Депутати обох Буковин провели спільне засідання в Сучаві. ДОПОВНЕНО

Депутати обох Буковин провели спільне засідання в Сучаві. ДОПОВНЕНО23 листопада, у м. Сучава (Румунія) відбулось спільне засідання Чернівецької обласної ради та Сучавської повітової ради. У ньому взяли участь більше 40 депутатів нашої облради та радники Сучавської ради.

– Ми обговорили питання транскордонного співробітництва та відновлення роботи пунктів пропуску через кордон, – розповів телефоном із Сучави лідер опозиції Іваан Мунтян, який взяв участь у спільному засіданні. – Ми підтримали спільне звернення до урядів про пцідписання уголди про малий прикордонний рух і про відновлення пунктів пропуску. З числа наших депутатів виступали лише представники опозиції. Зокрема, я у своєму виступі згадав про політичні переслідування в Україні та незаконне ув’язнення Юлії Тимошенко.

Зокрема, на засіданні йшлося про намір ініціювати початок переговорного процесу щодо створення необхідних умов для відкриття пункту пропуску \”Біла Криниця-Клімеуць\” та \”Шепіт–Ізвоареле Сучевей\” для міжнародного сполучення.
Також йшлося про поглиблення реальної співпраці водників, метеорологів, екологів та рятівників у спільному прикордонні.

Загалом делегація Чернівецької області складалася приблизно з 60 осіб, розповіли в прес-службі обвасної ради. У її складі були голова облради Михайло Гайничеру, голова облдержадміністрації Михайло Папієв, близько 40 депутатів обласної ради, керівники прикордонних районів області.

Джерело Молодий буковинець

Спільне засідання Сучавської повітової ради (Румунія) та Чернівецької обласної ради (Україна) пройшло під знаком української опозиції

Єдиним чернівецьким депутатом, який тримав слово з головного питання транскордонного співробітництва на спільному засіданні крайових рад двох прикордонних регіонів – Сучавської повітової та Чернівецької обласної – став голова фракції «За Батьківщину» Чернівецької облради Іван Мунтян. Решта виступаючих – це були голова облради і чиновники ОДА, що підкреслювало намагання влади применшити роль органів місцевого самоврядування в Україні загалом і на українській Буковині зокрема.
У порядку денному спільного засідання рад зазначалися питання: основні тенденції, досягнення та перспективи реалізації структуральних проектів в галузі транскордонного співробітництва в рамках Європейського інструменту сусідства та партнерства; звернення депутатів Чернівецької обласної ради та радників Сучавської повітової ради до національних урядів щодо прискорення підписання міжурядової угоди про малий прикордонний рух між Румунією та Україною. Аналіз можливостей щодо відновлення пункту пропуску через державний кордон Клімеуць-Біла Криниця, відповідно до прохання жителів з одного та іншого боків кордону; впровадження сучасної моделі співпраці між екологічними службами Чернівецької області та Сучавського повіту. Розробка спільного плану заходів з підвищення надійності захисту населення і спільних прикордонних територій від екологічних ризиків, здійснення оперативного інформування сторін тощо; впровадження інноваційного механізму співпраці між працівниками управління МНС України в Чернівецькій області та інспекції з надзвичайних ситуацій в Сучавському повіті Міністерства адміністрації та внутрішніх справ Румунії шляхом підписання регіональних угод. Розробка спільного плану заходів з підвищення захисту населення і спільних прикордонних територій під час надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та ліквідація їх наслідків; стан і перспективи виконання домовленостей згідно Протоколу робочої зустрічі керівництва Чернівецької області України та Сучавського повіту Румунії від 17.08.2012; звернення до національних урядів щодо підтримки включення до мережі TEN-T певних автодорожніх шляхів з Румунії та України, які створять зв’язок із транзитним напрямком «Via Carpathia», задля збільшення транзитного потенціалу обох регіонів тощо.
Розпочавши свій виступ румунською мовою з поваги до господарів, які приймали на своїй території учасників спільного засідання, Іван Мунтян продовжив виступ державною мовою України. До речі, голова облради Михайло Гайнічеру державну мову України проігнорував і виступав румунською.
Іван Мунтян наголосив на необхідності об’єднання зусиль всіх зацікавлених сторін щодо прискорення підписання міжурядової угоди про малий прикордонний рух між Україною та Румунією. Адже, на його переконання, «уряд України, декларуючи прагнення до євроінтеграції, фактично робить все для того, щоб такої інтеграції не відбулося».
Керівник фракції «За Батьківщину» запропонував створити спільну депутатську комісію для вивчення ситуації та вироблення рекомендацій щодо відкриття нових і відновлення закритих пунктів пропуску між Чернівецькою областю та Сучавою. Під час її роботи – вивчити пропозиції місцевих громад. Адже «з приходом в Україні до влади команди Януковича, 4 із 5 пунктів пропуску між нашими регіонами були закриті», – зауважив виступаючий.
І найголовніша пропозиція, внесена Іваном Мунтяном, стосувалася запровадження безвізового режиму між Україною та Румунією. Свого часу Урядом Юлії Тимошенко «було встановлено безвізовий режим в’їзду в Україну громадянами всіх держав Європейського Союзу. На прeвеликий жаль, цей крок до цього часу залишається одностороннім», – пояснив опозиціонер.
На завершення свого виступу Іван Мунтян висловив переконання, що «при підтримці країн Європейського Союзу ми збудуємо Україну демократичною та правовою державою». Його цитата лідера української опозиції Юлії Тимошенко «Справедливість є, і за неї треба боротися» викликав аплодисменти приймаючої сторони. Господарі заходу і після виступу висловлювали особисту підтримку пропозиціям Івана Мунтяна.
Під завісу порядку денного зустрічі виступили також депутати Чернівецької облради від опозиційних партій Ярослав Курко, наголосивши на необхідності широкого обговорення питань транскордонного співробітництва громадою в особі її обранців, а не лише призначених посадовців, та Назар Горук.

Виступ
депутата Чернівецької обласної ради
Івана Мунтяна
на спільному засіданні Сучавської повітової ради (Румунія)
та Чернівецької обласної ради (Україна)

м.Сучава 23 листопада 2012р.

Доброго дня всім учасникам спільного засідання, буна зіва!

Я, Мунтян Іван, є депутатом Чернівецької обласної ради від партії Батьківщина, яка перебуває в опозиції як до місцевої влади так і до загальноукраїнської влади. Наш лідер – Юлія Тимошенко, сьогодні терпить політичні переслідування за сфабрикованими кримінальними справами і перебуває в застінках нинішнього режиму.

Опозиція в Україні, як ніхто, зацікавлена в прискоренні європейської інтеграції. Тільки спільно із Європою ми зможемо збудувати справді демократичну Україну, в якій будуть поважати права всіх громадян, незалежно від їх політичних поглядів.

Щодо питання, яке обговорюється, в мене є декілька пропозицій. Прийняття нинішньої резолюції – це дійсно потрібна справа, але, на жаль, цього не достатньо. Як бачимо, уряд України, декларуючи прагнення до євроінтеграції, фактично робить все для того, щоб такої інтеграції не відбулося. Тому, крім цієї резолюції, треба задіяти всі можливості депутатів місцевих рад, працівників консульств, посольств, депутатів парламентів та представників неурядових організацій. Саме спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін ми зможемо зрушити вирішення питання щодо прискорення підписання міжурядової угоди про малий прикордонний рух між Україною та Румунією.

Наступна проблема: відновлення роботи пунктів перетину державного кордону. На жаль, з приходом в Україні до влади команди Януковича, 4 із 5 пунктів пропуску між нашими регіонами були закриті. Чим більше часу проходить, тим проблемніше відновити їхню роботу. Пропоную створити спільну депутатську комісію з представників наших рад для вивчення ситуації та вироблення рекомендацій щодо вирішення згаданої проблеми. Під час роботи даної комісії необхідно буде вивчити пропозиції місцевих громад щодо відкриття додаткових пунктів перетину кордону. Зокрема це стосується ділянки кордону Корчівці-Білка та багатьох інших.

Нам необхідно налагодити тісні контакти та співпрацю між громадами прикордонних населених пунктів. Саме це дасть можливість брати участь місцевим громадам в розробці та впровадженні спільних транскордонних проектів. Для цього необхідно організувати відповідні зустрічі та навчальні семінари із запрошенням відповідних фахівців.

І за браком часу остання пропозиція. Наша політична сила, перебуваючи при владі, зробила перший крок по скасуванню візового режиму між нашими державами. Рішенням нашого уряду було встановлено безвізовий режим в’їзду в Україну громадянами всіх держав Європейського Союзу. На прeвеликий жаль, цей крок до цього часу залишається одностороннім. Для простих українців і в першу чергу для буковинців, питання безвізового перетину кордону є надзвичайно важливим. Це дасть можливість не тільки активізувати родинні та ділові стосунки, але й суттєво наблизить нас до європейських стандартів. Тому велике прохання до всіх учасників сьогоднішньої зустрічі, зробити максимум можливого для того, щоб якнайшвидше візовий режим між нашими державами був скасований.

Завершуючи свій виступ, змушений сказати, що українській опозиції сьогодні дуже складно. Але ми завжди памятаємо слова нашого лідера – Юлії Тимошенко: «Справедливість є, і за неї треба боротися». Ми віримо в те, що при підтримці країн Європейського Союзу ми збудуємо Україну демократичною та правовою державою.

Дякую за увагу. Молцумеск.

peredplata