Рейтинг мільярдерів від \”Кореспондента\”: олігархи збідніли

Рейтинг мільярдерів від "Кореспондента": олігархи збіднілиКорреспондент опублікував Золоту сотню найбагатших українців

Журнал Корреспондент у своєму свіжому випуску усьоме за свою історію опублікував рейтинг 100 найбагатших українців – Золоту сотню. Оцінка активів проводилася Корреспондентом спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital.

На першому місці рейтингу, як і в минулі сім років, – мільярдер Рінат Ахметов. У порівнянні з минулим роком його статки скоротилися на третину, з $25,6 млрд до $17,8 млрд.

Видання пояснює це здешевленням сировини, зокрема руди, на світових ринках, а також зниженням інвестиційної привабливості України, де розташовані основні підприємства Ахметова.

На другому місці з великим відривом йде Ігор Коломойський. Його активи впали майже вдвічі – з $ 6 млрд до $ 3,4 млрд. На третьому місці – новачок списку Вадим Новинський, який змінив у травні цього року російське громадянство на українське. Його активи коштують $ 3,3 млрд.

На четвертому – партнер Коломойського, Геннадій Боголюбов. Його підприємства оцінюються в $3,25 млрд. У цілому, пише видання, статки першої п\’ятірки списку сильно впали. Зросли лише активи Дмитра Фірташа, який займає № 5 у списку – із $ 2,2 млрд вони підскочили до $ 3,2 млрд.

Видання зазначає, що перші п\’ять осіб Золотої сотні сумарно володіють активами, що дорівнюють статкам решти 95 учасників рейтингу, разом узятих. В цілому перша сотня найзаможніших українців втратила 25% свого капіталу. Три найбільші бізнес-групи – СКМ, Приват і EastOne – за рік втратили від 30% до 40% своєї фінансової ваги.

Як повідомляється, син Президента Олександр Янукович за рік піднявся в списку 100 найбагатших українців із 70-го на 61-е місце. Його статок за цей час зріс незначно – із $130 млн до $133 млн. Зростання в списку сталося завдяки здешевленню активів більшості учасників. Янукович-молодший вперше потрапив до списку в минулому році.

У першій десятці рейтингу – сім сталеварів, два аграрії і один представник хімпрому. 14 осіб із Золотої сотні заробили капітал у металургії, внесок якої у ВВП – понад 34%. Ще 31 бізнесмен зробив своєю опорою аграрний сектор і харчопром. Для двох десятків інших мільйонерів із сотні сільське господарство – не основний, але все ж важливий бізнес.

Видання відзначає, що практично кожна четверта людина в Золотій сотні родом із Донецька і області. Регіон дає країні 25% багатих людей, в той час як в області живуть менше 10% населення країни.

\”У якомусь сенсі найзаможніші українці стали жертвами політико-економічної ситуації в країні, яку самі і створили. Активи їх більше не можна, як раніше, вираховувати, виходячи з котирувань на фондовому ринку України, оскільки ринок цей практично вмер. І тепер компанії їх оцінюються за допомогою порівняння з подібними активами в інших країнах, мінус знижка, пропорційна суверенному рейтингу країни. А знижка ця, як ви розумієте, досить значна. Простими словами, одна і та ж компанія в Чехії та Узбекистані коштує різних грошей\”, – заявив головний редактор журналу Корреспондент Віталій Сич.

Джерело та світлина Кореспондент

peredplata