Піанізму – СТОП! Неособисте голосування – кримінал

Піанізму – СТОП! Неособисте голосування – криміналСподіваюсь, ви вже написали звернення до прокуратури щодо депутатів-піаністів у Чернівецькій обласній раді (зразок заяви був опублікований у минулому числі). Сподіваюсь також, що ви добре запам’ятали прізвища тих, кого ми «спіймали на гарячому», коли депутати голосували за себе і за сусідів на останньому пленарному засіданні минулого року (голову Сторожинецької РДА Франца Федоровича, голову Кельменецької ОДА Миколу Довганя, голову Кіцманської РДА Олега Унгуряна, голову Хотинської РДА Юрія Юзву тощо).

І от днями до такої діяльності вже у стінах верховної ради долучився екс-депутат обласної ради (певно, там добре навчили), а тепер народний депутат від 204-ого округу, родич голови ОДА Михайла Папієва Артем Семенюк. У перші ж дні засідань парламенту він записався в піаністи. І піаніздить, не покладаючи рук. Зокрема, 11 січня фотокореспонденти УНІАНу засікли Артема Семенюка на голосуванні за себе і за сусіда.

Тепер згадаймо, що казав про піаністів той, хто протягнув «за вуха» Семенюка до парламенту. У нещодавній програмі «Суть речей» на запитання про піанізм Михайло Папієв, зокрема, сказав (дослівно): «Я негативно ставлюсь до цього явища і хочу, щоб всі про це знали!» Тим часом в Інтернеті знайшлись фотографії, де сам Папієв за часів свого депутатства теж займався піанізмом. Мабуть, передав свій досвід родичу. Той добре знає, як це робити. Та ще й так, щоб потрапити в об’єктиви фотокамер.

До речі, таке голосування у верховній раді є порушенням закону. І навіть Європейський суд з прав людини вже визнав «кнопкодавство» незаконним і скасовує рішення парламенту через те, що депутати голосували не тільки за себе, а й за інших.

Також 14 січня до верховної ради поданий законопроект, де голосування народного депутата за іншого визначається карним злочином, за який передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п’яти до восьми років (автори Тягнибок, Яценюк та Кличко). В законопроекті не оминули увагою і депутатів місцевих рад. Тут «піанізм» каратиметься позбавленням волі на термін до п’яти років. Зрозуміло, що така законодавча ініціатива не викликала захоплення у регіоналів-піаністів.

Так само, скоріш за все, у провладної більшості Чернівецької обласної ради (серед якої якраз найбільше піаністів) не викличе захоплення та підтримки рішення, проект котрого зареєстрував депутат від «Фронту Змін» Микола Салагор. Він пропонує внести до регламенту Чернівецької обласної ради зміни. Зокрема, що реєстрація депутатів, котрі беруть участь у пленарному засіданні, має проводитися на початку пленарного засідання, а також після кожної перерви, оголошеної в роботі пленарного за-сідання. Адже відомо, що най-більше депутатів фізично зникає після перерв. Окрім того, Салагор пропонує, аби перереєстрація проводилась на вимогу керівника депутатської фракції або групи. І, найголовніше, що кожен депутат обласної ради має один голос і голосує тільки особисто. А випадок вчинення діяння голосування депутатом обласної ради за іншого депутата обласної ради за своїми ознаками є нічим іншим, як перевищенням влади і службових повноважень, відповідальність за яке встановлено ст. 365 Кримінального кодексу України.

Буква закону

Стаття 365 Кримінального кодексу України. Перевищення влади або службових повноважень.

1. Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

2. Перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ми ж, своєю чергою, звертаємось до читачів, які вирішили долучитись до акції «Піанізму — СТОП!». Окрім звернень щодо неособистого голосування місцевими депутатами, напишіть також заяву і до Генеральної прокуратури України щодо незаконних дій народного депутата Артема Семенка.

Зокрема, про порушення ним ст. 84 Конституції України (голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто), ст. 24 Закону України «Про статус народного депутата» (народний депутат зобов’язаний особисто брати участь у голосуванні з питань, що роз-глядаються Верховною Радою України та її органами), ст. 37 Регламенту Верховної Ради України (голосування здійснюється кожним народним депутатом особисто за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює голосування замість народного депутата іншою особою). У Генеральної прокуратури треба вимагати здійснення перевірки факту неособистого голосування Артема Семенюка.

І не забувайте, що кожним таким своїм голосуванням і Артем Семенюк, і Олег Унгурян, і Микола Довгань та інші показують, наскільки їм чхати на виборців і на закони, на депутатську етику і мораль. Звичайно, допоки ми дозволяємо таке їм робити, і допоки таких людей, чи такі політичні сили, які вони уособлюють, обираємо.

Надія ВІРНА

Колаж Івана Трача

peredplata