструктивного характеру. А рішення ухвалюються за участю Юлії Тимошенко.

– Просто зараз легко спекулювати думкою Тимошенко, тому що ніхто не може перевірити, що вона думає насправді.

– Ви звинувачуєте в тому, що ми махлюємо думкою Тимошенко? Не підозрюйте нас в тих речах, які в принципі нам не властиві. З того, що я чую від захисників Тимошенко на наших спільних нарадах – там є абсолютне взаєморозуміння між нею і Арсенієм Яценюком.

МИ НЕ ЗАВЕРШУЄМО СПІЛКУВАННЯ З ЛЮДЬМИ НА МАЙДАНАХ

– Що вам відомо про спроби поміняти прем’єр-міністра на іншу людину? Однією з таких кандидатур є Юрій Колобов, з яким ви добре знайомі.

– Він був директором казначейства Ощадбанку, працював справно, у мене претензій під час його роботи в Ощадному банку не було. На банківській справі він розуміється. У мене немає з ним особистих відносин, які б дали мені можливість розповісти більш предметно.

Я ще в пресі зустрічав з десяток прізвищ, які номінуються на посаду прем’єр-міністра. Його прізвище у політичній конструкції, яку вибудував Янукович, не має взагалі ніякого значення – Колобов, Іванов чи Арбузов. Прем\’єр як певна церемоніальна функція? Ну, можливо. Ви знаєте, що Кабмін третій рік працює без будь-якої програми дій? Ви знаєте, що уряд в принципі перестав звітувати перед парламентом щодо стану економіки?

– Як ви спробуєте переконати скептиків у тому, що опозиція помінялася?

– Ми будемо це робити кожен день. Почнемо з персонального голосування всіх трьох опозиційних партій. Почнемо жорстко вимагати, щоб ця норма Конституції виконувалася і депутатами від провладних партій.

Ми будемо вдаватися і до парламентських, і до непарламентських форм боротьби з чинним режимом. Це означає буквально наступне – що ми не завершуємо спілкування з людьми на майданах. А відтак, опозиція повинна стати набагато ближчою до людей. І перший мітинг, до речі, буде проведений в перший день засідання Верховної Ради.

– Що я точно знаю про \”Фронт змін\” – те, що він завжди звозив людей за гроші на мітинги. Цим він відрізнявся від \”Свободи\”.

– Вся наша подальша робота повинна це спростувати. Ви зможете самі пересвідчитися.

– Перед виборами ви підписали угоду з рухом \”Чесно\” про виконання їх критеріїв у парламенті. Чи існує у вас якийсь вплив тих, хто не буде цього дотримуватися?

– Ні, не існує. Єдине, що можу сказати – в питаннях, які винесені як першочергові трьома опозиційними партіями – це ухвалення нового виборчого кодексу. Де буде зміна виборчої системи на пропорційну за відкритими списками.

Якщо система буде працювати саме так, то рух \”Чесно\” і ваша активна позиція відіграють ключову роль в оцінці виборцями, чи голосувати на наступних виборах за депутата і його партію.

– Одним з критеріїв була відповідність доходів способу проживання. У вас за минулий рік дохід близько 12 тисяч гривень. Таких грошей не вистачило би, щоб заправити протягом року бензобак вашого Мерседеса S-500.

– Мені здається, ви неуважно дивилися мою декларацію. Там є ще графа \”депозитні рахунки\”. Там майже 2 мільйони гривень на депозитних рахунках, плюс внески до статутних фондів майже на 800 тисяч. (У декларації, розміщеній на сайті ЦВК, за підсумками 2011 року в Пишного – 29 тисяч гривень на рахунках і цінні папери на суму 172 тисячі гривень – УП) Більше того, я протягом семи років працював в фінансовій сфері.

– Зарплата в державному Ощадбанку дозволяє накопичити такі гроші?

– Коли я туди приходив – ні, безумовно. Але остання заробітна плата за результатами 2006 року була достатньо відчутною, тому що була передбачена можливість виплати бонусів. А за результатами 2006 року банк після збитків вперше заробив відчутний прибуток – понад 100 мільйонів гривень. Частина них була розподілена між членами правління, керівниками департаментів і обласних відділень Ощадбанку. Тобто там спрацювала додаткова система мотивації.

Пригадуєте, такий Олександр Морозов? Він тоді очолював правління, і нам вдалося витягнути банк і на позитивне значення регулятивного капіталу, і прибутковості.

Але, окрім того, я взагалі непогано розуміюся на фінансах. Тому я робив достатньо непогані вкладення в статутні капітали. У мене є корпоративні права, є вкладення в цінні папери, які знаходяться в лістингу української біржі. Це й \”Моторсіч\”, і Полтавський ГЗК, і Центренерго, і Західенерго, і Укрсоцбанк. Але Янукович перетворив український фондовий ринок на фікцію. Це ще один його \”здобуток\”.

Він повністю знищив конкуренцію як таку. Навіть отримавши вигідний контракт або фінансовий показник, підприємство не стає автоматично привабливим для інвестора. Тому що є достатньо серйозний рівень монополізації, залежності від адміністративного ресурсу тощо.

З українського фондового ринку вимито залишки вільного капіталу. Тому достатньо однієї рейдерської атаки чи маски-шоу, щоб помножити на нуль усі його здобутки. Тому в мене залишилися якісь незначні активи.

– Час звикати жити на депутатську зарплату?

– Власне, цим я збираюся займатися протягом найближчих п’яти років – жити на депутатську зарплату і звітувати перед суспільством.

– Ви знаєте, скільки коштує хліб в магазині, яйця і молоко?

– \”Столичний\” хліб коштує 4 гривні 68 копійок. Батон нарізний – 3 гривні 84 копійки. Я можу сказати, мінімальна пенсія – 856 гривень, мінімальна зарплата – 1118 гривень.

– Молоко скільки коштує?

– Не п’ю, не знаю. Насправді питаннями закупівель у мене займається дружина. Тому що я, відверто каюсь, не так часто ходжу на ринок. Після нашої з вами розмови я обов’язково поцікавлюся. Але я не буду витрачати на це багато часу. Ціни, пов’язані з хлібом, розмір мінімальної заробітної плати і пенсії я повинен знати як політик, тому що це визначальні базові речі. Це соціально відчутні параметри.

Повірте мені, як виглядає реальне життя, я в черговий раз зміг переконатися під час цієї виборчої кампанії. Я півтора рази проїхав всю Україну і провів понад сто зустрічей. Яскраві епізоди були під час спілкування зі студентами. Кожен з них робив перший свідомий політичний вибір. А я вперше ішов до парламенту.

В одній із аудиторій я поставив запитання, а потім його повторював скрізь: \”Хто з вас подумує над тим, щоб проголосувати за Партію регіонів?\”. Жоден. Потім я запитую: \”Хто з вас хотів би виїхати з цієї країни?\”. 80% в аудиторії. \”Хто вважає, що від нього нічого не залежить в країні?\”. Рівно стільки ж. А поспілкувавшись з ними, я на завершення ставив ті самі питання: \”Хто змінив позицію?\”. Чверть аудиторії піднімали руки. Супер. За півтори години бесіди.

– Ви самі не хотіли виїхати з країни?

– Хотів би – вже б виїхав. З цією країною пов’язане моє майбутнє. Можливо, я скажу вам речі, які вам видадуться патетичними, тому що ви по-хорошому скептик, але насправді я так вважаю. У мене дві доньки. Я хочу, щоб вони в цій країні вчилися, одружилися, в цій країні народили мені внуків. Я хочу в цій країні постаріти, я хочу в цій країні померти в 100 років, щоб мене згадували добрим словом. І виїхати з цієї країни не хочу.

ЦЕ ПЛУЖНІКОВ ПОКЛИКАВ МЕНЕ В ОЩАДБАНК, АЛЕ ДО АРСЕНІЯ ВІН НЕ ПРИЧЕТНИЙ

– Ким для вас є Арсеній Яценюк?

– Друг і соратник. Це людина, власне, за якою я йду по життю. У мене дві доньки – 14 і 9 років, і я довірив йому похрестити мою молодшу. А я до цих речей ставлюся дуже відповідально.

– Хрестили в греко-католицькій церкві?

– Ні. Він є греко-католик, я православний.

Ми познайомилися з Арсенієм ще в 1991 році. На першому курсі Чернівецького державного університету, юридичного факультету. У інституті Арсеній разом з Андрієм Іванчуком створив юридичну фірму \”Юрек\”. Я пізніше до них приєднався. Вона займалася консультаційними послугами.

– І нинішній губернатор Михайло Папієв був одним із клієнтів цієї фірми?

– Так, Михайла Папієва пригадую ще з 1995 року. Але зараз ми не підтримуємо жодних стосунків.

– Яку роль Плужніков грав у вашому житті?

– Я пам’ятаю покійного Ігоря Плужнікова з 10 років. Він знався з моїм батьком. Чернівці – це місто, в якому мешкає 250 тисяч чоловік. Якщо ти чимось у місті займаєшся, то обов’язково знаєш тих, хто робить щось подібне. Мій батько займався комерційними питаннями. Він був заступником голови правління машинобудівного заводу. Плужніков був успішним бізнесменом в Чернівцях.

– Раніше ми писали, що ваш батько був пов\’язаний з питаннями пенітенціарної системи.

– Так, я навіть не пригадую, коли він звільнився з органів внутрішніх справ. Якийсь час він очолював у Чернівцях лікувальний профілакторій, які діяли в структурі пенітенціарної системи для людей, що перебували в стані алкогольній залежності.

– Якою була роль Плужнікова у вашому з Яценюком сходженні догори?

– До Арсенія він не має жодного відношення. Мені в 2000 році Ігор Плужніков (на той час депутат СДПУ(о), голова спостережної ради Ощадбанку – УП) запропонував очолити юридичне управління Ощадбанку. Я пристав на цю пропозицію і переїхав до Києва. Зробив там кар’єру до виконуючого обов’язки голови правління.

– Те, що син Папієва переміг в Чернівцях на території \”Фронту змін\” – це просто збіг обставин?

– Переміг він виключно за рахунок адміністративного ресурсу і контролю інформаційного простору, який забезпечив Папієв. Якби ви відстежували ту виборчу кампанію, яка відбувалася в Чернівцях, я думаю, цього запитання у вас би не було. Там було безкомпромісне протистояння з владою. Починаючи від того, що опозиція не могла потрапити жоден місцевий телеканал.

– Ще один ваш земляк – це Дмитро Фірташ…

– Не можу сказати, що знаю його особисто. Бачив. Я десь читав, що Чернівці – це така міні-модель переплетіння політичних, людських, економічних інтересів, міні-модель України. Незважаючи на те, що це – найменша область в Україні.

– Пам\’ятаєте, в 2009 і 2010 році Яценюк великою мірою став набирати рейтинг саме завдяки ефірам на \”Інтері\”? Після чого Тимошенко сказала, що Яценюк – це технічний проект Фірташа…

– Вони навіть не знайомі були на той момент. Свого часу було багато що сказано. Давайте минуле залишимо минулому. Будемо рухатися далі. Попереду у нас багато чого цікавого.

Сергій Лещенко, УП

peredplata